Umeå universitet, Samhällsvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Sociologiska institutionen söker en eller flera universitetslektorer i sociologi. Anställningen är på heltid med tillträde enligt överenskommelse.

Arbetsuppgifter

Arbetsuppgifterna består av undervisning, kursutveckling, handledning och examination på grundläggande och avancerad nivå. Undervisningen omfattar både campus och nätdistanskurser samt kurs/momentsansvar och sker i huvudsak på svenska. Viss undervisning kan ske på engelska. Den sökande förväntas kunna genomföra ovan nämnda arbetsuppgifter på svenska och engelska.

I anställningen ingår att följa utvecklingen inom det angivna området, bedriva egen forskning och aktivt delta i arbetsgrupper och kommittéer. Den sökande förväntas söka externa forskningsmedel och olika typer av samverkansuppdrag. Vid erhållande av forskningsmedel eller uppdrag ingår i normalfallet minst 20 procent undervisning.

Vi förväntar oss att lektorer är närvarande på arbetsplatsen och deltar aktivt i institutionens verksamhet.

Behörighet

Behörig att anställas som universitetslektor enligt 4 kap. 4§ högskoleförordningen och Umeå universitets anställningsordning den som dels har visat pedagogisk skicklighet, dels har avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskaplig kompetens eller har någon annan yrkesskicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen.

Med behörighet avses avlagd doktorsexamen i sociologi eller motsvarande.  

Bedömningsgrunder
En allmän bedömningsgrund för lärare vid Umeå universitet är såväl god samarbetsförmåga, som den kompetens och lämplighet i övrigt som behövs för att fullgöra arbetsuppgifterna väl.

Som bedömningsgrunder vid anställning av en universitetslektor ska graden av sådan skicklighet som är ett krav för behörighet för anställning gälla d.v.s. vetenskaplig och pedagogisk skicklighet inom det angivna området.

Avvägning mellan bedömningsgrunderna

Vid bedömning ska lika vikt fästas vid vetenskaplig och pedagogisk skicklighet.

Vid bedömning av den vetenskapliga skickligheten ska skicklighet att genomföra och publicera forskning av hög kvalitet inom det angivna området, förmåga att erhålla forskningsanslag, erfarenheter av forskningsledarskap samt förmåga att kommunicera forskning med det omgivande samhället beaktas. Särskilt meriterande är skicklighet att genomföra och publicera forskning av hög kvalitet, förmåga erhålla externa forskningsmedel samt erfarenhet av forskningsledarskap. Meriterande är erfarenhet av att kommunicera forskning med det omgivande samhället.

Vid bedömning av den pedagogiska skickligheten ska dokumenterad erfarenhet av undervisning inom det angivna området beaktas. Särskilt meriterande är erfarenhet av planering, genomförande och utvärdering av undervisning på grundläggande och avancerad nivå, handledning och examination på grundläggande och avancerad nivå samt pedagogiskt utvecklingsarbete inom kurser och utbildningsprogram. Meriterande är forskarhandledning och högskolepedagogisk utbildning.

Då arbetsuppgifterna genomförs på svenska och engelska är goda språkkunskaper i dessa språk särskilt meriterande.

Ansökan

Behörighets- och bedömningsgrunder återfinns i Anställningsordning för lärare vid Umeå universitet som du hittar här

Samhällsvetenskapliga fakultetens anvisningar för ansökan och anvisningar för sakkunnigbedömning hittar du här

I rekryteringsprocessen kan det bli aktuellt med intervju, provföreläsning och referenstagning.

Välkommen med din ansökan!

Om oss

Sociologiska institutionen bedriver utbildning på grundläggande och avancerad nivå samt utbildning på forskarnivå inom såväl sociologi som biblioteks- och informationsvetenskap. Institutionen medverkar också i ett flertal utbildningar tillsammans med andra institutioner vid universitetet.

Institutionen har för närvarande c:a 60 anställda, varav 12 doktorander. Forskning bedrivs inom områden som Arbete, familj och jämställdhet, Digital sociologi, Kriminologi, Hållbar utveckling, arbete och globalisering, Invandringsattityder, nationalism och rasism, Miljöattityder och miljöbeteenden, Subjektivt välbefinnande, Vetenskapsstudier, Välfärd, politik och social stratifiering och Äldreforskning. Denna forskning är till stor del externfinansierad och utförs både i större forskargrupper och av enskilda forskare. Närmare information om institutionens verksamhet finns på vår hemsida: Sociologiska Institutionen

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Tillträde snarast eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1642-22
Kontakt
  • Prefekt Jenny-Ann Brodin- Danell, , 090-7869814,jenny-ann.danell@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2022-11-17
Sista ansökningsdag 2023-01-15

Tillbaka till lediga jobb