Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

Institutionen för molekylärbiologi söker en postdoktor till projektet ”systematisk struktur-funktionsanalys av essentiella konserverade hypotetiska proteiner i malariaparasiter”. Anställningen är heltid i två år med tillträde augusti 2023 eller enligt överenskommelse.

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter

Malaria orsakas av Plasmodium parasiter vars genom kodar för   ̴ 5000 gener. Av dessa kodar 30% för proteiner vars funktion inte kan förutspås genom dess aminosyrasekvens. Vissa av dessa proteiner är avgörande för parasittillväxt och utgör därmed en katalog över potentiella läkemedelsmål. Bestämning av proteinstruktur kan användas för att förutspå funktion, eftersom proteiner som utför samma funktion har liknande 3D-form. Det nyligen lanserade Deepmind AlphaFold struktur prediktions-verktyget förutspår protein 3D-struktur in silico för hela proteom och inkluderar flera Plasmodium-arter. Detta erbjuder nu en helt ny väg för att bestämma genfunktion.

Detta projekt kommer att använda EBI/EMBL AlphaFold Protein Structure Database och Dali Protein Structure Database Comparison server för att förutsäga funktionen av 240 essentiella konserverade hypotetiska Plasmodium-proteiner. Baserat på in silico struktur-funktion prediktering kommer den framgångsrika kandidaten att välja 10-20 proteiner för att studera på djupet. I första fasen kommer reverserad genetik att användas för att epitoptagga proteinerna följt av mikroskopi och proteomik för att studera protein lokalisering och interaktions partners. I andra fasen kommer proteinerna att uttryckas och biokemiskt karakteriseras in vitro.

Du kommer att utföra experimentellt och bioinformatiskt arbete, designa experiment, presentera dina resultat, skriva manuskript, hjälpa handleda studenter och aktivt bidra till en kollegial laboratoriekultur.

Du kommer att vara baserad i Ellen Bushells laboratorium vid Institutionen för molekylärbiologi, Umeå universitet. Bushell labb är en del av The Laboratory of Molecular Infection Medicine Sweden (MIMS, http://www.mims.umu.se/), som är den svenska noden inom det nordiska EMBL-partnerskapet för Molekylär medicin. Bi-handledare för projektet är Ronnie Berntsson vid Institutionen för medicinsk biokemi och biofysik.

Behörighet

Behörig att anställas som postdoktor är den som avlagt doktorsexamen, eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, inom biovetenskap (t.ex. biologi, biokemi, medicin eller biomedicin). Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.

Du ska vara mycket motiverad och kunna arbeta produktivt i ett team såväl som självständigt. Det krävs utmärkta kommunikationsförmågor för att interagera effektivt med dina kollegor. Mycket goda kunskaper i skriftlig och muntlig engelska krävs också. Stor vikt läggs vid personlig lämplighet.

Den framgångsrika kandidaten bör ha erfarenhet av avancerade molekylära kloningsmetoder såsom CRISPR / Cas9 vektor design och konstruktion. Du bör också ha erfarenhet av ljus och/eller elektron mikroskopi, eller protein- uttryck, lokalisering och interaktionsarbete.

Meriterande

Eftersom anställning som postdoktor utgör en meriteringsanställning för juniora forskare, riktar vi oss främst till den som har en doktorsexamen som inte är äldre än tre år räknat från sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller andra liknande omständigheter, samt för ämnesområdet relevant tjänstgöring/uppdrag. 

Erfarenhet av odling och transfektion av malaria parasiter, samt erfarenhet av in vivo-experiment med gnagare är mycket önskvärt. Erfarenhet i proteinuttryck, strukturbiologi eller biokemi är inte nödvändigt eftersom träning erbjuds men är en önskvärd merit.

Ansökan

Ansökan ska innehålla:

  • En kort beskrivning av forskningsintressen och motivering till varför du är intresserad av anställningen.
  • CV
  • Publikationslista
  • Examensbevis från forskarutbildning samt andra relevanta examina

Ansökan ska vara skriven på svenska eller engelska. Ansökan ska göras via vårt e-rekryteringssystem Varbi och vara inkommen senast den 6 juni 2023.

Mer om anställningen

Anställningen är en tidsbegränsad anställning på heltid i två år enligt villkor i avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor.

För mer information, kontakta Ellen Bushell (http://www.mims.umu.se/groups/ellen-bushell.html)

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Augusti 2023 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-929-23
Kontakt
  • Ellen Bushell, ellen.bushell@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2023-05-16
Sista ansökningsdag 2023-06-06

Tillbaka till lediga jobb