Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap, Umeå universitet söker en fältassistent för att arbeta med provtagning av bäckar och sjöar i norra Sverige. Anställningen är en intermittent anställning, en timanställning med ramavtal, läs mer nedan. Tillträde 2 maj, 2023 eller enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag är 27 mars 2023. Välkommen med din ansökan!

Projektbeskrivning
Projektet undersöker klimatpåverkan på kolflöden i nätverk av bäckar och sjöar på nordliga breddgrader. Provtagning genomförs av olika typer av akvatiska nätverk längs gradienter i temperatur och nederbörd för att testa hypotesen att omfattningen som inlandsvatten emitterar (koldioxid, metan), lagrar (i sediment) eller exporterar kol nedströms beror på de olika klimatförhållandena och strukturen på nätverket. Under 2023 sker provtagningen i fjällområdet vid Abisko i norra Sverige.

Arbetsuppgifter
Fältassistenten kommer att medverka vid provtagning av bäckar och sjöar, samt omhändertagande av utrustning och insamlade prover. Arbetet inkluderar fysiskt krävande arbete utomhus.

Arbetsuppgifterna innefattar:

 • Genomgång och packning av utrustning inför fältprovtagning
 • Provtagning och mätningar av vatten och sediment i bäckar och sjöar
 • Kontroll av sensorer och tömning av dataloggrar i fält
 • Bearbetning och analys av prover och insamlade data

Kvalifikationer
Vi söker dig med universitetsutbildning inom ekologi, geovetenskap eller motsvarande. Du har god erfarenhet av att arbeta i krävande miljöer som är typiska för svenska fjällen. Ett krav är erfarenhet av provtagning och labbarbete på vattenprover från bäckar eller sjöar. Du har goda kunskaper i Microsoft Office samt god förmåga att uttrycka dig muntligt och skriftligt på engelska. B-körkort är ett krav för denna anställning. Övriga krav är att kunna navigera med karta och kompass. Meriterande är erfarenhet av mätningar av växthusgaser i vatten.

Intermittent anställning
En intermittent anställning med ramavtal innebär att du kan bli erbjuden schemalagda anställningstillfällen under en ramperiod på max 9 månader. Anställningstillfällena tidsbegränsas med stöd av LAS 5 § 1 p. Att stå till förfogande på detta sätt innebär att du kan tacka ja eller nej till varje tillfälle du erbjuds att arbeta på och att ett nytt anställningsförhållande inträder vid varje enskilt tillfälle som du arbetar. I praktiken innebär det att du har en timanställning.

För denna anställning erbjuder vi ett ramavtal på 9 månader, detta för att kunna erbjuda arbete även efter den schemalagda arbetsperioden, om behov uppstår.

Ansökan
Du ansöker via vårt rekryteringsverktyg Varbi. Ansökan, skriven på svenska eller engelska, skall innehålla:

 • CV och personligt brev
 • Kopior på betyg och intyg
 • Namn och kontaktuppgifter på två referenspersoner

Kontakt
Vid frågor rörande anställningen, vänligen kontakta Jan Karlsson, jan.p.karlsson@umu.se

Om institutionen för ekologi, miljö och geoevetenskap: https://www.umu.se/institutionen-for-ekologi-miljo-och-geovetenskap/

 

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningens omfattning Heltid/Deltid
Tillträde 2023-05-02 eller enligt överenskommelse
Löneform Timlön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad -
Ort Abisko
Län Norrbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-405-23
Kontakt
 • Professor Jan Karlsson, 090-7866002
Facklig företrädare
 • SACO, 090-7865365
 • SEKO, 090-7865296
 • ST, 090-7865431
Publicerat 2023-03-03
Sista ansökningsdag 2023-03-27

Tillbaka till lediga jobb