Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Postdoktor (2 år) inom Metabolomics

En möjlighet för en postdoktor som vill arbeta i en stark forskningsmiljö med utmärkta analytiska kemiska resurser och med mycket hög grad av självständighet! Swedish Metabolomics Center (SMC) rekryterar nu en postdoktor. SMC stöder forskare som är aktiva vid svenska universitet med masspektrometri-baserad analys av metaboliter och lipider i biologiska vävnader och vätskor, och syftar till att vara ett ledande kunskapscenter inom metabolomik och relaterade områden. På plattformen arbetar specialiserad personal och plattformen har masspektrometriutrustning som GC -TOFMS, LC-QTOFMS och LC-TQMSMS. Anställningen avser heltid under två år med möjlighet till förlängning ytterligare ett år. Tillträde 2023-09-01 eller enligt överenskommelse.

Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet 

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur. 

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats

Umeå Plant Science Centre – Institutionen för fysiologisk botanik

Umeå Plant Science Centre (UPSC) är ett av Europas starkaste miljöer for experimentell växtbiologi. Vår forskning spänner över ett stort antal områden inom växtbiologi tex ekologi, genetik, fysiologi, biokemi samt cell och molekylärbiologi (se www.upsc.se). Tjänsten som postdoktor är placerad vid Institutionen för fysiologisk botanik som är en del av Umeå Plant Science Centre. Vårt gemensamma mål är att förstå växterna och deras anpassningsförmåga i ett ändrat klimat. Swedish Metabolomic Centre (SMC; www.swedishmetabolomicscentre.se) stöder forskare som är aktiva vid svenska universitet och är en nationell plattform för metabolomikanalyser. SMC är en del av UPSC och institutionen för fysiologisk botanik vid Umeå universitet. Vid plattformen arbetar specialiserad personal med masspektrometrianalyser som GC -TOFMS, LC-QTOFMS and LC-TQMSMS. 

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter

Forskningsprojektet fokuserar på olika aspekter av växtens metabolom. Växtriket innehåller många högspecialiserade sekundära metaboliter, ofta specifika för den art som studeras, vilket gör metabolit- och metabolomikanalys av växter utmanande. Inom detta projekt kommer både riktade metoder för specifika metabolitvägar och oriktade (screening) metoder med hjälp av GC-TOFMS och LC-QTOFMS att utvecklas. De utvecklade metoderna kommer att tillämpas i pågående biologiska projekt inom Arabidopsis, Populus, tall och gran i samarbete med forskarna vid UPSC. Det postdoktorala projektet kommer att fokusera på att utveckla nya metoder för metaboliter som är av stort intresse för UPSC-forskare så den anställde kommer att behöva arbeta i nära samarbete med UPSCs forskare.

Kvalifikationer

För att anställas med stöd av postdoktoravtalet krävs avlagd doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. För att anställas med stöd av postdoktoravtalet bör främst den komma i fråga som har avlagt examen enligt föregående stycke för högst tre år sedan. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, tjänstgöring inom totalförsvaret, eller andra liknande omständigheter samt klinisk tjänstgöring eller för ämnesområdet relevant tjänstgöring/ uppdrag. Särskilda skäl bör tydligt framgå av ansökan. 

Kandidaten ska ha en doktorsexamen i analytisk kemi, biokemi eller inom ett relaterat område. Kandidaten ska ha ett starkt intresse för forskning och kunna utveckla projektet självständigt och kreativt. God kunskap om kromatografi- och masspektrometrianalys är nödvändig. Då engelska är det operativa språket på UPSC krävs också goda kunskaper i engelska i så väl tal som skrift. Det är meriterande med erfarenheter av LC-MS och GC-MS-baserad metabolomik och metabolitanalyser, samt analys av biokemiska data. 

Ansökan

Ansökan ska innehålla:

  1. Ett personligt brev som beskriver dina kvalifikationer, forskningsintressen och motivation för ansökan (maximalt en A4 sida)
  2. Meritförteckning - CV med fullständig publikationslista
  3. Styrkt kopia av doktorsexamensbevis eller dokumentation som styrker när doktorsexamen förväntas erhållas
  4. Styrkta kopior av andra examensbevis, akademiska kursintyg och/eller betyg.
  5. Kopia av, eller länk till, doktorsavhandling och upp till fem antal relevanta artiklar.
  6. Övriga handlingar som den sökande vill åberopa.

Ansökan ska vara skriven på engelska eller svenska. Ansökan görs genom vårt elektroniska rekryteringssystem Varbi. Dokument som skickas elektroniskt måste vara i Word- eller PDF-format. Logga in i systemet och ansök via knappen i slutet av denna sida. Sista ansökningsdatum är 2023-05-12.

Ytterligare information lämnas av Annika Johansson, annika.johansson01@umu.se eller Johannes Hanson, johannes.hanson@umu.se

 

Vi ser fram emot din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2023-09-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-530-23
Kontakt
  • Annika Johansson, 0907865551
  • Johannes Hanson, 090-7866744
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2023-03-23
Sista ansökningsdag 2023-05-12

Tillbaka till lediga jobb