Umeå universitet, Universitetsförvaltningen

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Beskrivning

Kommunikationsenheten vid Umeå universitet ansvarar för universitets interna och externa kommunikation. Vi erbjuder en kreativ och utvecklande miljö på en större kommunikationsenhet med olika ansvarsområden inom integrerad kommunikation såsom innehållsarbete i digitala och sociala medier, grafisk- och filmproduktion, webb, arrangemang och studentrekrytering. Tillsammans arbetar vi med att skapa förutsättningar för effektiv och engagerande kommunikation som bidrar till att universitetets strategiska mål och vision uppnås.

Vi söker nu en kommunikatör som till stor del ska arbeta med universitetets internkommunikation på vår medarbetarwebb samt i nyhetsbrev.

Arbetsuppgifter

I din roll kommer du i huvudsak arbeta med Umeå universitets interna kommunikation genom att ta fram material anpassat till medarbetare genom universitetets medarbetarwebb och nyhetsbrev, så att kanalerna stöttar verksamhetens behov. Du kommer också arbeta med att ge stöd i övergripande kommunikationsfrågor som att ta fram budskap och målgrupper, arbeta fram strategier, göra kommunikationsplaner men också att vara direkt operativ genom att producera och publicera texter och ta fram kommunikations- och presentationsmaterial. Det kan bland annat handla om att arbeta med projektkommuni­kation, planera och genomföra kommunikationsstöd för en verksamhet.

På Kommunikationsenheten ingår du som kommunikatör i ett sammanhang som ansvarar för de övergripande interna kommunikationskanalerna, ger kommunikationsstöd till bland annat universitetsledning och förvaltningsledning samt andra enheter inom förvaltningen. Här blir du en del av ett team som fokuserar på innehåll av olika slag som riktar sig till våra interna målgrupper i olika kanaler som medarbetarwebb och nyhetsbrev med mera. Teamet ansvarar för att långsiktigt planera, genomföra och följa upp innehåll och insatser kring innehåll på de interna kanalerna.

Kvalifikationer

Vi söker en erfaren, säker och självgående kommunikatör som kan planera, producera, publicera och följa upp kommunikation för både tryckta och digitala kanaler utifrån målgrupp och behov. Du har mycket god förmåga att snabbt sätta dig in i en fråga, väga in olika perspektiv och verksamhetsutmaningar för att utifrån det formulera budskapet rätt mot den tänkta målgruppen.

För att lyckas och trivas hos oss behöver du ha ett gediget intresse och erfarenhet av att arbeta med intern kommunikation. Du har förmåga att planera, strukturera, driva och följa upp dina initiativ, ditt arbete och dina projekt. För att vi ska trivas tillsammans är du en prestigelös och samarbetsorienterad relationsskapare.

Rollen karaktäriseras av en bredd och är ett varierat arbete med många kontaktytor internt inom Umeå universitet. Arbetet innebär stundtals hög arbetsbelastning vilket kräver att du kan arbeta både med flera korta deadlines och arbetsuppgifter samtidigt, och ändå få till ett gott samarbete och leverans.

Vi söker dig som:

 • har akademisk examen inom exempelvis kommunikation, journalistik eller motsvarande vi bedömer likvärdigt
 • har minst två års relevant yrkeserfarenhet som kommunikatör eller journalist
 • har minst ett års erfarenhet av arbete med intern kommunikation och medarbetare som målgrupp
 • är en god skribent, med vana att intervjua, skriva artiklar och redaktionella texter anpassat till interna kanaler och målgrupper
 • har erfarenhet av att publicera i kanaler, som webb och interna nyhetsbrev
 • har god förmåga att uttrycka dig på svenska i tal och skrift och använda engelska som arbetsspråk
 • har erfarenhet från webbpubliceringssystem gärna Episerver

Det är meriterande om du har:

 • Erfarenhet av Microsoft Dynamics
 • Erfarenhet av arbete i en större organisation eller myndighet

Villkor

Anställningen är en tillsvidareanställning, provanställning kan komma att tillämpas efter överenskommelse.

Ansökan och arbetsprov

Vi vill att du i din ansökan skickar in:

 • Ett arbetsprov på en redaktionell text som du skrivit, exempelvis en artikel, nyhetstext eller liknande som passar för denna roll. Texten ska bestå av mellan 3000 till 4000 tecken. Vi vill även att du i text beskriver val av kommunikationskanaler för spridning av den aktuella texten.

Din ansökan skickas in via universitetets rekryteringssystem Varbi. I denna rekrytering söker du enbart med ditt CV. I ansökningsformuläret kommer du att få svara på frågor om varför du söker den utlysta anställningen samt ge information om din kompetens och erfarenhet kopplat till den utlysta anställningen.  

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Tillträde snarast, enligt överenskommelse.
Löneform Månadslön.
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1510-23
Kontakt
 • Sara Mejtoft, områdeschef, 090-7866717,sara.mejtoft@umu.se
 • Mikaela Hammarstedt, HR-specialist, 090-7867893,mikaela.hammarstedt@umu.se
Facklig företrädare
 • SACO, 090-7865365
 • SEKO, 090-7865296
 • ST, 090-7865431
Publicerat 2023-09-25
Sista ansökningsdag 2023-10-16

Tillbaka till lediga jobb