Umeå universitet, Universitetsledningen

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Beskrivning

Curiosum är ett science center vid Umeå universitet med målet att öka intresse och kunskaper för vetenskap och teknik hos alla men särskilt hos barn och unga. Verksamheten inrymmer en pedagogisk mötesplats för barn, unga, studenter, lärare och forskare, ett besöksmål för allmänheten och en utvecklingsmiljö för forskning, utveckling och innovation. Curiosum ligger vid Konstnärligt campus vid Umeå universitet. Curiosum har en domteater för spektakulära  vetenskapliga visualiseringar (exempelvis planetarium) men också för att visa filmproduktioner med olika teman. Dessutom finns experimentlabb för pedagogisk verksamhet, hallar för utställningar samt sofistikerade verkstäder (ett makerspace) för digital tillverkning med olika metoder och material. Verksamheten omfattar ca 16 personer och leds av en föreståndare. Styrgruppen består av representanter från Umeå universitet och Umeå kommun samt näringsliv.

Vi söker nu ett antal besöksvärdar som kan guida våra besökare i utställningar och aktiviteter, och som kan utföra arbetsuppgifter i andra delar av Curiosums löpande verksamhet.

Arbetsuppgifter

Besöksvärdar på Curiosum arbetar bland annat med att:

 • guida besökare i olika aktiviteter och laborationer i verkstäder, laboratorier och utställningar
 • ta emot besökare i receptionen
 • visa domföreställningar
 • sälja produkter i vår butik
 • agera värd vid event och konferenser
 • agera värd för skolklasser
 • kommunicera via sociala medier
 • fotografera och filma

Arbetsuppgifterna innebär att arbeta såväl självständigt som i grupp.

Kvalifikationer

Vi söker dig som är student på ett utbildningsprogram vid Umeå universitet och har avklarat kurser om minst 60 högskolepoäng. Utbildningens inriktning kan vara inom olika ämnesområden inom naturvetenskap, teknik, medicin, samhällsvetenskap eller humaniora, eller, t ex lärarprogram, ingenjörsprogram eller annat relevant utbildningsprogram. Du har naturvetenskaplig eller teknisk utbildning på minst gymnasienivå.

Utöver de formella kvalifikationerna söker vi också dig som har ett brinnande intresse för vetenskap och teknik, och som kan entusiasmera människor i alla åldrar, särskilt barn och unga. Stor vikt kommer därför att läggas vid ditt förhållningssätt och förmåga att hålla i programaktiviteter i olika experimentverkstäder och utställningar, och ta initiativ till möten med ett engagerande bemötande.

Vi ser att du förhåller dig serviceinriktat, flexibelt, strukturerat, noggrant, drivande och att du uppskattar att ta ansvar för och se till att dina arbetsuppgifter slutförs enligt planering. Du uttrycker dig flytande i svenska såväl muntligt som skriftligt och gärna i något annat språk.

Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet och samarbetsförmåga.

Ange gärna i din ansökan om du har speciellt intresse för eller har speciella kvalifikationer inom någon/några av de ovan angivna arbetsuppgifterna.

Villkor

Anställningen avser 20% anställning enligt studentmedarbetaravtalet . Arbetstiden är till huvudsak förlagd till kvällar, helger och skollovsdagar men kan också vid behov vara under kontorstid vardagar.

Varaktighet 2022-09-01 – 2023-01-15. 

Antal lediga befattningar: 10-15 st. 

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningen avslutas 2023-01-15
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde 2022-09-01
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 10
Sysselsättningsgrad 20%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1033-22
Kontakt
 • Madelen Bodin, föreståndare Curiosum, madelen.bodin@umu.se,090-7869618
Facklig företrädare
 • SACO, 090-7865365
 • SEKO, 090-7865296
 • ST, 090-7865431
Publicerat 2022-06-09
Sista ansökningsdag 2022-06-23

Tillbaka till lediga jobb