Umeå universitet, Humanistisk fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Beskrivning

Várdduo – Centrum för samisk forskning är en arbetsenhet vid Umeå universitet som samordnar och initierar tvärvetenskaplig urfolksforskning i Sápmi och internationellt. Várdduo är en mötesplats för forskare och doktorander från olika discipliner, vars forskning har samiska eller urfolksrelaterade beröringspunkter. Várdduo tillhandahåller en inspirerande forskningsmiljö och utgör en värdefull plattform för kreativa tankeutbyten som berikar forskningen på olika sätt. Som unikt kompetenscentrum för samisk forskning i Sverige är forskningsförmedling och samverkan en central del av verksamheten. 

Humlab är en arbetsenhet och en forskningsinfrastruktur med ett tjugotal medarbetare vid Humanistisk fakultet. Humlabs uppdrag att initiera, inspirera och utveckla samspelet mellan humaniora, kultur och informationsteknik. Humlabs lokaler finns i två byggnader på campus, dels i Humanisthuset, dels i Samhällsvetarhuset under Universitetsbiblioteket, där också Humlabs labbmiljö finns. I denna miljö erbjuds föreläsningar, workshops och andra arrangemang för forskare, studenter och allmänheten. 

Humlab och Várdduo-Centrum för samisk forskning söker en projektassistent i digital humaniora och samisk forskning som kommer att arbeta i projekt vid de båda enheterna. 

Projektbeskrivning

Anställningen är finansierad gemensamt av Várdduo-Centrum för samisk forskning och Humlab. 

Várdduo – Centrum för samisk forskning har behov av en projektassistent på 30% inom projektet Máhtut - Samisk kunskap och praxis i den gröna omställningens era finansierat av Interreg Aurora. Projektet syftar till att stärka kunskap och färdigheter relaterade till samisk cirkulär ekonomi och försörjningspraxis samt att öka medvetenheten om betydelsen av sådana kunskaper och färdigheter ur ett hållbarhetsperspektiv. I projektet behövs en projektassistent som kan skriva och tala nordsamiska inför framställning av material samt översättningar.

Humlab har behov av en projektassistent på 40% inom projektet Lohkanlihkku finansierat av Interreg, ett nordiskt projekt vars syfte är att utveckla en spelapplikation för att stärka de samiska språken. Vi behöver en projektassistent med kompetens i nordsamiska som kan stödja projektgruppen med översättningar och kommunikation.

Arbetsuppgifter

Arbetet omfattar följande huvudsakliga arbetsuppgifter:

- Förberedande av språkligt material på nordsamiska i utbildnings-, kommunikations- samt språkvetenskapligt syfte 
- Arbete med översättningar och framtagande av kortare texter på nordsamiska, exempelvis sammanfattningar till forskningsprojekt och publikationer 
- Samordning av översättningar inom samiska i relation till forskningsprojekt
- Stöd till projektledare i projektsamordning och genomförande av aktiviteter kopplade till de specifika projekten

Andra administrativa arbetsuppgifter kan också ingå. Arbetsuppgifterna kan komma att förändras över tid beroende på verksamhetens behov.

Kompetenskrav 

För att vara behörig att anställas som projektassistent krävs att du har lägst gymnasiekompetens. 

För denna anställning krävs att du har en mycket god förmåga att tala, läsa och skriva på nordsamiska. Även god förmåga att läsa, skriva och kommunicera på svenska och engelska, samt förmåga att genomföra presentationer och interagera vid möten på engelska och svenska utgör krav för anställningen.

Du är självgående i ditt arbete med förmåga att samordna ditt eget och andras arbete. Därtill är det ett krav att du är en erfaren användare av Microsoft 365.

Önskvärda kvalifikationer

Det är meriterande om du har tidigare erfarenhet av självständigt språkarbete, t. ex. översättningar till annat samiskt språk i kombination med styrkta språkkunskaper i nordsamiska.

Tidigare erfarenhet av arbete inom universitet/högskola är meriterande liksom erfarenhet av liknande arbetsuppgifter är meriterande. Även högskoleutbildning ses som meriterande.

Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Ansökan

Till ansökan skall bifogas:

(1) Ett personligt brev där du motiverar ditt intresse för anställningen, redogör för dina kvalifikationer, och förklarar hur dessa är relevanta för arbetsuppgifterna (1-2 sidor)
(2) En meritförteckning (Curriculum Vitae) 
(3) Relevanta betyg och intyg som styrker uppgifter i CV

Ansökan ska göras i e-rekryteringssystemet Varbi och vara inkommen senast 2025-05-30.

Övriga upplysningar

Anställningen är tidsbegränsad på heltid med tillträde enligt överenskommelse till och med 2025-12-31.

Närmare upplysningar om anställningen lämnas av: 

Christina Storm Mienna, föreståndare Várdduo, +46 (0)90-786 51 71, christina.storm.mienna@umu.se  
Karin Danielsson, föreståndare Humlab, +46 (0)90-786 65 86, karin.danielsson@umu.se
Roxana Wikström, HR specialist, roxana.wikstrom@umu.se

För information om enheterna och projekten se:
Várdduo: https://www.umu.se/vardduo-centrum-for-samisk-forskning/ 
Humlab: https://www.umu.se/humlab 

 

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 70%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-639-25
Kontakt
  • Christina Storm Mienna, föreståndare Várdduo, +46(0)90-7865171,christina.storm.mienna@umu.se
  • Karin Danielsson, föreståndare Humlab, +46(0)90-7866586,karin.danielsson@umu.se
  • Roxana Wikström, HR specialist, roxana.wikstrom@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2025-05-09
Sista ansökningsdag 2025-05-30
Sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb