Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

Beskrivning

I projektet studeras nyckelenzymer i nukleotidmetabolismen hos patogenerna Borrelia burgdorferi och Mycobacterium tuberculosis som orsakar borrelia och tuberkulos. Syftet är att studera de unika nukleosidkinaserna i dessa organismer med syftet att identifiera läkemedel som specifikt hämmar patogenerna med så få biverkningar som möjligt på våra egna celler. Nukleosidkinaserna ska då karaktäriseras in vitro och i de odlade patogenerna. Läkemedelskandidater som påverkar dessa kinaser ska sedan screenas fram både på enzymerna och de odlade patogenerna för att se hur de påverkar kinaserna samt patogenernas tillväxt och viabilitet. Slutligen kommer fenotypiska screeningar göras för att ta reda på hur läkemedelskandidaterna påverkar patogenerna. Jämförande studier kommer att göras på mammala celler.

Anställningen är placerad vid Institutionen för medicinsk kemi och biofysik.

Anställningen är på två år och på heltid. Tillträde snarast eller efter överenskommelse.

Arbetsuppgifter

I arbetsuppgifterna ingår kloning, rening och analys av nukleosidkinaser, EC50-bestämningar för att studera effekten av nukleosidanaloger och nukleosidkinashämmare på B. burgdorferi, M. tuberculosis och mammala celler, samt fenotypiska screeningar för att se hur dessa läkemedelskandidater påverkar patogenerna.

Kvalifikationer

Doktorsexamen i medicinsk kemi eller motsvarande. Den sökande ska ha erfarenhet av odling av Borrelia burgdorferi, Mycobacterium tuberculosis och mammala celler, EC50-bestämningar för att analysera cytotoxiska och cytostatiska effekter av läkemedelskandidaterna, sätta upp läkemedels-screeningar, kloning och expression av proteiner, samt fenotypiska screeningar för att se vilken effekt läkemedelskandidaterna har på patogenerna. Den sökande ska kunna uttrycka sig väl på engelska i både tal och skrift.

För mer information om projektet, kontakta anders.hofer@umu.se. 

Ansökan ska göras i rekryteringssystemet Varbi med diarienummer AN 2.2.1-1535-20 och vara inkommen senast 2020-12-07.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1535-20
Kontakt
  • Anders Hofer, +46 70 2974096
  • Andrei Chabes, 090-786 59 37
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2020-11-16
Sista ansökningsdag 2020-12-07

Tillbaka till lediga jobb