Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer om Umeå universitet som arbetsplats, läs mer här

Medicinska fakulteten är platsen för forskning och utbildning inom vetenskapsområdet medicin. Här finns 12 grundutbildningsprogram, 13 institutioner och ett 80-tal ämnesinriktningar inom forskarutbildningen.

Institutionen för medicinsk biovetenskap utlyser en tidsbegränsadanställning som projektassistent. Institutionen tillhör den medicinska fakulteten och bedriver forskning och utbildning på läkarprogrammet, tandläkarprogrammet, biomedicinarprogrammet samt Logopedprogrammet. Vi är sammanlagt c:a 90 medarbetare.

Projektbeskrivning och arbetsuppgifterna
Projektet syftar till att förbättra förståelsen av den vanliga sjukdomen cancer för att på lång sikt komma fram till bättre diagnostiska och terapeutiska verktyg. Forskningens fokus är på detaljerade studier i TGF-beta systemet i relation till tumörcellers överlevnad, genetisk stabilitet, celldelning och invasiva potential med användning av både primära tumörer och i cellinjer, samt undersökningar av kliniska material.

Som projektassistent kommer du under handledning av en handledare och tillsammans med övriga medarbetare i forskargruppen bedriva forskning om cancer. Följande arbetsuppgifter ingår:

 • Odla och göra funktionella experiment i olika cancercelllinjer.
 • Tillämpa ett brett spektrum av cellulära och molekylärbiologiska metoder, såsom qRT-PCR, kloning, CRISPR, däggdjurscellkultur, cell-viabilitetsanalyser, transient/stabil cellgenerering, immunblotting och ELISA.
 • Undersöka cancercells förmåga till celldelning, migration och invasivitet mha av Incucyte Sartorius S5.
 • Studier av proteinuttryck mha immunoblotting samt immunofluorescence och immunohistokemi.

Kompetenskrav
Den sökande skall ha en masterexamen i molekylär genetik. Erfarenhet av att köra in vitro biokemiska och cellulära analyser är ett krav. Erfarenhet av arbete med experimentella modeller som humana prekliniska cancermodeller och andra cellinjer. Erfarenhet från qPCR med Taqman-prober samt expressionsstudier med microarrays. Erfarenhet av NGS (Next-generation sequencing) och biblioteksgenerering från RNA och DNA. Erfarenhet av arbete med proteiner såsom, immunoblotting (ELISA) och westernblot. Kompetens inom cellodling och sterilt arbete är ett krav. 

Eftersom de flesta av gruppmedlemmarna är engelsktalande krävs mycket goda kunskaper i tal och skrift på engelska. 

Övriga önskvärda kvalifikationer
Erfarenhet och god kunskap i användandet av statistiska analyser i kliniska material för att undersöka faktorer med betydelse för prognos och överlevnad är meriterande. Kunskaper i tumörbiologi samt erfarenhet av arbete med kliniska material med till exempel extraktion av proteiner och mRNA från FFPE-material är meriterande. Erfarenhet från flödescytometri. Grundläggande erfarenhet av att använda bioinformatikverktyg för dataanalys.

Den sökande bör ha förmåga att arbeta i ett team och samverka med andra på ett positivt samt ha god organisationsförmåga.

Mer om anställningen
Anställningen är på heltid och är tidsbegränsad till nio (9) månader med tillträde snarast eller enligt överenskommelse. Läs gärna mer om oss här: https://www.umu.se/institutionen-for-medicinsk-biovetenskap/

Ansökningsförfarande
Till en fullständig ansökan ska följande handlingar bifogas:

 • Ett personligt brev med beskrivning av kvalifikationer och motivering till ansökan (max 2 sidor).
 • Meritförteckning/CV.
 • Vidimerade kopior av betyg/examensbevis samt eventuella övriga meriter som sökanden vill åberopa.
 • Namn och kontaktuppgifter till minst två referenspersoner.

Upplysningar
Närmare upplysningar lämnas av professor Maréne Landström, tel. 090 – 785 24 58, epost marene.landstrom@umu.se.

Ansökan, skriven på svenska eller engelska och i word- eller pdf-format, skall göras via e-rekryteringssystemet Varbi och vara inkommen senast den 2022-12-19.

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast eller enligt överenskommelse.
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1853-22
Kontakt
 • Maréne Landström, 090-7852458
Facklig företrädare
 • SACO, 090-7865365
 • SEKO, 090-7865296
 • ST, 090-7865431
Publicerat 2022-12-02
Sista ansökningsdag 2022-12-19

Return to job vacancies