Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Vid Institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik (NMD) arbetar idag ungefär 45 anställda och verksamheten är stark inom både utbildning, forskarutbildning och forskning. Utbildningen ligger framförallt inom lärarutbildning mot matematik, naturvetenskapliga ämnen, teknik och utbildningsvetenskaplig kärna. Forskningen och forskarutbildningen ligger inom naturvetenskapernas, teknikens och matematikens didaktik samt pedagogiskt arbete och det finns en aktiv seminariekultur. Lärarutbildning och utbildningsvetenskaplig forskning utförs också på många andra institutioner vid universitetet och detta organiseras och stöds av Lärarhögskolan. NMD har ljusa och nyrenoverade lokaler som ligger centralt på campus. Vi som jobbar på institutionen tycker att det är viktigt att arbeta för en god arbetsmiljö och sammanhållning. Läs mer om institutionen här. Välkommen till NMD!

NMD söker nu en universitetsadjunkt i fysik och/eller teknik med inriktning mot grundskolans högstadium eller gymnasiet. 

Arbetsuppgifter inom anställningen
Arbetsuppgifterna består av undervisning i kurser som ingår i förskollärar-, grundlärar- och ämneslärarprogrammen. Det innebär framför allt att undervisa utifrån sin professionserfarenhet i relevanta naturvetenskapliga ämnen, ämnesdidaktik samt i generella kurser i olika lärarprogram som exempelvis vid praktikbesök. Dessutom tillkommer övrigt institutionsarbete, som exempelvis kursutveckling, samverkan med lärargrupper samt kompetensutveckling.

Behörighetskrav
Enligt anställningsordningen vid Umeå universitet, FS 1.1-57-18, kap. 2.8.2 är den behörig att anställas som universitetsadjunkt som har examen på lägst magisternivå eller har någon annan yrkesskicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen.

Behörig för denna anställning är den som är legitimerad lärare i fysik och/eller teknik på högstadiet och/eller gymnasiet. Behörig är också den som i annan ordning förvärvat motsvarande kunskaper.

Goda språkkunskaper i svenska, både i tal och skrift, samt förmåga att undervisa på svenska utgör ett krav för anställningen. 

Bedömningsgrunder och avvägning mellan grunderna
En allmän bedömningsgrund för lärare vid Umeå universitet är såväl god samarbetsförmåga, som den kompetens och lämplighet i övrigt som behövs för att fullgöra arbetsuppgifterna väl. 

Vid urval av sökande till denna befattning ska särskild vikt läggas vid yrkesmässig skicklighet relevant för anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen. Därutöver tillmäts även viss vikt till administrativ och organisatorisk skicklighet, samt förmåga att arbeta självständigt. 

Vid bedömning av yrkesmässig skicklighet används följande kriterier: 
- Dokumenterad bred erfarenhet av planering, genomförande och utvärdering av undervisning inom fysik och/eller teknik i svensk skola (högstadiet och/eller gymnasiet)
- Påbyggnadsstudier i fysik eller teknikdidaktik eller annat relevant område
- Dokumenterad bred erfarenhet av planering, genomförande och utvärdering av undervisning inom kemi, biologi och/eller matematik i svensk skola (högstadiet och/eller gymnasiet) 
- Förmåga att variera undervisningsmetoder och examinationsformer
- Erfarenhet av handledning av verksamhetsförlagd utbildning 
- Erfarenhet av utvecklingsuppdrag inom svensk skola 
- Erfarenhet av ledningsuppdrag inom svensk skola (t ex förstelärare, arbetslagsledare)
- Ett reflekterande förhållningssätt till studenters lärande och den egna lärarrollen
- Erfarenhet av undervisning vid högskola/universitet relevant för anställningen

Samtliga kriterier ska vara dokumenterade så att både kvalitet och omfattning kan bedömas. 

Övriga förutsättningar
Anställningen omfattar 100% tillsvidareanställning. Behörighets- och bedömningsgrunderna återfinns i Anställningsordning för lärare vid Umeå universitet. I rekryteringsprocessen kan det bli aktuellt med intervjuer, provföreläsningar och referenstagning. Provanställning kan komma att tillämpas.

Information
Närmare upplysningar lämnas av Stf. prefekt Lotta Vingsle, 090-786 80 50, lotta.vingsle@umu.se. 

Ansökan
Ansökan ska göras via e-rekryteringssystemet Varbi och ska innehålla följande dokument som lämnas in elektroniskt:  
- Personligt brev, inklusive kontaktuppgifter och motivering till varför du söker anställningen
- Redogörelse för pedagogisk verksamhet och erfarenheter av utvecklingsarbete     
- Kort redogörelse för dina viktigaste pedagogiska utgångspunkter, samt exempel på hur du har realiserat dessa i din pedagogiska verksamhet (max 1 A4)
- Meritförteckning, dvs en lista över utbildningar, anställningar och relevanta uppdrag
- Relevanta examensbevis, betyg och intyg
- Dokumentation av övrig verksamhet som åberopas i ansökan 
- Kontaktuppgifter till två referenspersoner

Välkommen med din ansökan senast 2023-01-07!

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1754-22
Kontakt
  • Lotta Vingsle, 090-7868050
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2022-11-14
Sista ansökningsdag 2023-01-07

Tillbaka till lediga jobb