Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Till vår institution, kännetecknad av världsledande forskning inom flera fält och en bredd av internationellt högt rankade utbildningsprogram, söker vi nu en doktorand inom datasäkerhet.

Institutionen för datavetenskap har haft en expansiv tillväxt under de senaste åren. Att skapa en inkluderande forskningsmiljö där medarbetare har en hög delaktighet är en viktig faktor i vår hållbara utveckling. De drygt 60 doktorandstuderande vid vår institution består av en diversifierad grupp människor från olika nationaliteter, bakgrunder och fält. Som doktorand hos oss har du tillgång till stöd för din karriärutveckling, nätverk, administrativ och teknisk support samt goda anställningsvillkor.

För mer information besök
https://www.umu.se/institutionen-for-datavetenskap/

Är detta intressant för dig? Vi välkomnar din ansökan senast den 24 april 2024. Vi kommer att tillämpa en löpande utvärdering av kandidater.

Projektbeskrivning

Våra samhällen är beroende av datorsystem och mjukvarustackar. Tyvärr innehåller mjukvarusystem buggar och sårbarheter som kan utnyttjas av illvilliga aktörer. De flesta mjukvarusystem byggs med kod från tredje part. Denna kod, ofta förpackad som ett mjukvarubibliotek, utgör en väsentlig del av den så kallade mjukvaruförsörjningskedjan. Doktoranden kommer att utveckla verktyg och metoder för att genomföra en djupgående undersökning av säkerheten i mjukvaruförsörjningskedjan. Doktoranden kommer att kunna fokusera på problem utifrån eget intresse, allt från statiska och/eller dynamiska tillvägagångssätt för att upptäcka mjukvarusårbarheter i koden till att förhindra exekvering av sårbarheter under körning.

Doktoranden kommer att arbeta i gruppen Software Engineering and Security (SES) vid Umeå universitet. Tjänsten är en del av ShiftLeft -projektet finansierat av WASP. Projektet är ett partnerskap med universiteten vid KTH, Lund och Chalmers.

Om WASP

Projektet finansieras av WASP. Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program (WASP) är Sveriges största enskilda forskningsprogram någonsin, en stor nationell satsning för strategiskt motiverad grundforskning, utbildning och fakultetsrekrytering. Forskningen innefattar artificiell intelligens och autonoma system som verkar i samarbete med människor och som anpassar sig till sin omgivning med hjälp av sensorer, information och kunskap och skapar intelligenta system av system. WASPs vision är excellent forskning och kompetens inom artificiell intelligens, autonoma system och mjukvara till gagn för svensk industri. Läs mer: https://wasp-sweden.org/

Forskarskolan inom WASP har som mål att förse framtidens forskare med nödvändig kunskap för att kunna analysera, utveckla och bidra aktivt till den tvärvetenskapliga utvecklingen av artificiell intelligens, autonoma system och mjukvara. Genom ett ambitiöst program med forskningsbesök, partneruniversitet och gästföreläsare stöder forskarskolan aktivt bildandet av ett starkt multidisciplinärt och internationellt professionellt nätverk mellan doktorander, forskare och industri. Forskarskolan erbjuder därmed en unik möjlighet för de studenter som lockas av internationell forskning i världsklass med industriell relevans. Mer information: https://wasp-sweden.org/graduate-school/

Behörighetskrav

De allmänna behörighetskraven för forskarstudier är examen på avancerad nivå eller genomgångna kursfordringar om minst 240 hp, varav minst 60 hp är på avancerad nivå, eller har motsvarande utbildning från utlandet eller motsvarande kvalifikationer. För att uppfylla de särskilda behörighetskraven för doktorandstudier i datavetenskap krävs att den sökande har avlagt minst 90 hp i datavetenskap. Behöriga är också sökande som i övrigt har förvärvat färdigheter som bedöms likvärdiga.

Kandidater förväntas ha ett genuint intresse för datorsäkerhet, mycket goda kunskaper i programmering (som i C, Java eller Python) och en fördjupad förståelse för datorsystem (assemblykod, kompilatorer). Viktiga personliga egenskaper är förmågan att arbeta i team, kommunicera med kollegor, vara disciplinerad, nyfiken och kreativ.

Om anställningen

Anställningen ger dig möjlighet att bedriva doktorandstudier i datavetenskap under fyra år, med målet att uppnå doktorsexamen i datavetenskap. Medan anställningen huvudsakligen ägnas åt doktorandstudier (minst 80 % av tiden), kan den omfatta upp till 20 % institutionstjänstgöring (vanligtvis undervisning). I så fall förlängs den totala tiden för tjänsten i motsvarande mån, vilket ger maximalt fem år.

Förfarandet för rekrytering till tjänsten är enligt högskoleförordningen (12 kap. 2§) och beslutet om tillsättning kan inte överklagas.

Förväntat startdatum är maj 2024 eller enligt överenskommelse.

Så här ansöker du

Du ansöker via vårt rekryteringssystem (se nedan).

En fullständig ansökan ska innehålla:

  • Ett personligt brev som beskriver dina forskningsintressen, och varför du söker den utlysta anställningen. Brevet ska också innehålla din kontaktinformation
  • Kopior av examensbevis eller motsvarande
  • Curriculum Vitae (CV)
  • Kopior av kandidat- och/eller masteruppsats, samt andra relevanta publikationer om sådana finns
  • Dokumentation och beskrivning av andra relevanta erfarenheter och kompetenser

Ansökan ska vara skriven på svenska eller engelska. Om bifogade dokument har annat originalspråk ska en översättning inkluderas. Bifogade dokument ska vara i Word eller pdf-format. Ansökan ska göras via Umeå universitets e-rekryteringssystem och vara inkommen senast 24 april 2024. Logga in i systemet och ansök via knappen längst ner på webbsidan.

Institutionen för datavetenskap värdesätter diversitet. Vi välkomnar därför i synnerhet kvinnor och personer utanför det binära genussystemet som sökande.

För ytterligare information, vänligen kontakta professor Alexandre Bartel (alexandre.bartel@cs.umu.se)

Vi ser fram emot din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 6 Maj eller enligt överenskommelse.
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-427-24
Publicerat 2024-03-12
Sista ansökningsdag 2024-04-24

Tillbaka till lediga jobb