Denna annons är inte tillgänglig!
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.
Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.
Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Universitetet erbjuder en mångfald av högkvalitativ utbildning och världsledande forskning inom flera områden. Särskilt den banbrytande upptäckten av genredigeringsverktyget CRISPR-Cas9, som belönades med Nobelpriset i kemi, gjordes här. På Umeå universitet finns allt i närheten. Våra sammanhållna campus gör det enkelt att träffas, arbeta tillsammans och utbyta kunskap, vilket främjar en dynamisk och öppen kultur.
Den pågående samhällsomvandlingen och stora gröna investeringar i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet är det viktigt att forska om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Vi är också stolta över att tillhandahålla utbildning för att göra det möjligt för regioner att expandera snabbt och hållbart.
Är du intresserad av att lära dig mer? Läs om Umeå universitet som arbetsplats
Institutionen för datavetenskap söker nu en doktorand i datavetenskap med inriktning mot Hybrid-AI: automatiserat resonemang och maskininlärning.
Institutionen har vuxit snabbt de senaste åren. En inkluderande och deltagande miljö är nyckelelement i vår tillväxt. De 60 doktoranderna inom institutionen är en mångsidig grupp från olika nationaliteter, bakgrunder och områden. Vi erbjuder mycket goda anställningsvillkor och bland annat administrativt och tekniskt stöd. Se mer information på:
https://www.umu.se/en/department-of-computing-science/
Är detta intressant för dig? Välkommen med din ansökan innan 5 november 2024.
Projektbeskrivning
Hybrid AI (HAI)-system är nästa våg av AI som integrerar de grundläggande kognitiva förmågorna hos intelligenta agenter: att kunna lära av sin omgivning, resonera om vad man har lärt sig och dela den förvärvade kunskapen. I HAI-system kan tillvägagångssätt med maskininlärning extrahera observationer och relationer från miljön som tillåter resonemang (d.v.s. att lära sig att resonera). Dessutom kan semantiska modeller för expertkunskap användas för att förklara inlärningen som inträffade genom att observera omgivningen (dvs. resonemang om det lärda). Således kommer HAI-system att utveckla en djupare förståelse för de dynamiska miljöer där vi människor lever, vilket möjliggör en enklare interaktion mellan människa och maskin.
Detta 4-åriga doktorandprojekt finansieras av Wallenbergstiftelsen, WASP-programmet. Du kommer att arbeta på Institutionen för datavetenskap och övervakas av universitetslektor Zoe Falomir. Denna grupp bedriver forskning inom automatiserat resonemang, maskininlärning, rumslig kognition och kognitiva frågor om interaktion mellan människa och system. Vi samarbetar med flera nationella och internationella forskargrupper. Vi använder principer och metoder för AI, människa-dator-interaktion och kognitiv vetenskap.
Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program (WASP) är Sveriges största enskilda forskningsprogram någonsin, ett stort nationellt initiativ för strategiskt motiverad grundforskning och utbildning. Den tar upp forskning om AI och autonoma system som agerar i samarbete med människor, anpassar sig till sin miljö genom sensorer, information och kunskap och bildar intelligenta system-of-system. WASPs vision är utmärkt forskning och kompetens inom AI, autonoma system och mjukvara till nytta för svensk industri. Mer: https://wasp-sweden.org/
WASP har en egen forskarskola med ett ambitiöst program inklusive studieresor till USA/Asien för att besöka andra forskningslabb/industrier, och aktivt stödja multidisciplinära och internationella professionella nätverk mellan doktorander, forskare och industri. Mer: https://wasp-sweden.org/graduate-school
Behörighetskrav
De allmänna behörighetskraven för forskarstudier är examen på avancerad nivå, eller genomgångna kursfordringar om minst 240 hp, varav minst 60 hp är på avancerad nivå, eller har motsvarande utbildning från utlandet, eller motsvarande kvalifikationer.
För att uppfylla de särskilda behörighetskraven för doktorandstudier i datavetenskap krävs att den sökande har avlagt minst 90 hp i datavetenskap. Behöriga är också sökande som i övrigt har förvärvat färdigheter som bedöms likvärdiga.
Dokumenterad expertis inom följande är ett krav:
Extra förtjänst kommer att ges till de kandidater som har fokuserat på:
Viktiga personliga egenskaper är, förutom kreativitet och kritiskt tänkande, god förmåga att lösa problem, intresse för tvärvetenskaplig forskning, förmåga att arbeta både självständigt och i grupp samt erfarenhet av vetenskaplig interaktion med forskare från andra discipliner och i andra länder.
Vi förväntar oss en förmåga att arbeta både självständigt och i team. Arbetsspråket i gruppen (och på institutionen) kommer att vara engelska.
Om anställningen
Anställningen ger dig möjlighet att bedriva doktorandstudier i datavetenskap under fyra år, med målet att uppnå doktorsexamen i datavetenskap. Medan anställningen huvudsakligen ägnas åt doktorandstudier (minst 80 % av tiden), kan den omfatta upp till 20 % institutionstjänstgöring (vanligtvis undervisning). I så fall förlängs den totala tiden för anställningen i motsvarande mån, vilket ger maximalt fem år.
Förfarandet för rekrytering till anställningen är enligt högskoleförordningen (12 kap. 2§) och beslutet om anställningen kan inte överklagas.
Det förväntade startdatumet är januari 2025 eller enligt överenskommelse.
Ansökan
Ansökan ska göras elektroniskt med Umeå universitets e-rekryteringssystem.
En fullständig ansökan bör innehålla följande dokument:
Ansökan ska skrivas på engelska/svenska. Bifogade dokument ska vara i pdf-format. Ansökan ska lämnas in elektroniskt med Umeå universitets e-rekryteringssystem och vara inkommen senast 2024-11-05.
Institutionen för datavetenskap värdesätter diversitet. Vi välkomnar därför i synnerhet kvinnor och personer utanför det binära genussystemet som sökande.
För ytterligare information, vänligen kontakta universitetslektor Zoe Falomir (zfalomir@cs.umu.se).
Vi ser fram emot din ansökan!
Anställningsform | Tidsbegränsad anställning |
---|---|
Anställningens omfattning | Heltid |
Tillträde | januari 2025 eller enligt överenskommelse |
Löneform | Månadslön |
Antal lediga befattningar | 1 |
Sysselsättningsgrad | 100% |
Ort | Umeå |
Län | Västerbottens län |
Land | Sverige |
Referensnummer | AN 2.2.1-1352-24 |
Publicerat | 2024-10-14 |
Sista ansökningsdag | 2024-11-05 |