Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

Vi söker en doktorand inom medicinsk vetenskap med inriktning mot molekylärbiologi med ett särskilt intresse för bakteriologi och cellväggens biologi till Institutionen för Molekylärbiologi vid Umeå universitet. Tjänsten är tidsbegränsad till fyra år och beräknas börja den 1 juni eller enligt överenskommelse. Doktoranden kommer att delta i aktiviteter som tillhandahålls av Institutionen för Molekylärbiologi, Laboratorium för Molekylär Infektionsmedicin Sverige (MIMS) och Umeå Centrum för Mikrobiell Forskning (UCMR), vilket möjliggör interaktion med forskare från olika forskningsområden och tillgång till olika vetenskapliga och tekniska expertiser.

Mer information om doktorandutbildningsprogrammet vid Medicinska fakulteten finns på Doktorandstudier vid Medicinska fakulteten - Handbok (umu.se)

Arbetsbeskrivning

En person som är anställd som doktorand ska främst ägna sig åt sin egen utbildning.

Projektet och forskningsmiljön kommer att ge den dedikerade studenten möjlighet att träna som en förstklassig forskare. I det här projektet kommer studenten att utforska hur patogena bakterier bygger upp och bryter ner sina cellväggar. Genom att använda toppmoderna tekniker syftar de till att upptäcka nya insikter om bakteriell biologi och genetik, vilket potentiellt kan avslöja nya mål för antibiotikautveckling. Studenten kommer att använda metoder som transpositionssekvensering (Tn-seq) och avancerad kromatografi (HPLC och UPLC) för att undersöka cellväggens sammansättning. De kommer också att använda mutantbibliotek för screening och andra molekylärbiologiska tekniker. Resultaten kommer att dokumenteras noggrant och presenteras för att bidra till vetenskaplig förståelse.

Behörighet 

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som avlagt en examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng (hp), varav minst 60 hp på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper. Dessutom krävs minst 30 hp inom huvudområdet kemi varav minst 7,5 hp biokemi, 45 hp inom huvudområdena biologi eller molekylärbiologi varav minst 7,5 hp i genetik och 22,5 hp i mikrobiologi, fysiologi, samt cell- och molekylärbiologi. Därutöver krävs 45 hp på avancerad nivå inom ämnesområde cell- och molekylärbiologiska, inkluderande ett självständigt arbete om minst 15 hp. Du ska vara skicklig i både muntlig och skriftlig kommunikation på engelska. Kunskaper i engelska och förmågan att tillgodogöra sig utbildningen kommer att utvärderas av institutionens forskarutbildningsgrupp.

Kvalifikationer 

Kandidaten bör ha tidigare erfarenhet av laboratorieteknik som molekylärkloning, proteinreningsmetoder, hantering av kulturer av olika mikrobiella arter under oksiska och hypoxiska förhållanden samt biokemiska metoder såsom immunblotning. Äkta entusiasm för cellväggsbiologi och genetik är fördelaktig. Kunskaper och/eller grundläggande färdigheter inom molekylärbiologi, mikroskopi, mikrobiologi, cellkultur tekniker och infektions biologi hos intra cellulära patogener är ytterligare meriter. Du bör vara mycket motiverad och kunna arbeta produktivt både i team och självständigt. Utmärkta kommunikationsfärdigheter för effektivt samspel med äldre kollegor och jämlikar krävs. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Bedömningsgrunder

Utvärderingen av förmågan och potentialen att prestera bra baseras främst på:

1. Kunskaper och färdigheter relevanta för doktorandstudier inom forskningsområdet.

2. Förmågan att formulera och lösa vetenskapliga frågor.

3. Färdigheter i skriftlig och muntlig kommunikation på engelska.

4. Övriga erfarenheter relevanta för forskarutbildningen, t. ex yrkeserfarenhet.

God samarbetsförmåga, driv och förmåga att arbeta självständigt betraktas som meriterande.

Ett urval kommer att göras bland behöriga sökande baserat på dennes meriter och dennes bedömda potential att tillgodogöra sig studier på forskarnivå. Efter urvalsprocessen påbörjas processen för antagning till forskarutbildning. Beslut om antagning fattas av fakultetens studierektor för utbildning på forskarnivå.

Om anställningen 

Anställningen syftar till en doktorsexamen och är tidsbegränsad till fyra år på heltid. Om deltidsundervisning (max 20 %) kan erbjudas, förlängs anställningstiden.

Tillträde 2024-06-01 eller enligt överenskommelse. 

Löneinplacering sker enligt fastställd lönestege för doktorandanställning. Enligt Högskoleförordningen (12 kap, 2§) kan beslutet om anställning inte överklagas.

Ansökan

Du ansöker genom vårt rekryteringssystem senast 13 maj 2024. Din ansökan måste innehålla följande dokument skrivna på engelska eller svenska:

• CV med information om utbildning, en lista över tidigare och nuvarande anställningar samt en lista över publikationer.

• Kopior av relevanta examensbevis.

• Personligt brev som beskriver forskningserfarenhet och intressen, motivation för att söka tjänsten.

• Kontaktuppgifter för två till tre referenser.

Mer om oss

Mer information om oss finner du på: Institutionen för molekylärbiologi (umu.se) och www.ucmr.umu.se

För frågor om tjänsten kontakta Felipe Cava, felipe.cava@umu.se

Vi ser fram emot din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024-06-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-655-24
Kontakt
  • Felipe Cava, felipe.cava@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2024-04-19
Sista ansökningsdag 2024-05-13

Tillbaka till lediga jobb