Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Kemiska institutionen söker en staff scientist inom ett projekt med utveckling av kemogenetiska och kemo-optogenetiska system. Ansök senast 27 september 2024.

Beskrivning

Kemiska/ljusinducerade metoder ger möjlighet att styra biologiska system med rumslig och tidsmässig upplösning som är oöverträffad av traditionella genetiska störningar. Vårt laboratorium har varit banbrytande i utvecklingen av kemo-optogenetiska system (Chem 2019 review, Nat Meth 2023). Vi har utvecklat det första bioortogonala och reversibla kemiskt inducerade dimeriseringssystemet (CID) (SLF'-TMP-systemet) för att kontrollera proteinfunktionen med små molekyler i levande celler (Angew Chem 2014). Ett fotoaktiverbart CID (pCID) med användning av fotocaged dimerizer (NovcTMP-Cl) (Angew Chem 2017) och fotoomkopplingsbart CID-system (psCID) med användning av fotoomkopplingsbar dimerizer (CONC) möjliggör överlägsen spatiotemporal kontroll av proteinfunktion i levande celler (Angew Chem 2018). Vi har utvecklat en ny ”Molecular Activity Painting (MAP)”-strategi genom att kombinera pCID med immobiliserade artificiella receptorer för att möjliggöra ”målning” av signalmolekyler och deras aktivitet på mikrometerskala vid plasmamembranet. Med hjälp av fotoaktiverbar dubbelkemiskt inducerad dimerisering (pdCID) utvecklade vi en metod för multidirektionell aktivitetskontroll (MAC) för att spatiotemporalt kontrollera cellulär signalering och intracellulär godstransport (Angew Chem 2018).

Detta projekt kommer att fokusera på utveckling av kemogenetiska och kemo-optogenetiska system, som gör det möjligt att styra aktiviteten med små molekyler eller ljus med hög spatial och temporal upplösning i levande celler och organismer. De tekniker som används i projektet inkluderar protein/peptidsyntes, organisk syntes och cellavbildning.

Arbetsuppgifter

Du kommer att arbeta med, men inte begränsat till:

  • Att utforma och genomföra experiment inom kemisk biologiforskning med hjälp av modifierade proteiner och peptider
  • Bearbeta och analysera resultat och data
  • Kommunicera resultat med handledaren och andra gruppmedlemmar
  • Handleda studenter.
  • Skriva vetenskapliga artiklar.

Kvalifikationer

Du har doktorsexamen i kemisk biologi, syntetisk kemi eller motsvarande samt flerårig forskningserfarenhet på postdoktoral nivå inom kemisk biologi, biokemi, molekylärbiologi eller relaterat område. Då du förväntas utforma och genomföra projekt självständigt men också i nära samarbete med andra medlemmar i teamet, självständighet och god förmåga att samarbeta ett krav. Goda kunskaper i skriven och talad engelska krävs också.

Erfarenhet av organisk syntes, protein-/peptidkemi, proteinuttryck och -rening och/eller cellavbildning är starkt meriterande, liksom en god meritlista med forskningspublikationer inom dessa områden.

Ansökan
Ansökan ska innehålla följande:

  1. Ett personligt brev med forskningsintressen, meriter och motivering till varför du söker anställningen (max 2 sidor).
  2. CV inklusive publikationslista.
  3. Vidimerade kopior av examensbevis för doktorsexamen och andra relevanta intyg.
  4. Namn och kontaktuppgifter till minst två referenspersoner.
  5. Övriga relevanta dokument.

Ansökan ska vara skriven på engelska eller svenska och skickas in via vårt e-rekryteringssystem. Sista ansökningsdag är den 27 september 2024.

För ytterligare information, vänligen kontakta professor Yaowen Wu, e-post: yaowen.wu@umu.se. Webbplats: https://www.umu.se/en/staff/yaowen-wu/

Vi ser fram emot att ta emot din ansökan.

Om oss
Kemiska institutionen är en av de största institutionerna inom Teknisk-naturvetenskaplig fakultet och har närmare 220 anställda, varav ca 40 forskarstuderande och en stark och expanderande forskning. Fyra större forskningsområden, Biologisk kemi, IBEAM, Organisk kemi och teknisk kemi samlar institutionens forskning och utbildning inom kemi. Vi är också en stark partner inom KBC, Kemisk-biologiskt centrum. Mer information om att vara anställd vid Umeå universitet: https://www.umu.se/jobba-hos-oss/.

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Tillträde så snart som möjligt eller efter överesnkommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1232-24
Kontakt
  • Yaowen Wu, 090-7865000
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2024-09-13
Sista ansökningsdag 2024-09-27

Tillbaka till lediga jobb