Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Vid Institutionen för fysik bedrivs en stark och expanderande forskning med flera olika inriktningar, t. ex. organisk elektronik, nanoteknik, fotonik, rymdfysik och teoretisk fysik. Institutionen är en del av KBC, kemiskt-biologiskt centrum vid Umeå Universitet. Vi har ett starkt fokus på interdisciplinär forskning och utmärkt tillgång till modern instrumentering och infrastruktur för analys.

Institutionen för fysik utlyser en anställning som staff scientist för ett projekt inriktat mot design och syntes av hållbara och höglysande material från biomassa.  
Anställningen avser heltid och är tidsbegränsad från 2024-07-15 till 2024-10-15.

Huvudsakliga arbetsuppgifter
Du kommer att arbeta med design, syntes och karaktärisering av biobaserade emittermaterial i form av nanopartiklar eller kvantpunkter. Ditt arbete kommer att fokusera på att studera hur molekyler från biomassa påverkar kemiska strukturer och optiska egenskaper hos kolprickar. En avgörande del av ditt arbete kommer att vara planering av försök samt insamlande av data.

Kompetenskrav
Vi söker dig som är engagerad och ansvarsfull och som brinner för att utvecklas, både som individuell forskare och som medlem av en forskargrupp. 

Du har doktorsexamen i något av ämnena fysik, kemi, kemiteknik, nanoteknik, materialvetenskap eller annat relevant område. Färdigheter i diverse syntestekniker för nanomaterial, kolnanostrukturer, funktionaliseringsmetoder samt av olika karaktäriseringsmetoder såsom elektrokemiska metoder, röntgendiffraktion och vibrationsspektroskopi är ett krav. 

Har du erfarenhet av metoder inom området organisk syntes är det meriterande. Du bör dessutom ha uppvisat god förmåga både att arbeta självständigt, och som del av en forskningsgrupp. Mycket goda färdigheter i engelska muntligt och skriftligt är ett nödvändigt krav.

Stor vikt kommer att läggas vid personliga egenskaper såsom samarbets- och kommunikationsförmåga, samt analytisk förmåga. Det är viktigt att du har god initiativförmåga och förmåga till självständigt arbete. Projektet bedrivs i en internationell miljö, och därför krävs mycket god kompetens i muntlig och skriftlig kommunikation på engelska.

Ansökan
Ansökan ska innehålla:
1.     Följebrev med kort beskrivning av dina kvalifikationer, forskningsintressen och motivering varför du söker (max 3 sidor).
2.     CV med publikationslista.
3.     Kopior på examensbevis.
4.     Kopia av doktorsavhandlingen
5.     Namn och kontaktuppgifter till två referenspersoner. 

Information 
För mer information kontakta Dr. Jia Wang, jia.wang@umu.se, tel: 070-5648635, eller Professor Ludvig Edman, ludvig.edman@umu.se, tel: 070-2321240.

Ansökan ska göras via e-rekryteringssystemet Varbi och vara inkommen senast 2024-06-03.

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024-07-15
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-789-24
Kontakt
  • Jia Wang, 090-7866903
  • Ludvig Edman, 090-7865732
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2024-04-30
Sista ansökningsdag 2024-06-03

Tillbaka till lediga jobb