Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Hyperemesis gravidarum (HG) är en allvarlig sjukdom. Syftet med projektet är att utveckla och validera nya LC-MS/MS-metoder för analys av HG-markörer i kliniska prover. Arbetsuppgifterna består av kvantifiering och utvärdering av data, samt sammanställning av genererad data till vetenskapliga publikationer.

Projektbeskrivning 
Hyperemesis gravidarum (HG) är en allvarlig komplikation under graviditeten, förknippad med ökad sjukdomsrisk, både för den gravida och fostret. Upp till 2 av 100 personer drabbas av HG under graviditeten och typiska symtom inkluderar kroniska kräkningar och illamående, uttorkning, undernäring och muskelsmärta, som kan kvarstå fram till förlossningen eller ännu längre. Ett genombrott för genetiska riskfaktorer som bidrar till HG har publicerats i Nature Communications. Validering av dessa genetiska fynd är det övergripande syftet med detta projekt, som omfattar identifiering av biomarkörer för förbättrad HG-diagnos och vård, samt studier av metabola störningar associerade med HG. Metoder som kommer att användas baseras på masspektrometri, främst LC-MS/MS-analyser av kliniska prover, samt metodutveckling för kliniskt användbar diagnostik. Även validering av möjliga läkemedelskandidater kan komma att ingå.

Arbetsuppgifter 
Arbetsuppgifterna inkluderar metodutveckling för LC-MS/MS-analys av GDF15 samt IGFBP7 och består i kvantifiering och utvärdering av data, samt sammanställning av genererad data till vetenskapliga publikationer.

Kvalifikationer
För att vara behörig att söka krävs en doktorsexamen, eller utländsk examen som bedöms likvärdig, inom kemi, med tonvikt på analytisk kemi och med särskilt fokus på masspektrometri. Goda kunskaper i engelska, både i tal och skrift, krävs, liksom erfarenhet av att skriva vetenskapliga publikationer. Dokumenterad erfarenhet av metodutveckling för analys av prover från HG-patienter med hjälp av LC-MS/MS, inklusive provberedning för protein- och metabolitanalys, är starkt meriterande.

Ansökan 
Ansökan ska innehålla ett personligt brev med motivering till varför du söker anställningen, ett CV, doktorsexamensbevis, relevanta intyg och betyg.

Ansökan ska vara inkommen via vårt e-rekryteringssystem Varbi senast den 11 januari, 2023.

Villkor
Anställningen avser heltid och är tidsbegränsad till och med den 30 juni 2023. Tillträde snarast.

Information
Närmare upplysningar lämnas av docent Malin L. Nording, tfn: 090-7866071 eller e-post: malin.nording@umu.se

Kemiska institutionen är en av de största institutionerna inom Teknisk-naturvetenskaplig fakultet och har närmare 200 anställda, varav ca 40 forskarstuderande och en stark och expanderande forskning. Tre större forskningsområden, biologisk kemi, miljö- och biogeokemi och teknisk kemi samlar institutionens forskning och utbildning inom kemi. Vi är också en stark partner inom KBC, Kemisk-Biologiskt Centrum. För mer information, se www.umu.se/kemiska-institutionen.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Så snart som möjligt, enligt överenskommelse.
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-2065-22
Kontakt
  • Malin Linder Nording, 090-7866071
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2022-12-21
Sista ansökningsdag 2023-01-11

Tillbaka till lediga jobb