Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Till vår institution, kännetecknad av världsledande forskning inom flera fält och en bredd av internationellt högt rankade utbildningsprogram, söker vi nu en doktorand inom datavetenskap med inriktning mot pålitliga AI-baserade hälsovårdslösningar.

Institutionen för datavetenskap har haft en expansiv tillväxt under de senaste åren. Att skapa en inkluderande forskningsmiljö där medarbetare har en hög delaktighet är en viktig faktor i vår hållbara utveckling. De drygt 60 doktorandstuderande vid vår institution består av en diversifierad grupp människor från olika nationaliteter, bakgrunder och fält. Som doktorand hos oss har du tillgång till stöd för din karriärutveckling, nätverk, administrativ och teknisk support samt goda anställningsvillkor.

För mer information besök
https://www.umu.se/institutionen-for-datavetenskap/

Projektbeskrivning

Syftet med projektet är att identifiera trovärdighetsproblem (t.ex. förklarbarhet, bias och integritet) för multimodala arkitekturer, utveckla grundläggande trovärdighetsmodeller, implementera avancerade trovärdighetsmodeller för text- och bilddata och slutligen validera modellerna med intressenter och visualisera det etiska styrningsförfarandet. Projektet är en del av det europeiska projektet COMFORT (Improve Diagnosis and Treatment of Urologic Cancers with Artificial Intelligence-Driven Decision Support Tool) som utvecklar ett banbrytande beslutsstödsystem med hjälp av artificiell intelligens (AI) och datadrivna metoder för att hjälpa sjukvårdspersonal att ge bättre vård till personer som drabbats av prostatacancer (PCa) eller njurcancer (KC). Mer information om projektet finns på https://www.comfort-ai.eu.

Den som får tjänsten kommer att ingå i gruppen för ansvarsfull artificiell intelligens och gruppen för djup datautvinning vid institutionen för datavetenskap och samarbeta med forskare inom t.ex. datavetenskap, maskininlärning och ansvarsfull artificiell intelligens. Mer information om forskargrupperna hittar du här: https://www.umu.se/en/department-of-computing-science/research/research-groups/.

Kvalifikationer

För att bli antagen till utbildning på forskarnivå krävs det att den sökande har grundläggande behörighet genom avlagd examen på avancerad nivå, eller slutförda kursfordringar om minst 240 högskolepoäng varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller motsvarande utländsk utbildning, eller motsvarande kvalifikationer.

För att bli antagen till utbildning på forskarnivå inom ämnet datavetenskap krävs att den sökande har godkända kurser om minst 90 högskolepoäng i ämnet datavetenskap eller ämne som är direkt relevanta för den aktuella specialiseringen.

Vi söker dig som har dokumenterade kunskaper och en gedigen bakgrund inom datavetenskap, maskininlärning och ansvarsfulla AI-strategier (t.ex. förklarbarhet, rättvisa, integritet). Ett krav är goda kunskaper i programmering (t.ex. Python, Java, R, Matlab etc.) och tillämpning av webbaserad programvara med öppen källkod. God förståelse för AI-orienterade beslutsstödsystem och erfarenhet av att utveckla och/eller arbeta med AI-baserade beslutsstödsystem inom hälso- och sjukvårdstillämpningar, särskilt inom onkologi, anses vara en merit.

Andra önskvärda kvalifikationer är erfarenhet av behandling av multimodala data och erfarenhet av användning av webbtjänster.

Viktiga personliga egenskaper är, förutom kreativitet och nyfikenhet, förmåga att arbeta både självständigt och i grupp samt erfarenhet av vetenskaplig interaktion med forskare från andra discipliner och andra länder.

Om anställningen

Anställningen syftar till en doktorsexamen, och doktorandens huvuduppgift är att ägna sig åt egen forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan undervisning och annat institutionsarbete (upp till max 20%) ingå. Anställningen är tidsbegränsad till fyra år heltid eller upp till fem år vid undervisning deltid.
Förväntat startdatum är 15 augusti 2023 eller enligt överenskommelse.

Löneplaceringen sker enligt fastställd lönestege för doktorandanställning. Enligt Högskoleförordningen (12 kap, 2 §) kan beslutet om anställning inte överklagas.

Så här ansöker du

Du ansöker via vårt rekryteringssystem (se nedan).

En fullständig ansökan ska innehålla:

 • En motivering (högst 2 sidor) som beskriver relevansen av din utbildning/akademiska bakgrund och av detta projekt. Din avsiktsförklaring måste innehålla en tydlig beskrivning av hur du kommer att ta itu med projektets komponenter för ansvarsfull AI. Ansökningar som endast innehåller en allmän intresseförklaring kommer inte att beaktas
 • Curriculum Vitae (CV)
 • Ett personligt brev som beskriver dina forskningsintressen, och varför du söker den utlysta anställningen. Brevet ska också innehålla din kontaktinformation
 • En forskningsplan (högst 2 sidor) för det projekt som beskrivs ovan. Ansökningar utan en specifik forskningsplan kommer inte att beaktas
 • Kopior av examensbevis eller motsvarande
 • Kopior av kandidat- och/eller masteruppsats, samt andra relevanta publikationer om sådana finns,
 • Dokumentation och beskrivning av andra relevanta erfarenheter och kompetenser
 • Kontaktuppgifter till tre referenser

Ansökan ska vara skriven på svenska eller engelska. Om bifogade dokument har annat originalspråk ska en översättning inkluderas. Bifogade dokument ska vara i Word eller pdf-format. Ansökan ska göras via Umeå universitets e-rekryteringssystem och vara inkommen senast 2023-06-05. Logga in i systemet och ansök via knappen längst ner på webbsidan.

Institutionen för datavetenskap värdesätter diversitet. Vi välkomnar därför i synnerhet kvinnor och personer utanför det binära genussystemet som sökande.

Vid frågor eller behov av ytterligare information, kontakta universitetslektor Lili Jiang (lili.jiang@cs.umu.se) eller professor Virginia Dignum (virginia@cs.umu.se)

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 15 augusti 2023 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-806-23
Kontakt
 • Lili Jiang, lili.jiang@cs.umu.se
 • Virginia Dignum, virginia@cs.umu.se
Facklig företrädare
 • SACO, 090-7865365
 • SEKO, 090-7865296
 • ST, 090-7865431
Publicerat 2023-05-02
Sista ansökningsdag 2023-06-05

Tillbaka till lediga jobb