Umeå universitet, Institutionen för strålningsvetenskaper

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

På Institutionen för strålningsvetenskaper forskar och undervisar vi inom ämnena radiofysik och medicinsk teknik, onkologi samt diagnostisk radiologi. Vi har internationellt erkända forskningsmiljöer där bredden av ämnesområden möjliggör innovation och samarbete över gränser. De flesta av våra forskare och lärare arbetar kliniskt i våra lokaler på NUS - mitt i verksamheten.

Läs mer om institutionen på Institutionen för Strålningsvetenskaper (umu.se)

Umeå universitet söker en doktorand i radiofysik med inriktning mot imaging och dosplanering inför protonterapi. Anställningen är placerad vid Institutionen för strålningsvetenskaper. Utbildningen omfattar fyra års heltidsstudier, vilka fördelas på fem år med 20 % institutionsarbete.

Anställningen syftar till en doktorsexamen och doktorandens huvuduppgift är att ägna sig åt egen forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser.

Tillsättning enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag är 2019-06-18.

Om projektet Utveckling av ett kliniskt arbetsflöde med Dual-Energy CT för dosplanering inom protonterapi

Projektet tar sin utgångspunkt i datasamlingar där CT och Dual-Energy CT (DECT*) bild-data samlas in för dosplanering inför protonterapi. I projektet ska tillgängliga metoder för att utnyttja DECT bild-data för karaktärisering av vävnad utvärderas och jämförs med befintlig klinisk praxis. Detta förväntas kunna leda till större säkerhet i dosberäkningarna för protonbehandling vilket ger möjlighet att behandla med mindre marginaler och därmed minska biverkningarna av behandlingen.  Målsättningen är dels att utveckla och validera en metod för dosplanering inför protonterapi baserad på DECT, dels att identifiera styrkor och svagheter med DECT för tillämpningar inom onkologisk imaging. Arbetet kommer att innehålla en väsentlig del bildbehandling och modellering.

Projektet kommer att bedrivas i nära samarbete med strålningsfysiker och onkologer.

Kvalifikationer

De grundläggande behörighetskraven för att bli antagen till utbildning på forskarnivå är avlagd examen på avancerad nivå,  med avklarade kurser på minst 240 högskolepoäng (hp), varav minst 60 hp på avancerad nivå, eller motsvarande kvalifikationer som förvärvats på annat sätt i Sverige eller utomlands.

De särskilda behörighetskraven för att antas till utbildning på forskarnivå i radiofysik kan antingen vara sjukhusfysikerexamen eller annan universitetsutbildning med minst 90 hp inom fysik, datavetenskaper eller teknik, samt minst 60 hp i matematik, där max 10 hp statistik kan ingå, eller motsvarande utbildning.

God förmåga att uttrycka sig i tal och skrift på svenska och engelska är ett krav.

Meriterande

Sjukhusfysikerexamen eller motsvarande är meriterande. Vidare är erfarenhet av hantering av CT och analys av DECT data meriterande.

Ansökan

Ansökan ska vara skriven på svenska eller engelska och innehålla:

  • Ett personligt brev med kort beskrivning av dina forskningsintressen och en motivering till varför du söker, samt din kontaktinformation
  • En meritförteckning (CV)
  • I förekommande fall kopior av kandidat- och masteruppsatser, samt andra vetenskapliga publikationer eller erfarenheter av värde för anställningen
  • Betygskopior, examensbevis, samt dokumentation över avslutade akademiska kurser
  • Kontaktinformation till två tillfrågade kontaktpersoner

Ansökan görs via universitetets e-rekryteringssystem Varbi och ska vara inkommen senast 2019-06-18. Referensnummer: AN 2.2.1-925-19.

Upplysningar

Närmare upplysningar lämnas av sjukhusfysiker Jonas Andersson, tfn 070-377 42 32, e-post: jonas.s.andersson@umu.se

Löneplacering

Löneplacering sker enligt fastställd lönestege för doktorandbefattningar.

Övrig information

https://www.aurora.umu.se/enheter/medfak/forskarutbildning/doktorandhandboken/

 

Då vi eftersträvar en jämnare könsfördelning inom avdelningen uppmuntrar vi kvinnor som sökande.

 

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-925-19
Kontakt
  • Jonas Andersson, 070-377 42 32
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2019-05-28
Sista ansökningsdag 2019-06-18

Tillbaka till lediga jobb