Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Doktorandanställning inom växtbiologi med fokus på små proteiner


Institutionen för fysiologisk botanik (Umeå universitet, Umeå Plant Science Centre) bjuder in sökande till en doktorandanställning inom växtbiologi. Det förväntade startdatumet är sommaren/hösten 2024 eller enligt överenskommelse. 


Umeå Plant Science Centre (UPSC) är en av de starkaste forskningsmiljöerna för grundforskning i växtbiologi i Europa. Forskningen vid UPSC omfattar ett brett spektrum av discipliner inom växtbiologi inklusive ekologi, beräkningsbiologi, genetik, fysiologi, biokemi, cellbiologi och molekylärbiologi (se www.upsc.se). Institutionen för fysiologisk botanik, som är en del av Umeå Plant Science Centre, utlyser en doktorandanställning i växtbiologi. Sista ansökningsdag är den 15 maj 2024.

Projektbeskrivning

Vi söker en doktorand för att arbeta med ett projekt som syftar till att manipulera växtutveckling med hjälp av mikroproteinteknik. Mikroproteiner är små proteiner med en enda domän som har visat sig kontrollera olika biologiska vägar. Vissa mikroproteiner kodas som enskilda gener, men vi har bevis för att andra mikroproteiner kan vara dolda i gener och uttrycks dynamiskt som svar på förändringar i miljön. Vi strävar efter att dissekera signalvägar för ljus- och magnetosensing för att förstå den bioteknologiska potentialen hos dessa små proteiner och strävar efter att använda dem som verktyg för att konstruera biosyntetiska vägar. I projektet kommer vi att använda framåt- och bakåtriktade genetiska metoder i Arabidopsis-växter och jäst, proteinbiokemi och biokemisk teknik.

Kvalifikationer

Grundläggande behörighet har den som har avlagt en examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper. För att uppfylla kravet på särskild behörighet att antas till utbildning på forskarnivå i växtbiologi vid Umeå Plant Science Centre krävs att den sökande fullgjort kursfordringar om minst 90 högskolepoäng på avancerad nivå från kurser relevant för forskningsområdet. Av dessa måste minst 30 högskolepoäng vara från kurser med direkt relevans för projektet, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

För denna anställning söker vi en person som är intresserad av växtbiologi. Vi förväntar oss att kandidaten har en akademisk bakgrund inom växtbiologi, agronomi, bioteknik eller ett relaterat område.

Den sökande bör ha goda kunskaper i skriftlig och talad engelska. Starka meriter inkluderar erfarenhet av analys av storskaliga sekvenseringsdata och/eller växttransformation. Vi söker en kreativ och initiativrik person som kan arbeta självständigt men som också kan samarbeta inom en större forskargrupp. Utvärderingen av sökande baseras på ansökan och på intervjuer.

Ansökan

Du ansöker senast den 15 Maj 2024 via vårt rekryteringssystem.  Ansökan kan vara skriven på engelska eller ett nordiskt språk (svenska, norska eller danska) och ska innehålla:

  1. En kort (max 2 sidor) beskrivning av varför du är intresserad av tjänsten
  2. CV
  3. Styrkta kopior av intyg från högre utbildning
  4. Lista över avslutade universitetskurser och betyg
  5. Kopia av publikationer/examensarbeten

Kontakt

Om du har frågor om tjänsten, vänligen kontakta Stephan Wenkel, stephan.wenkel@umu.se

 

Dokument ska skickas elektroniskt, i MS Word- eller PDF-format, genom vårt rekryteringssystem Varbi. Rekryteringsförfarandet för anställningen är i enlighet med högskoleförordningen (12, 2 §) och beslut angående anställningen kan inte överklagas.

Institutionen för fysiologisk botanik värdesätter de egenskaper som en jämn könsfördelning tillför institutionen, och därför uppmuntrar vi särskilt kvinnor att söka tjänsten.


Vi ser fram emot din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Sommaren/hösten 2024 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-553-24
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2024-04-09
Sista ansökningsdag 2024-05-15

Tillbaka till lediga jobb