Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Vid Institutionen för fysik bedrivs en stark och expanderande forskning med flera olika inriktningar, t. ex. organisk elektronik, nanoteknik, fotonik, rymdfysik och teoretisk fysik. Institutionen är en del av KBC, kemiskt-biologiskt centrum vid Umeå Universitet. Vi har ett starkt fokus på interdisciplinär forskning och utmärkt tillgång till modern instrumentering och infrastruktur för analys.

Institutionen för fysik söker en postdoktor till ett projekt för att arbeta med jämförelser mellan magnetosfärer vid kometer och vid planeten Mars. 

Anställningen avser heltid och är tidsbegränsad till 2 år. Startdatum är 1 november 2024 eller enligt överenskommelse.

Projektbeskrivning 
Vid institutionen för fysik bedrivs bland annat rymdfysikforskning inom områden som jordens magnetskikt och magnetosfär, samt fysiken hos bogchockar på jorden, Mars och kometer. Detta sker både genom analys av satellitbaserade mätningar och genom datorsimuleringar.

Vi söker nu en postdoktor för att arbeta med ett projekt som genom att jämföra solvindens växelverkan med kometatmosfärer och med Mars avser att flytta fram forskningsfronten för växelverkan mellan solvinden och objekt i solsystemet generellt. 

I arbetet kommer det ingå att använda NASA:s rymdsond MAVEN tillsammans med ESA:s Mars Express för att utforska asymmetrier i bogchocken hos Mars, specifikt i riktningen längs solvindens elektriska fält. Den unga bogchocken vid kometer är även den asymmetrisk i just den riktningen. Här kommer jämförelser med data från ESA:s rymdfarkost Rosetta vid komet 67P att vara viktiga. Dessutom kommer det i postdoktorns arbete ingå att studera effekterna av det elektriska polarisationsfältet både vid Mars och kometer och att kartlägga under vilka förhållanden det fältet är betydelsefullt. Förutom analys av satellitbaserade mätningar är datorsimuleringar viktiga i projektet.

Kvalifikationer
För att anställas med stöd av postdoktoravtalet krävs avlagd doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. 

För att anställas med stöd av postdoktoravtalet bör främst den komma ifråga som har avlagt examen enligt föregående stycke för högst tre år sedan. 
Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, tjänstgöring inom totalförsvaret, eller andra liknande omständigheter samt klinisk tjänstgöring eller för ämnesområdet relevant tjänstgöring/ uppdrag.

Vi söker en kandidat med goda kunskaper inom rymd- och plasmafysik. Erfarenhet av satellitdataanalys inom kometplasmafysik är ett krav. Erfarenhet av analys av data från Mars samt av datorsimuleringar av Mars och/eller kometer är meriterande.
Mycket goda kunskaper i det engelska språket är ett krav.

Ansökan
Ansökan ska innehålla:
1. Ett följebrev med kort beskrivning av dina kvalifikationer, forskningsintressen och motivering till varför du söker (max 2 sidor),
2. En meritförteckning (CV),
3. En publikationslista,
4. Kopior på doktorsexamensbevis och andra relevanta examensbevis,
5. Kopior av doktorsavhandlingen och de två mest relevanta publikationerna,
6. En lista på universitetskurser med betyg,
7. Namn och kontaktuppgifter till tre referenspersoner,
8. Övriga relevanta handlingar som du vill åberopa. 

Ansökan ska vara skriven på engelska eller svenska.  Alla dokument ska laddas upp i pdf-format. Ansökan ska göras via e-rekryteringssystemet Varbi och vara inkommen senast 5 maj 2024.

Övrig information
Närmare upplysningar lämnas av Herbert Gunell, herbert.gunell@umu.se, +46 90 786 63 85.

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 1 november 2024 eller enligt överenskommelse.
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad Heltid
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-586-24
Kontakt
  • Herbert Gunell, +46907865049
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2024-04-12
Sista ansökningsdag 2024-05-05

Tillbaka till lediga jobb