Umeå universitet, Humanistisk fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Institutionen för estetiska ämnen
På institutionen för estetiska ämnen samlas omkring 45 trevliga kollegor som förenas i sitt engagemang för estetiska uttryck och kunskapsområden. Ett av våra viktiga uppdrag är att ge lärarutbildning inom skolans estetiska ämnen bild, musik och slöjd. Vi har också ett professionsinriktat kursutbud inom grafisk design, design och kläder och musikproduktion. Därtill bedriver vi forskning, både på vetenskaplig och konstnärlig grund, inom det estetiska kunskapsområdet. Detta gör vår arbetsplats till en kreativ miljö där människor med olika skapande intressen möts: trä och textil, modedesign, bild och form, foto, ljud och musik med mera. För mer information om vad vi gör, besök gärna institutionens hemsida, https://www.umu.se/institutionen-for-estetiska-amnen/. Som statligt anställd har du även många förmåner som du kan läsa mer om här, https://www.umu.se/jobba-hos-oss/formaner/.

Institutionen för estetiska ämnen söker nu en universitetsadjunkt i estetiska ämnen med inriktning mot musikproduktion. 

Arbetsuppgifter
I arbetsuppgifterna ingår planering och genomförande av undervisning inom musikproduktion, digital ljudinspelningsteknik och digitalt musikskapande i fristående kurser, kurser inom lärarprogrammet samt kurser med inriktning mot kulturskolans verksamhet. Till undervisning hör föreläsningar, handledning, praktisk färdighetsträning, workshops, seminarieledning och bedömning. Undervisningen sker både på campus och nätbaserat och dess innehåll kommer att variera i enlighet med ett föränderligt kursutbud. 

Till arbetsuppgifterna hör även visst ansvar för teknisk utrustning i institutionens musikstudio. I övrigt ingår undervisningsrelaterad administration såsom kursansvar, kursplanering och kvalitetsutveckling av institutionens kursutbud inom musikproduktion, samt att delta aktivt i institutionens utveckling. Av anställningens omfattning ingår 90% undervisning och administration och 10% kompetensutvecklingstid, som ska användas till att följa ämnesområdets utveckling och att utveckla kompetens med relevans för institutionens verksamhet.   

Behörighet
Behörig att anställas som universitetsadjunkt i estetiska ämnen med inriktning mot musikproduktion är den som har examen på lägst magisternivå inom aktuellt område eller har någon annan yrkesskicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen. 

För behörighet till aktuell anställning krävs yrkeserfarenhet från och yrkesskicklighet inom professionellt arbete inom musikproduktion. 

Goda språkkunskaper i svenska samt förmåga att undervisa på detta språk utgör ett krav för anställningen. 

Bedömningsgrunder för urvalet 
Specifika bedömningsgrunder är: 

 • Dokumenterade kunskaper inom musikproduktion
 • Erfarenhet av undervisning i musikproduktion, digital ljudinspelningsteknik och digitalt musikskapande vid universitet eller högskola med visad hög kvalitet
 • Praktiskt kunnande inom musikaliska hantverksområden relevanta för musikproduktion och skolämnet musik (exempelvis eget analogt och digitalt musikskapande, komposition).
 • Samverkan med aktörer inom digital musikproduktion i det omgivande samhället och med skola/kulturverksamhet
 • Erfarenhet av att undervisa nätbaserat
 • Undervisningserfarenhet från gymnasium inom musikproduktion

Övriga bedömningsgrunder:

 • God samarbetsförmåga
 • Förmåga till studieadministration
 • Övrig lämplighet som anses utgöra förutsättning för fullgott genomförande av arbetsuppgifter

Avvägning mellan bedömningsgrunder

Särskild vikt ska fästas vid dokumenterade kunskaper inom musikproduktion; erfarenhet av undervisning i musikproduktion, digital ljudinspelningsteknik och digitalt musikskapande vid universitet eller högskola med visad hög kvalitet; praktiskt kunnande inom musikaliska hantverksområden relevanta för musikproduktion och skolämnet musik (exempelvis eget analogt och digitalt musikskapande, komposition).

Stor vikt ska också fästas vid samverkan med aktörer inom digital musikproduktion i det omgivande samhället och med skola/kulturverksamhet.

Vikt ska fästas vid erfarenhet av att undervisa nätbaserat, samt undervisningserfarenhet från gymnasium inom musikproduktion. 

Därutöver ska vikt fästas vid övriga bedömningsgrunder. 

Ansökan
Ansökan ska innehålla:

 • Personligt brev med motivering till varför du söker anställningen
 • CV
 • Relevanta betyg och intyg som styrker uppgifter i CV
 • Kontaktuppgifter till minst två referenspersoner

Ansökan ska göras i universitets e-rekryteringssystem Varbi och vara inkommen senast 2023-04-19

Behörighets- och bedömningsgrunderna för anställning av lärare återfinns i anställningsordning för lärare vid Umeå universitet: https://www.umu.se/globalassets/fristaende-webbar/regelverk/personal-lika-villkor-och-arbetsmiljo/anstallningsordning--for-larare-vid-umea-universitet2.pdf

Övrig information
Anställningen är tills vidare på deltid 60 %, med tillträde 2023-08-01 eller enligt överenskommelse. Provanställning kan komma att tillämpas. Anställningen är placerad i Umeå och hög närvaro i miljön är ett krav.

Närmare upplysningar om anställningen lämnas av prefekt Stina Wikberg (stina.wikberg@umu.se, 090-786 58 66)

 Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde 2023-08-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön, individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 60 %
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-396-23
Kontakt
 • Stina Wikberg, prefekt, 090775266,stina.wikberg@umu.se
Facklig företrädare
 • SACO, 090-7865365
 • SEKO, 090-7865296
 • ST, 090-7865431
Publicerat 2023-03-29
Sista ansökningsdag 2023-04-19

Return to job vacancies