Umeå universitet, Humanistisk fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Institutionen för estetiska ämnen vid Umeå universitets humanistiska fakultet, bedriver utbildning och forskning inom ämnena bild, media, musik och slöjd. Institutionens huvudsakliga verksamhet sker inom lärarutbildningen. Institutionen har ett fyrtiotal anställda och utgör en kreativ miljö för möten mellan didaktisk, vetenskaplig och konstnärlig verksamhet. För mer information om institutionen, besök gärna Institutionen för estetiska ämnen.

Institutionen för estetiska ämnen söker nu en universitetsadjunkt i ämnesdidaktik med inriktning mot bild.

Arbetsuppgifter
I arbetsuppgifterna ingår undervisning inom det tvådimensionella bildområdet, främst inom traditionellt ämnesinnehåll (såsom teckning, måleri, grafik) men även inom det digitala bildområdet (såsom fotografi, digital bildbehandling och rörlig bild) samt ämnesdidaktik i bild. Till undervisning hör föreläsningar, handledning, seminarieledning samt examination i ämnet bild. I övrigt ingår undervisningsrelaterad administration, kursplanering, utvecklingsarbete samt egen kompetensutveckling.

Undervisningen äger rum både på campus och på internetbaserade kurser. I anställningen ingår 90 % undervisning/administration och 10 % kompetensutveckling. Förutom undervisning och kompetensutveckling ingår personal-, ämnes- och planeringsmöten. 

Behörighetsgrunder
Behörig att anställas som universitetsadjunkt i ämnesområdet bild är den som har examen på lägst magisternivå inom bildämnesområdet/ ämnesdidaktik med inriktning mot bild eller har någon annan yrkesskicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen. 

Goda språkkunskaper i svenska samt god förmåga att undervisa på detta språk utgör krav för anställningen.

Bedömningsgrunder för urvalet
Specifika bedömningsgrunder för urvalet är dokumenterade kunskaper såväl i det tvådimensionella bildämnesområdet inom såväl traditionellt ämnesinnehåll (såsom teckning, måleri, grafik) som i det digitala bildområdet (såsom fotografi, digital bildbehandling och rörlig bild), samt i området ämnesdidaktik i bild. 

Dokumenterad lång erfarenhet av undervisning i grundskola i bildämnet samt erfarenhet av undervisning vid lärarutbildning med inriktning mot bild med visad hög kvalitet är krav för anställning. Undervisning i bild i grundskolans lägre årskurser är särskilt meriterande. Erfarenhet av samverkan med aktörer i kulturverksamhet och det omgivande samhället är meriterande.  

Till allmänna bedömningsgrunder hör god samarbetsförmåga samt kompetens och lämplighet i övrigt som behövs för att fullgöra arbetsuppgifterna väl. Övriga bedömningsgrunder är förmåga till undervisningsrelaterad administration. 

Avvägning mellan bedömningsgrunder
Särskild vikt ska fästas vid dokumenterade kunskaper i det tvådimensionella bildämnesområdet inom traditionellt ämnesinnehåll (såsom teckning, måleri, grafik). Stor vikt ska fästas vid dokumenterade kunskaper i det digitala bildområdet (såsom fotografi, digital bildbehandling och rörlig bild), samt i området ämnesdidaktik i bild. 

Stor vikt ska fästas vid dokumenterad undervisningserfarenhet i grundskola i bildämnet samt erfarenhet av undervisning vid lärarutbildning med inriktning mot bild. Vikt ska fästas vid dokumenterad undervisningserfarenhet i bild i grundskolans lägre årskurser. Vikt ska också fästas vid erfarenhet av samverkan med aktörer inom kulturverksamhet och det omgivande samhället.

Därutöver ska avseende fastas vid allmänna och övriga bedömningsgrunder. 

Ansökan
Ansökan ska innehålla:

• personligt brev med motivering till varför du söker anställningen
• CV
• relevanta betyg och intyg
• namn och kontaktuppgifter till minst två referenspersoner 

Ansökan ska göras i e-rekryteringssystemet Varbi och vara inkommen senast 2020-06-03. 

Övriga upplysningar
Anställningen är på 100% i ett (1) år med tillträde 200817 eller enligt överenskommelse.

Anställningen är placerad i Umeå och hög närvaro i miljön är ett krav.

Närmare upplysningar om anställningen lämnas av prefekt Stina Wikberg,  090-786 62 48, stina.wikberg@umu.se och biträdande prefekt, Anna Widén, 090-786 60 33, anna.widen@umu.se .

Vi ser fram emot din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 200817 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-659-20
Kontakt
  • Stina Wikberg, prefekt, 090-786 62 48, stina.wikberg@umu.se
  • Anna Widén, biträdande prefekt, 090-786 60 33, anna.widen@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2020-05-20
Sista ansökningsdag 2020-06-03

Tillbaka till lediga jobb