Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

Institutionen för Molekylärbiologi söker en postdoktor som kommer att arbeta med att undersöka bakteriell cellväggsdynamik och identifiera nya regulatoriska partners för cellväggen. Anställningen avser heltid i två år med tillträde i maj 2024 eller enligt överenskommelse. 

Beskrivning

Professor Cavas labb vid Laboratoriet för Molekylär Infektionsmedicin Sverige (MIMS) och Institutionen för Molekylärbiologi (Umeå universitet) bedriver forskning inom cellväggbiologi och genetik hos bakterier. Då enzymer är ansvariga för att producera och upprätthålla cellväggen utgör de primära mål för många effektiva antibiotika och det är då viktigt att förstå principerna för bakteriell cellvägghemostas och anpassningsförmåga för att tackla uppkomsten av resistenta infektioner. Vårt huvudmål blir att förbättra vår förståelse för de olika komponenterna som är involverade i cellväggens biogenes, ombyggnad och reglering samt att utforska deras funktioner och interaktioner. Dessutom strävar vi efter att övergå till kvantitativa studier och datormodellering. Dessa undersökningar har stor potential att identifiera nya mål för utvecklingen av antimikrobiella medel.

Arbetsuppgifter

Din roll kommer att innebära att karakterisera de genetiska faktorer som reglerar bakteriell cellvägghemostas hos olika modellbakterier och att avslöja de miljömässiga signaler som påverkar regleringsnätverken som styr peptidoglykanplasticitet.

Kvalifikationer

Vi söker en högt motiverad kandidat med en doktorsexamen inom molekylärbiologi eller mikrobiologi motsvarande en doktorsexamen vid ett europeiskt universitet vid tidpunkten för rekryteringen. Du bör ha utmärkta kommunikationsfärdigheter med gruppledare och kollegor, samt ha förmåga att arbeta produktivt i team såväl som förmåga att arbeta självständigt.

Du bör ha tidigare erfarenhet av analytisk kemi, särskilt inom cellväggsanalys och det är ett krav att behärska kromatografi, masspektrometri med tillhörande programvara som Empower, UNIFI och Masslynx. Erfarenhet av att optimera och utveckla nya analytiska metoder, provberedning och analys samt dagligt underhåll och felsökning av instrument är mycket önskvärd.

Sökanden kommer också att fokusera på att undersöka bakteriell cellväggsdynamik och identifiera nya regulatoriska världar för cellväggen. Behärskning av standardtekniker inom molekylärbiologi och biokemi, inklusive DNA-klonning, proteinproduktion och -reningsmetoder, krävs. En gedigen förståelse för mikrobiologi och grundläggande mikroskopimetoder är också nödvändig. Erfarenhet av nästa generations sekvenseringstekniker (NGS), särskilt Tn-seq för hög genomskärmande screening av mutantbibliotek, är meriterande.

För att anställas med stöd av postdoktoravtalet bör främst den komma ifråga som har avlagt examen enligt föregående stycke för högst tre år sedan. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, tjänstgöring inom totalförsvaret, eller andra liknande omständigheter samt klinisk tjänstgöring eller för ämnesområdet relevant tjänstgöring/ uppdrag. Postdoktor som ska undervisa eller handleda ska ha relevant högskolepedagogisk utbildning.

Mer information om anställningen

Mer information om forskningsgruppens arbete finns på vår webbplats https://thecavalab.com/. För mer information om Institutionen för molekylärbiologi, besök vår webbplats www.umu.se/en/department-of-molecular-biology.

Ansökan 

En fullständig ansökan ska innehålla:

• En kort beskrivning av dina forskningsintressen och en förklaring av varför du är intresserad av positionen.

• CV

• Lista över publikationer

• Styrkt kopia av doktorsexamensbevis eller dokumentation som styrker när doktorsexamen förväntas erhållas

• Kontaktuppgifter till två referenspersoner

Ansökan ska vara skriven på engelska eller svenska. Ansökan görs genom vårt elektroniska rekryteringssystem. Handlingar som skickas elektroniskt ska vara i formaten Word eller PDF. Logga in på systemet och ansök via knappen i slutet av denna sida. Sista ansökningsdag är 24 april 2024.

Närmare upplysningar om anställningen lämnas av Prof. Felipe Cava, e-postadress: felipe.cava@umu.se.

Vi ser fram emot din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024-05-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-507-24
Kontakt
  • Felipe Cava, felipe.cava@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2024-03-28
Sista ansökningsdag 2024-04-24

Tillbaka till lediga jobb