Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Beskrivning

Institutionen för datavetenskap är en av de större institutionerna vid universitetet. Institutionen är en internationell arbetsplats med drygt 160 anställda från nära tjugo länder. Institutionen är även värdinstitution för forskningsprogrammet WASP-HS samt Umeå universitets centra för AI-forskning TAIGA. Vi söker nu en person som kan arbeta för att stärka våra kontakter med industrin och andra aktörer runt om oss, bidra till ett ökat inslag av samverkan i våra utbildningar och stötta våra forskare i att bygga projekt tillsammans med externa aktörer. 

Innehavaren av den utlysta anställningen som samverkanskoordinator, kommer vid Umeå universitet inneha befattningen projektsamordnare. 

Anställningen är en tillsvidareanställning på heltid med start juni 2024 eller enligt överenskommelse, provanställning kan komma att tillämpas.

Arbetsuppgifter

Som samverkanskoordinator ansvarar du för institutionens operativa samverkansarbete inom ramen för IT-institutionernas gemensamma projektkontor. Detta förutsätter att du arbetar aktivt med att bygga och vidmakthålla bra relationer till företag, organisationer, och myndigheter i regionen.  Vidare förväntas du driva arbetet med att skapa mötesplatser för forskare/lärare och det omgivande samhället. Detta kan göras genom att sammanföra akademiska och industriella forskare, men även behovsägare inom industrin, i nätverksevent, workshops, föreläsningsserier och andra aktiviteter för samverkan.  

Du förväntas kontinuerligt hålla dig informerad om aktuell forskning, utbildning och projekt inom IT/AI-området, främst vid institutionen för datavetenskap, men i viss mån även vid andra ämnesmässigt närliggande institutioner. 

Nya samverkansprojekt med näringsliv och offentlig sektor sker ofta i form av gemensamma forskningsansökningar. Du ska hjälpa akademiska och industriella parter att identifiera relevanta tillämpningsområden och bidra till att institutionen producerar ansökningar som håller en kvalitet som innebär att de har god chans att bli beviljade. Du har en aktiv roll i forskningsmiljön genom projektledning och koordinering av utvalda projekt.

Du ska aktivt arbeta för att stärka relationen mellan studenter och lärare med näringslivet och offentliga sektorn genom till exempel nätverksträffar och events.  

Slutligen kommer du att bistå med samordning av administrativa processer inom projektkontoret samt delta i genomförande av projektkontorets aktiviteter, ärendehantering och mötesdokumentation, verksamhetsplanering och uppföljning.

Arbetsuppgifterna kan komma att ändras över tid.

Kvalifikationer

 • Högskoleexamen: Du har en högskoleexamen inom datavetenskap eller annat relevant ämne.
 • Kommunikationsförmåga: Du har erfarenhet som gett dig förmågan att kommunicera effektivt med industrirepresentanter och identifiera hur IT, AI och digitalisering kan lösa deras problem.
 • Samarbetsförmåga: Du har förmågan att utveckla ett förtroendefullt och gott samarbete med både interna och externa aktörer. Du kan även arbeta självständigt och trivs med att hantera många varierande arbetsuppgifter.
 • Teknisk kompetens: Du har mycket god datorvana, inklusive Office-paketet och digitala plattformar som Zoom och Teams.
 • Service och kommunikation: Du är serviceinriktad med mycket god kommunikations- och organisationsförmåga. Du har mycket goda kunskaper i svenska i tal och skrift samt god förmåga att förstå och uttrycka dig på engelska.

Meriterande

 • Projektledning: Erfarenhet av projektledning och projektadministration.
 • Forskningsfinansiering: Erfarenhet av arbete med forskningsfinansiering, forskningsprogram och forskningsansökningar.
 • Industrisamarbete: Erfarenhet av forskningssamarbete inom/med industri.
 • Forskningskommunikation: Förmåga att kommunicera med forskare inom olika områden, förstå huvudlinjerna i deras forskning och möjliga tillämpningsområden. Ett genuint intresse för att stödja forskningsmiljön i dess utveckling

Vi ser framemot din ansökan!

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Juni 2024 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-519-24
Kontakt
 • Mikael Lindbäck, mikael.lindback@umu.se
Facklig företrädare
 • SACO, 090-7865365
 • SEKO, 090-7865296
 • ST, 090-7865431
Publicerat 2024-03-28
Sista ansökningsdag 2024-05-01

Tillbaka till lediga jobb