Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet satsar på kreativa miljöer för studier och arbete. Hos oss finns attraktiva utbildningar, världsledande forskning och utmärkta innovations- och samverkansmöjligheter. Fler än 4 100 medarbetare och 34 000 studenter har redan valt Umeå universitet. Välj oss du också.

Umeå Plant Science Centre (UPSC) är ett internationellt erkänt centrum inom experimentell växtbiologi. Inom UPSC är forskning om växters cell- och molekylärbiologi, speciellt på skogsträd, ett profilområde. Institutionen för fysiologisk botanik, som är en del av UPSC, söker nu en förste forskningsingenjör med inriktning mot växtutveckling. Anställningen är på 6 månader och heltid, tillträde enligt överenskommelse.

Beskrivning

Jasmonat (JA) är ett växthormon som är viktigt för växters respons och anpassning vid stress. Vi har upptäckt att JA är en negativ regulator för adventivrotsbildning. Vi skulle vilja fortsätta att utforska detta genom genetik, molekylärbiologi, cellbiologi och biokemiska tillvägagångssätt för att ökad kunskap om jasmonats roll i kontroll av adventivrotbildning.

Arbetsuppgifter

Arbetet innefattar flera olika typer av rekombinant DNA och molekylära tekniker på DNA- och RNA-nivå in vivo och in vitro, odling av växtmaterial i växthus och in vitro, och analys av Arabidopsis-mutanter. Experiment kommer att kräva dissektion av plantor under sterila förhållanden, extraktion av RNA och hormoner för kvantifiering. Konfokal mikroskopi kommer att användas för att karakterisera uttrycket av flera gener under de tidiga stegen i AR-utvecklingen.

Kvalifikationer

Du har doktorsexamen i växters cell- och molekylärbiologi eller motsvarande samt stor erfarenhet av genetik, växtutvecklingsbiologi och växthormonbiologi (auxin, jasmonat och cytokinin). Du har även erfarenhet av molekylära tekniker som kloning, qPCR och RT-PCR. Erfarenhet av in vitro-kultur av Arabidopsis och fenotypisk karaktärisering av utvecklingsmutanter är ett krav. I synnerhet är god kunskap om vegetativ förökning av växter och särskilt adventivrotbildning nödvändigt.

Det är viktigt att du kommunikativ, har lätt för att samarbeta och samtidigt har en god förmåga att arbeta självständigt och ta eget ansvar.

Ansökan

Ansökan skall innehålla (1) ett personligt brev (2) CV med full publikationslista och kopior på relevanta examen (3) en beskrivning av forskningserfarenhet (4) Redogörelse för forskningsintresse (5) Kontaktinformation till två referenspersoner.

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Visstidsanställning 3-6 månader
Anställningen avslutas 2020-06-14
Anställningens omfattning Heltid
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1517-19
Kontakt
  • Catherine Bellini, 090-786 96 24
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2019-11-08
Sista ansökningsdag 2019-12-01

Return to job vacancies