Handelshögskolan vid Umeå universitet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Enheten för företagsekonomi vid Handelshögskolan söker en doktorand i företagsekonomi med inriktning Management. Välkommen med din ansökan senast 2023-06-12.

Arbetsuppgifter
Doktoranden kommer att ha enheten för företagsekonomi, Handelshögskolan, som sin primära arbetsplats. Som doktorand ska du läsa forskarutbildningskurser och bedriva självständig forskning inom managementområdet. Kursdelen i forskarutbildningen motsvarar 90 hp, medan arbetet med forskning (avhandlingen) motsvarar 150 hp. Du förväntas även bidra till forskningsmiljön genom andra aktiviteter, såsom deltagande i seminarier, konferenser, och workshops. Utbildning på forskarnivå motsvarar fyra års heltidsstudier (240 hp). I normalfallet deltar doktorand i grundutbildning och/eller annan institutionsverksamhet upp till 20% av arbetstiden från och med år 2. Anställningen förlängs då i motsvarande grad. För information om utbildning på forskarnivå se: aurora.umu.se/utbilda-och-forska/stod-till-forskarutbildning/

handelshogskolan/utbildning/utbildning-pa-forskarniva/foretagsekonomi/

Vi värdesätter engagemang, delaktighet och ansvarstagande. Du tillbringar din arbetstid i Umeå på enheten för företagsekonomi och sektionen för management. Managementsektionen har en bred portfölj av forskningsprojekt inklusive olika teoretiska perspektiv, metoder och empiriska inriktningar. Läs mer om sektionen på följande länk: The Management Section

Behörighet och urval
Grundläggande behörighet har den som har avlagt en examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 hp, varav minst 60 hp på avancerad nivå, eller på annat sätt förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper. Särskild behörighet för antagning till forskarutbildning i företagsekonomi kräver godkända kurser inom företagsekonomi omfattande minst 90 hp, inkl. ett självständigt arbete omfattande minst 15 hp.

Urval bland sökande som uppfyller behörighetskraven kommer att göras utifrån bedömd förmåga att tillgodogöra sig utbildningen, bl.a. med hänsyn till:

 • tidigare studieresultat och förmåga att hålla tidsramar
 • metodologisk och vetenskaplig mognad
 • kvalitet på forskningsskiss
 • kommunikativ förmåga, skriftligt och muntligt
 • förmåga att samarbeta
 • personlig lämplighet

För prövningen av den personliga lämpligheten betonas särskilt:

 • god analytisk förmåga
 • goda kunskaper i engelska
 • goda kunskaper i svenska är meriterande
 • ambitioner för forskarutbildningen och att arbeta inom Handelshögskolans företagsekonomiska enhet
 • intresse för forskning och undervisning inom managementområdet vid handelshögskolan

Ansökan

 • Personligt brev med motivering till att söka forskarutbildningen (1-2 sidor)
 • Forskningsskiss som beskriver den sökandes forskningsintresse och en möjlig studie inom managementområdet (ca 3 sidor) Skissen ska tydligt visa på hur den potentiella studien är kopplad till forskning/forskare vid företagsekonomiska enheten och managementsektionen. 
 • Curriculum Vitae
 • Kopior av betyg och examensbevis
 • Kopia på uppsats/examensarbete
 • Kontaktuppgifter med e-postadresser till minst två referenspersoner

Du ansöker via universitets e-rekryteringssystem och ansökan ska vara inkommen senast 2023-06-12.

Handelshögskolan eftersträvar en jämn könsfördelning och vi välkomnar särskilt kvinnliga sökande

Övriga upplysningar
Huvudort för utbildningen är Umeå.

Lön erbjuds i enlighet med nuvarande löneavtal för doktorander. Facklig information kan erhållas från ST, Saco eller SEKO.

Närmare upplysningar lämnas av forskarutbildningsansvarig, Docent Mattias Jacobsson, 090-786 61 47. mattias.jacobsson@umu.se eller Biträdande prefekt för Företagsekonomi Professor Johan Jansson, 090-786 78 72, johan.jansson@umu.se


Mer om Handelshögskolan
Som en internationellt respekterad, nationellt inflytelserik och regionalt förankrad del av Umeå universitet bidrar Handelshögskolan till samhällsutvecklingen genom utbildning och forskning av hög internationell standard.

I samspel med vårt omgivande samhälle bedriver vi utbildning och forskning som bidrar till individers förståelse, förmåga och ansvarstagande vad gäller samhällets utmaningar och betydelsen av hållbar utveckling. Vi är AACSB-ackrediterad och hållbarhetscertifierad enligt miljöledningsstandarden ISO14001.

Vi är ca 150 anställda fördelat mellan vårt kansli och våra enheter för företagsekonomi, nationalekonomi och statistik. Ca 3800 studenter passerar årligen våra kurser och vi bedriver utbildning från grund- till forskarutbildningsnivå i företagsekonomi, nationalekonomi och statistik.

Enheten för företagsekonomi har ca 60 anställda. Vi bedriver forskning inom sektionerna entreprenörskap, management, marknadsföring och redovisning/finansiering.

Läs mer om Handelshögskolan här: Handelshögskolan

Välkommen med din ansökan!Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 1 september eller enligt överenskommelse.
Löneform månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-832-23
Kontakt
 • Johan Jansson, professor, 090-7867872,johan.jansson@umu.se
 • Mattias Jacobsson, docent, 090-7866147,mattias.jacobsson@umu.se
Facklig företrädare
 • SACO, 090-7865365
 • SEKO, 090-7865296
 • ST, 090-7865431
Publicerat 2023-05-06
Sista ansökningsdag 2023-06-12

Tillbaka till lediga jobb