Umeå universitet, Humanistisk fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Institutionen för idé- och samhällsstudier tillhör Umeå universitets humanistiska fakultet och har ca 110 anställda. Vid institutionen samlas forskare, lärare och studenter inom ämnesområdena arkeologi, miljöarkeologi, filosofi, historia, historia med utbildningsvetenskaplig inriktning, idéhistoria, religionsvetenskap och teologi under samma tak. Vi har också fyra nationella infrastrukturer inom institutionens verksamhetsområde, det Miljöarkeologiska laboratoriet, Strategisk miljöarkeologisk databas (SEAD), Nationell infrastruktur för digital arkeologi (Swedigarch) och ArchLab.

Nu söker vi en staff scientist till rollen som koordinator till ArchLab.

Beskrivning

ArchLab är en nationell infrastruktur som sammanför flera arkeologiska laboratorier och institutioner för att främja och stödja användningen av både etablerade och nyskapande analysmetoder inom arkeologi och närliggande ämnen. ArchLab erbjuder forskarsamhället en rad metoder för prospektering, materialanalys, makrofossilanalys, geoarkeologi, DNA-analys, datering och mer. Dessa metoder hjälper att bättre svara på stora frågor om forntida människor, miljöer och klimat, samt deras inbördes relationer.  Genom att generera ny kunskap om långsiktiga förändringar i klimat och miljö, samt människans roll i dessa, kommer ArchLab kunna bidra till att lösa samhällets utmaningar. Detta inkluderar allt från restaurering av våtmarker till att förstå hur vi påverkar biodiversitet och hur samhällen tidigare har hanterat katastrofer som klimatkriser, pandemier och krig. Läs mer på archlab.se

Arbetsuppgifter

Vi söker en staff scientist som koordinator för forskningsinfrastrukturen ArchLab. Detta innebär en viktig roll inom den operativa ledningen av ArchLab, stöd till föreståndaren samt ansvar för att etablera och upprätthålla kommunikation med verksamhetsansvariga inom ArchLabs partnerorganisationer i Lund, Stockholm och Uppsala. 

En central del av arbetsuppgifterna är att aktivt delta i vetenskapliga diskussioner med potentiella användare av ArchLabs resurser och resultat, både på andra universitet och inom uppdragsarkeologin såväl nationellt som internationellt. För att framgångsrikt bidra till förmedling av resultat eller ge rådgivning om alternativa eller nya analyser är ett tvärvetenskapligt förhållningssätt och en öppenhet för att lära sig om olika analysmetoder av stor betydelse. Detta görs i nära samarbete med andra inom ArchLab.

Arbetsuppgifterna innebär även att tillhandahålla vetenskaplig rådgivning samt att samla in statistik från modulerna för att generera nyckeltal och periodiska rapporter som belyser den tekniska, ekonomiska och administrativa verksamheten inom ArchLab. Koordinatorn har också ansvar för den interna kommunikationen och tar initiativ till planering och organisering av möten inom ArchLab.

Arbetsuppgifterna innebär också att i nära samarbete med ekonomiansvarig administrera ArchLabs verksamhet. Genom detta samarbete erbjuds även stöd för att sammanställa det ekonomiska underlag som behövs för rapportering till VR och andra externa finansiärer.

Kompetenskrav

 • Doktorsexamen inom ämne som är av relevans för området laborativ arkeologi/miljöarkeologi. (tex arkeologi, geologi, geovetenskap, biologi, kemi m.m)
 • Erfarenhet av arbete i forskningsprojekt 
 • Mycket goda kunskaper i Excel
 • Erfarenhet av att presentera vetenskapliga resultat och information
 • Goda muntliga och skriftliga kunskaper i svenska och engelska
 • Mycket god förmåga att prioritera då arbetet kan innebära korta deadlines och parallellt arbete med flera arbetsuppgifter

Stor vikt kommer att läggas vid personlig erfarenhet och kompetens samt hur dessa bedöms komplettera och stärka det administrativa arbetet inom ArchLab. För att passa in i rollen förväntas sökande ha förmåga att arbeta självständigt, vara noggrann och serviceinriktad samt ha ett strukturerat arbetssätt och förmåga att lära sig de administrativa system som krävs. Flexibilitet och förmåga att utföra arbetsuppgifter inom utsatta tidsramar betonas. Dessutom krävs god förmåga att hantera situationer där arbetsbelastningen periodvis är hög samt att hantera flera arbetsuppgifter parallellt.

Övriga önskvärda kvalifikationer

 • Goda kunskaper om svensk arkeologi
 • Erfarenhet av och god kännedom om svensk och internationell extern finansiering av forskning
 • Erfarenhet av strategiskt arbete
 • Erfarenhet av projektledning
 • Erfarenhet av att arbeta med projektadministration och ekonomisk uppföljning
 • Erfarenhet av uppdragsarkeologi 
 • Erfarenhet av tvärvetenskapliga forskningsprojekt
 • Kunskaper om ekonomi, budget, löpande redovisning, samt rapportering
 • Förmåga att kunna kommunicera ekonomisk information

Ansökan

Ansökan ska vara skriven på svenska och innehålla:

 • Ett personligt brev med beskrivning av kvalifikationer och motivering till varför du är intresserad av anställningen (1-2 sidor)
 • En beskrivning på engelska av vad du tror ArchLab kan ha för inverkan på tvärvetenskaplig forskning i Sverige och internationellt (max 1 sida)
 • CV
 • Kopia av doktorsexamensbevis, samt andra relevanta intyg och/eller betyg
 • Publikationslista med bilagda kopior av de 2-4 viktigaste arbetena 
 • Kontaktinformation till två referenspersoner

Ansökan ska göras via Umeå universitets e-rekryteringssystem Varbi och vara inkommen senast 2024-05-02

Övriga upplysningar

Anställningen är tillsvidare och på heltid, med start 1 augusti eller enligt överenskommelse. Provanställning kan komma att tillämpas. I arbetet ingår resor till de olika noderna inom ArchLab samt att representera ArchLab vid internationella konferenser. 

Hög närvaro i miljön är ett krav för anställningen. 

Vid frågor är du välkommen att kontakta föreståndare för ArchLab Philip Buckland (090-7865295, philip.buckland@umu.se) eller prefekt Jonas Nilsson (090-7869990, jonas.nilsson@umu.se). För frågor om rekryteringsprocessen kontakta HR-samordnare Anna Bladh (090-7866478, anna.bladh@umu.se).

För mer information besök Institutionen för idé- och samhällsstudier och ArchLab

Vi ser fram emot din ansökan!

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024-08-01 eller enligt överenskommelse
Löneform månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-362-24
Kontakt
 • Philip Buckland, föreståndare ArchLab, 090-7865295,philip.buckland@umu.se
 • Jonas Nilsson, prefekt, 0907869990,jonas.nilsson@umu.se
 • Anna Bladh, HR-samordnare, 090-7866478,anna.bladh@umu.se
Facklig företrädare
 • SACO, 090-7865365
 • SEKO, 090-7865296
 • ST, 090-7865431
Publicerat 2024-03-21
Sista ansökningsdag 2024-05-02

Tillbaka till lediga jobb