Umeå universitet, Universitetsledningen

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Beskrivning

Curiosum är ett science center vid Umeå universitet vars mål är att stimulera intresse för vetenskap och teknik hos alla men särskilt hos barn och unga. Verksamheten inrymmer en pedagogisk mötesplats för barn, unga, studenter, lärare och forskare, ett besöksmål för allmänheten och en utvecklingsmiljö för forskning, utveckling och innovation. Curiosum ligger vid Konstnärligt campus vid Umeå universitet. Curiosum är en del Wisdome, nationellt initiativ kring vetenskaplig visualisering med syfte att väcka intresse för vetenskap och teknik genom immersiva miljöer. Curiosums domteater är en viktig arena för detta där vi kan ha spektakulära föreställningar, såväl interaktiva föreställningar som färdiga filmproduktioner, med olika vetenskapliga teman.

På Curiosum finns också experimentlabb för t ex kemi och teknik, interaktiva utställningsmiljöer samt flera verkstäder (makerspace) för digital tillverkning med olika metoder och material. Verksamheten omfattar ca 18 personer och leds av en föreståndare. Styrgruppen består av representanter från Umeå universitet och Umeå kommun samt näringsliv.

Vi söker nu en systemingenjör som ska ansvara för driften av Curiosums tekniska miljö; i första hand domteater samt inbyggda system och datorer i interaktiva miljöer. Anställningen gäller en tillsvidareanställning på heltid med start 2024-05-02 eller enligt överenskommelse. 

Arbetsuppgifter

Ditt arbete kommer i stora delar att utgöras av drift och underhåll av Curiosums tekniska miljöer, dvs domteater och tekniska lösningar  i interaktiva miljöer. Din huvudsakliga arbetsuppgift är att ansvara för tekniken och programvaran i och runt domteatern där du sköter den dagliga driften, installation av ny teknik och föreslår olika tekniska lösningar. Teknisk jour och support ingår i detta arbete. Du ansvarar generellt för verksamhetens media och A/V-teknik, till exempel teknisk installation och drift inom bild- och ljud, media, digitala informationsskyltar och digitala utställningsmiljöer. Utöver detta finns det stora möjligheter att för dig att utforma din roll utifrån din profil och dina intressen.

Du ingår i en teknikgrupp som tillsammans bidrar med utvecklingsförslag för att säkerställa att den tekniska utvecklingen och kompetensen ligger i framkant för Curiosum som science center och upplevelsearena. I WISDOME-nätverket samarbetar du med andra med gedigen kompetens inom domteknik och immersiva miljöer. Tillsammans med kollegor på universitetets IT-enhet bidrar du till drift, installation, underhåll och utveckling av system, nätverk och hårdvara i nätverks- och servermiljö utifrån universitetets krav, t ex vid datasäkerhet. Du deltar även vid kravställning vid utformning av underlag för avrop och upphandling.

Kvalifikationer

För att passa i rollen hos oss har den som söker

 • En kandidat, högskole- eller civilingenjörsexamen inom datavetenskap, medieteknik eller motsvarande teknisk utbildning.
 • Goda programmeringskunskaper och är van att skriva scripts och enklare program i t ex, Python, JavaScript, Lua eller Windows PowerShell.

Utöver detta är det meriterande om du har

 • Goda kunskaper och praktisk erfarenhet av drift, installation och konfigurering av ljud och bild, t ex projektorer, digitala skärmväggar, mixerbord, och annan A/V-teknik
 • Goda kunskaper av att administrera Windows-baserade datorer och gärna datorkluster eller serverinstallationer.
 • Erfarenhet av att ha arbetat med immersivt bild och ljud, t ex spelmotorer, domteknik, VR-produktion.
 • Ett intresse av att lära dig eller redan har kunskaper av konfigurering och drift av datorer med Nvidia grafikkort. Du kanske till och med ha erfarenhet av Nvidia NVAPI.
 • Erfarenhet av datasäkerhet och certifikathantering.

Som person tror vi att du gillar att driva uppdrag i mål, vara operativ och samtidigt vara nära de konceptuella idéerna. Du arbetar lösningsorienterat och drivs av att ständigt förbättra lösningar och arbetssätt och att hantera utmaningar – både självständigt och i team med andra. Du tar gärna på dig ledartröjan när det behövs och är lyhörd för andra åsikter och lösningsförslag.

Utöver detta har du en gedigen teknisk kompetens med ett stort teknikintresse där du gärna utforskar och lär dig nya saker och kan grotta ner dig i såväl ny som gammal teknik för att hitta nya lösningar som uppfyller verksamhetens målbild. Du är van att installera och hantera teknisk utrustning och datorhårdvara (kan vara på avancerad hobbynivå) och du har intresse för teknik, forskning och kultur samt hur dessa discipliner kan sammanföras för att tillgängliggöra kunskap och skapa lekfulla och utforskande upplevelser och uttryck. Därutöver förhåller du dig serviceinriktat, flexibelt, strukturerat, noggrant, drivande och du uppskattar att ta ansvar för och se till att dina arbetsuppgifter slutförs enligt planering.

Du uttrycker dig flytande i svenska såväl muntligt som skriftligt och gärna i något annat språk. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet och samarbetsförmåga.

Villkor och ansökan

Anställningen gäller tillsvidare på heltid, provanställning kan komma att tillämpas. Tillträde sker 2024-05-02 eller enligt överenskommelse. Din ansökan skickas in via universitetets rekryteringssystem Varbi, och ska vara inkommen till Umeå universitet senast 2024-04-29.  I denna rekrytering söker du enbart med ditt CV. I ansökningsformuläret kommer du att få svara på frågor om varför du söker den utlysta anställningen samt ge information om din kompetens och erfarenhet kopplat till den utlysta anställningen.

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024-05-02, eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-505-24
Kontakt
 • Madelen Bodin, 090-7869618
Facklig företrädare
 • SACO, 090-7865365
 • SEKO, 090-7865296
 • ST, 090-7865431
Publicerat 2024-03-28
Sista ansökningsdag 2024-04-29

Tillbaka till lediga jobb