Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Medicinska fakulteten är platsen för forskning och utbildning inom vetenskapsområdet medicin. Här finns 12 grundutbildningsprogram, 13 institutioner och ett 80-tal ämnesinriktningar inom forskarutbildningen.

Institutionen för molekylärbiologi söker en första forskningsassistent för en tidsbegränsad anställning upp till 12 månader avseende heltid med tillträde i september 2022 eller enligt överenskommelse.

Arbetsuppgifter

Projektets mål är att studera rollen av RNA-modifieringar i bröstcancermetastaser under handledning av biträdande professor Francesca Aguilo. RNA-modifieringar kan reagera snabbt på en mängd olika stimuli, särskilt stress, utan att nya tidskrävande transkriptionsprogram behöver aktiveras. Under tumörbildning möter cancerceller olika cellulära påfrestningar och anpassningen till sådana påfrestningar är en viktig drivkraft för cancercellernas överlevnad. Den sökande kommer att kombinera genetiska, biokemiska, biologiska och genomomfattande tillvägagångssätt för att dechiffrera hur förändrade mönster av RNA-modifieringar bidrar till metastaserande bröstcancer. 2D- och 3D-cellodlingsmodeller, patientprover samt ortotopisk mustransplantation kommer att användas för att studera de centrala RNA-baserade reglerande kretsarna i brösttumörbildning.

Kvalifikationer

Den sökande ska ha avlagt en doktorsexamen inom biomedicinsk vetenskap. Dessutom bör den sökande ha erfarenhet av RNA-modifieringar, inklusive genomomfattande teknologier för att profilera N6-metyladenosin. Grundläggande teoretiska kunskaper inom RNA-modifikationer och epigenetik samt god erfarenhet av laborationer, metodutveckling och olika biokemiska analysmetoder krävs också. Praktisk erfarenhet av cellodling med bröstcancermodeller är meriterande. Den ideala kandidaten ska kunna utföra utmanande uppgifter, lösa problem och uppnå mål, och göra det i intensivt samarbete och kommunikation med andra forskare.
Den sökande måste behärska engelska i tal och skrift och vara mycket motiverad.

Ansökan

Du ansöker genom vårt e-rekryteringssystem senast den 16 maj 2022. Din ansökan ska innehålla:

  • Ett personligt brev som förklarar varför du är intresserad av anställningen samt hur du uppfyller ovanstående kriterier (inte mer än en A4-sida).
  • Ett CV med din akademiska utbildning och tidigare anställningar.
  • Doktorsexamensbevis
  • Annan relevant dokumentation som du vill föra fram för att styrka din ansökan.

Välkommen med din ansökan!

Mer om oss

För ytterligare information kontakta Francesca Aguilo (francesca.aguilo@umu.se). För mer information om institutionen för molekylärbiologi vänligen besök vår hemsida www.umu.se/molbiol.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde September 2021 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-728-22
Kontakt
  • Francesca Aguilo, biträdande universitetslektor, francesca.aguilo@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, francesca.aguilo@umu.se
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2022-04-26
Sista ansökningsdag 2022-05-16

Tilbage til Ledige stillinger