Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Institutionen för tillämpad fysik och elektronik har idag ca 100 anställda och bedriver forskning inom områden såsom energiteknik, tillämpad optik och medicinsk teknik. Vi söker nu en första forskningsingenjör med specialisering inom laserbaserad förbränningsdiagnostik. Anställningen är på heltid (100 %) i 6 månader med tillträde 2023-07-01 eller enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag är 7 juni 2023.

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter
Projektet handlar om att vidareutveckla och använda optiska sensorer för mätning och avbildning av gasformiga ämnen i högtemperaturprocesser. Första forskningsingenjören kommer att genomföra experimentellt arbete med hjälp av egenutvecklade mätinstrument baserad på laserabsorptionsspektroskopi och fotofragmentering. Fokus ligger på att studera kaliumavgången vid omvandling av biomassa i olika förbränningsmiljöer. Förutom mätning omfattar arbetet utvärdering av data, analys av resultat och skrivande av vetenskapliga artiklar, samt handledning. Även underhåll av mätinstrument och optimering av analysmetoder ingår. De huvudsakliga delsyftena med projektet är

  • Mätning och kemisk avbildning av gasformiga kaliumföreningar och andra relevanta ämnen i reaktorer i labbskala.
  • Mätning av H2O, gastemperatur och kaliumföreningar i en reaktor i pilotskala vid RISE Piteå.

Kompetenskrav
Doktorsexamen inom fysik, eller motsvarande krävs. Profilering mot laserspektroskopi och kemisk avbildning under användning av absorptionsspektroskopi. Allmän kunskap inom ämnena mätteknik, förbränningskemi och termokemisk biomassaomvandling.

Dokumenterad erfarenhet av att genomföra och rapportera experimentellt och analytiskt forskningsarbete är ett krav. Dokumenterad kunskap om och erfarenhet av arbete med avancerad experimentell utrustning, såsom instrumentering för laserabsorptionsspektroskopi och kemisk avbildning är också ett krav.

Förmåga att arbeta självständigt och lösningsorienterat med stor noggrannhet och hög säkerhetsmedvetenhet liksom flytande engelska i både tal och skrift krävs.

Övriga önskvärda kvalifikationer
Ett starkt personligt intresse för forskning och utveckling inom områdena laserspektroskopi och biomassaförbränning. God kommunikativ förmåga och god samarbetsförmåga då projektet sker i nära samarbete med andra (forskar-)grupper.

Ansökan
Din ansökan skall innehålla följande:

  • Ett brev med en kort beskrivning av dina kvalifikationer, forskningsintressen och motivation för ansökan samt dina kontaktuppgifter (max 2 sidor).
  • Curriculum vitae.
  • Styrkta kopior av relevant(a) examensbevis och certifikat.
  • Kopior av relevanta publikationer.

Ansökan ska skickas via e-rekryteringssystemet Varbi. Sista ansökningsdag är 7 juni 2023. Tjänsten sträcker sig över 6 månader med tillträde 1 juli 2023 eller enligt överenskommelse.

Information
För mer information kontakta Florian Schmidt, tel.: +46 90 786 76 11, e-post: florian.schmidt@umu.se eller Markus Broström, tel.: +4690 786 59 71, e-post: markus.brostrom@umu.se

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2023-07-01
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-924-23
Kontakt
  • Florian Schmidt, 0907867611
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2023-05-16
Sista ansökningsdag 2023-06-07

Tilbage til Ledige stillinger