Umeå universitet, Humanistisk fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Institutionen för idé- och samhällsstudier tillhör Umeå universitets humanistiska fakultet och har ca 110 anställda. Vid institutionen samlas forskare, lärare och studenter inom ämnesområdena arkeologi, miljöarkeologi, filosofi, historia, historia med utbildningsvetenskaplig inriktning, idéhistoria, religionsvetenskap och teologi under samma tak. Vi har också fyra nationella infrastrukturer inom institutionens verksamhetsområde, det Miljöarkeologiska laboratoriet, Strategisk miljöarkeologisk databas (SEAD), Nationell infrastruktur för digital arkeologi (Swedigarch) och ArchLab. 

Institutionen för idé- och samhällsstudier är en välskött, välfungerande och framgångsrik institution. Våra ekonomer är avgörande för vår verksamhet, och nu söker vi en ny medarbetare till vårt ekonomteam!

Arbetsuppgifter

Arbetet innebär att ge kvalificerat och rådgivande stöd till prefekt, ledning och forskare vid institutionen. Det omfattar budgetering, budget- och resultatuppföljning, prognoser, analyser och kalkyler, projektredovisning samt bokslutsarbete. Ekonomen deltar i institutionens ledningsgrupp och ansvarar för att presentera ekonomipunkter vid institutionens möten samt hålla sig uppdaterad gentemot humanistiska fakultetens och universitetets ekonomifunktioner. Rollen innebär att bistå institutionens ledning och personal med ekonomiska analyser och kalkyler samt att ta fram underlag och genomföra regelbundna uppföljningar utifrån verksamhetens behov. Arbetsuppgifterna inkluderar även utveckling av rutiner och arbetssätt inom ekonomiområdet.

Vidare ingår hantering, uppföljning och redovisning av externa forskningsmedel, bistå forskare med uppföljning och analys av ekonomiskt resultat kopplat till extern forskningsfinansiering samt löpande ekonomiarbete. Ekonomen hanterar även i mindre omfattning reseräkningar, externa och interna kund- och leverantörsfakturor. Andra administrativa uppgifter kan också förekomma. Arbetsuppgifterna utförs både självständigt och i nära samarbete med dels vår administrativa samordnare, dels vår ekonomiadministratör. Arbetsuppgifterna kan komma att ändras över tid.

Kompetenskrav

  • Kandidatexamen inom ekonomi med inriktning mot redovisning
  • Minst tre års arbetslivserfarenhet av kvalificerat ekonomiarbete
  • Goda kunskaper i Officepaketet, särskilt Excel
  • Förmåga att uttrycka sig väl på svenska och engelska, både i tal och skrift
  • Gott ordningssinne, stor noggrannhet och god förmåga att strukturera, planera och prioritera arbetsuppgifterna
  • Initiativtagande, självständighet och god analytisk förmåga
  • Förmåga att inta ett övergripande och strategiskt perspektiv på ekonomiska frågor samt att utveckla och förbättra ekonomiska processer
  • Intresse av och förmåga att beskriva ekonomi på ett pedagogiskt sätt i tal och skrift.
    God samarbetsförmåga, då arbetet innebär många kontakter med olika personer inom universitetet
  • Förmåga att trivas med flera kontaktytor och arbetsuppgifter samtidigt.

Stor vikt kommer att läggas vid personliga egenskaper.

Övriga önskvärda kvalifikationer

  • Erfarenhet av administration av EU-finansierade projekt
  • Erfarenhet av liknande arbetsuppgifter 
  • Erfarenhet av ekonomiarbete i stor organisation

Ansökan

Ansökan ska vara skriven på svenska och innehålla:

  • Examensbevis
  • Personligt brev med beskrivning av kvalifikationer och motivering till varför du är intresserad av anställningen
  • CV
  • Annan relevant dokumentation/intyg som du vill inkludera till stöd för din ansökan

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi och vara inkommen senast 2024-10-01.

Övrig information

Arbetsplatsen är vid Umeå universitet, där en dynamisk och engagerad arbetsmiljö med många möjligheter till utveckling och samarbete erbjuds. Som anställd vid Umeå universitet erbjuds flera förmåner, bland annat flexibla arbetstider, generös semester och friskvårdsbidrag. Läs mer: https://www.umu.se/jobba-hos-oss/formaner/

Anställningen på heltid och tillsvidare med tillträde 2025-01-01 eller enligt överenskommelse. Arbetsort är Umeå och hög närvaro vid institutionen är ett krav. Provanställning kan komma att tillämpas.

Vid frågor är du välkommen att kontakta prefekt Jonas Nilsson (090-7869990, jonas.nilsson@umu.se). Frågor gällande rekryteringsprocessen besvaras av HR-samordnare Anna Bladh (090 786 64 78, anna.bladh@umu.se).

För mer information besök Institutionen för idé- och samhällsstudier. 

Vi ser fram emot din ansökan!

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2025-01-01 eller enligt överenskommelse.
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1149-24
Kontakt
  • Jonas Nilsson, prefekt, 090-7869990,jonas.nilsson@umu.se
  • Anna Bladh, HR-samordnare, 090-7866478,anna.bladh@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2024-09-11
Sista ansökningsdag 2024-10-01

Tillbaka till lediga jobb