Umeå universitet, Samhällsvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Sociologiska institutionen vid Umeå universitet söker en postdoktor till forskningsprojektet ”Effects of COVID-19 Measures on Moral Injury in Healthcare Providers in different scenario’s: a comparison of the Netherlands, Brazil and Sweden.” Anställningen är under 2 år och tillträde sker 1 november 2024 eller enligt överenskommelse.

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter

Healthcare Ethics Research Group vid Radboud University Medical Center koordinerar och genomför ett internationellt projekt om effekterna av COVID-19-åtgärder på moraliska erfarenheter hos vårdgivare som arbetade i frontlinjen under pandemin. Centralt i denna forskning är begreppet "moralisk skada", som syftar på bestående känslor av skuld, skam eller svek som vårdgivare har upplevt som ett resultat av intensiva händelser under covid-19-pandemin. Detta projekt jämför nederländsk covid-19-policy med den i Brasilien och Sverige, med syftet att få insikt i hur olika åtgärder i olika kulturella sammanhang påverkar moralisk skada bland vårdgivare i frontlinjen. Projektet undersöker först hur vårdgivare och policyer utformas i policydokument och journalistiska källor. Utifrån detta genomförs intervjuer med vårdgivare som arbetade i frontlinjen under covid-19. Slutligen genomförs en nationell undersökning i Nederländerna, Brasilien och Sverige för att kartlägga hur många vårdgivare som upplever moralisk skada.

Vi söker en postdoktor som ska utföra den svenska delen av detta projekt under ledning av den svenska projektledaren och i samarbete med projektgruppen i sin helhet.

Projektgruppen omfattar totalt sju forskare från Nederländerna, Brasilien och Sverige, som tillsammans utgör ett multidisciplinärt team. Utöver den svenska postdoktorn så kommer två postdoktorer att rekryteras i Brasilien och Nederländerna, som kommer att arbeta vid Universidade Federal de São Paulo respektive vid Radboud University Medical Center.

Behörighet  

Till denna anställning ska sökande ha doktorsexamen i sociologi eller motsvarande vetenskaplig kompetens som bedöms relevant i förhållande till den forskning som bedrivs inom projektet. Examen ska vara avlagd senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.  

Eftersom anställning som postdoktor utgör en meriteringsanställning för juniora forskare, riktar vi oss främst till dig som har en doktorsexamen som inte är äldre än tre år räknat från sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller andra liknande omständigheter, samt för ämnesområdet relevant tjänstgöring/uppdrag.  

Bedömningsgrunder  

Anställningen förutsätter att den sökande har erfarenhet av att bedriva empirisk forskning, genomföra kvalitativa intervjuer och besitter analytisk förmåga inom kvalitativ forskning. Den sökande ska också kunna omsätta insikter från kvalitativ forskning till enkätforskningsfrågor för kvantitativ forskning och analys.

Med tanke på forskningens karaktär samt den internationella forskningsmiljön, krävs mycket goda kunskaper i både engelska och svenska i både tal och skrift samt förmåga till samarbete såväl som självständigt arbete.

Erfarenhet av ramanalys och/eller kvantitativ analys är meriterande. Likaså är forskning om och/eller arbete i sjukhusmiljö meriterande.

Anställningen 

Anställningen är en tidsbegränsad anställning på heltid i två år. 

Anställningen som postdoktor följer Avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor som gäller från 1 februari 2022.  Avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor (arbetsgivarverket.se) https://www.arbetsgivarverket.se/avtal--skrifter/avtal/avtal-om-tidsbegransad-anstallning-som-postdoktor/

Vi förväntar oss att den anställde är närvarande på arbetsplatsen i Umeå och deltar i institutionens gemensamma aktiviteter. 

Ansökan

Ansökan skall innehålla: 

  • Personligt brev som beskriver dina vetenskapliga intressen och dina motiv till att söka tjänsten (max 1 sida)
  • CV/meritförteckning med lista av publikationer
  • Max 5 vetenskapliga publikationer som är relevanta för tjänsten
  • Vidimerade kopior av betyg och examensbevis
  • Eventuella övriga meriter som du vill åberopa
  • Om du avlägger din doktorsexamen efter sista ansökningsdag, ladda upp information om den planerade examinationen samt förväntat examinationsdatum
  • Namn och kontaktinformation med e-postadresser till 2-3 referenspersoner.

Du ansöker via vårt rekryteringssystem Varbi. Sista ansökningsdag är 19 september 2024.

Om oss

Sociologiska institutionen är en dynamisk forsknings- och undervisningsmiljö med omkring 60 anställda. Forskning bedrivs inom områden som digital sociologi, attitydforskning, familjesociologi, arbetsmarknadsforskning, vetenskapsstudier, politisk sociologi, äldreforskning, ekonomisk sociologi och medicinsk sociologi. Denna forskning är till stor del externfinansierad och utförs både i större forskargrupper och av enskilda forskare. Undervisning bedrivs på grundläggande, avancerad och forskarutbildningsnivå, i sociologi och biblioteks- och informationsvetenskap. Institutionen medverkar också i ett flertal utbildningar tillsammans med andra institutioner vid universitetet.

Närmare information om institutionens verksamhet finns på vår hemsida: https://www.umu.se/soc

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 20241101 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1176-24
Kontakt
  • Jan Grimell, projekledare, jan.grimell@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2024-09-02
Sista ansökningsdag 2024-09-19
Sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb