Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Kemiska institutionen söker en doktorand i beräkningsvetenskap med inriktning mot kemi. Fokus är multivariat dataanalys. Sista ansökningsdag är 18 oktober 2021.

Projektbeskrivning
Biologics är en klass av mediciner som har haft en stor effekt inom många medicinska områden, främst reumatologi och onkologi, och har medfört utvidgade terapeutiska alternativ för behandling av ett brett spektrum av sjukdomar. Biologics produceras kommersiellt av levande celler, en process som är väldig komplex, delvis på grund av den nuvarande bristen på förståelse för de faktorer som påverkar produktens effektivitet och kvalitet.

Det presenterade projektet kommer att fokusera på modellering av high throughput-omik data från karaktäriseringen av centrala biofarmaceutiska produktionsprocesser, baserat på Chinese Hamster Ovary (CHO) cellinjen. Ambitionen är att få en förbättrad förståelse av processen på molekylär nivå, en förståelse som bidrar till en framtida optimering av läkemedelsproduktionen.

Huvudutmaningen i industriella processer baserade på komplexa biologiska system är effektiv övervakning, kontroll och förutsägelse av processutfallet i realtid. Matematiska modeller används ofta för dessa ändamål. Under projektets gång kommer den tänkta kandidaten att tillämpa och utveckla moderna dataanalysmetoder baserade på multivariata statistiska modeller för karakterisering av normal och avvikande utveckling av cellulär metabolism under biotillverkningsprocesser.

Projektet kommer att genomföras i samarbete med Sartorius, en leverantör av totala lösningar för den moderna biofarmaceutiska industrin och världsledande inom industriell processövervakning och kontroll med multivariat teknik. Doktorandkandidaten kommer att ha möjlighet att spendera delar av arbetsprojekttiden på Sartorius-kontoret i Umeå där du kommer att interagera med andra Sartorius-medarbetare, inklusive utvecklare och datavetare. Vidare kommer kandidaten ges möjlighet till kontinuerliga besök vid Sartorius bioproduktionslaboratorium i Göttingen, där alla experiment kommer att göras, samt vid Sartorius Cellca för att interagera med expertis som utvecklar kommersiella CHO-cellinjer.

Kvalifikationer
För att bli antagen till utbildning på forskarnivå krävs att den sökande har grundläggande behörighet genom avlagd examen på avancerad nivå, eller slutförda kursfordringar om minst 240 högskolepoäng varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller motsvarande utländsk utbildning, eller motsvarande kvalifikationer.

För att uppfylla kravet på särskild behörighet att antas till utbildning på forskarnivå i beräkningsvetenskap krävs att den sökande har minst 90 högskolepoäng beräkningsvetenskapliga kurser varav minst 30 högskolepoäng på avancerad nivå. Med beräkningsvetenskapliga kurser avses kurser med stora kvantitativa, statistiska eller datavetenskapliga inslag såsom kurser i datavetenskap, matematik och matematisk statistik samt relevanta kurser i biologi, ekologi, fysik och kemi. Behörig är även den som på annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Goda kunskaper i engelska i både tal och skrift krävs. Du har förmågan att arbeta strukturerat och lösningsorienterat samt är intresserad av att lära dig nya saker, framförallt inom dataanalys. Du har en mycket god kommunikationsförmåga samt en god samarbetsförmåga.

Det är meriterande om du har erfarenhet av försöksplanering, dataanalys och
statistik. Genomgående förståelse och praktisk erfarenhet av tillämpning av moderna högupplösta metoder för analys av biologiska prover är också meriterande.

Villkor för anställningen
Anställningen syftar till en doktorsexamen och doktorandens huvuduppgift är att ägna sig åt egen forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan undervisning och annat institutionsarbete (upp till max 20%) ingå. Anställningen är tidsbegränsad till fyra år heltid eller upp till fem år vid undervisning deltid. Löneplaceringen sker enligt fastställd lönestege för doktorandanställning.

Ansökan
En fullständig ansökan ska innehålla följande dokument;
• CV
• Ett personligt brev där du beskriver dina forskningsintressen samt dina skäl att söka utbildningsplatsen
• Styrkta kopior av examensbevis eller motsvarande, inklusive dokumentation av genomförda akademiska kurser, erhållna betyg, och ev. andra intyg

Du ansöker via vårt e-rekryteringssystem. Sista ansökningsdag är den 18 oktober 2021.

Närmare upplysningar lämnas av prof. Henrik Antti, e-post: henrik.antti@umu.se.

Information om oss
Kemiska institutionen är en av de största institutionerna inom Teknisk-naturvetenskaplig fakultet och har närmare 200 anställda, varav ca 40 forskarstuderande och en stark och expanderande forskning. Tre större forskningsområden, biologisk kemi, miljö- och biogeokemi samt teknisk kemi samlar institutionens forskning och utbildning inom kemi. Vi är också en stark partner inom KBC, Kemisk-biologiskt centrum. Information om institutionens forskarutbildning finns på vår hemsida: www.umu.se/teknisk-naturvetenskaplig-fakultet/utbildning/utbildning-pa-forskarniva/kemi/.



Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1352-21
Kontakt
  • Henrik Antti, 090-786 53 59
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2021-09-24
Sista ansökningsdag 2021-10-18

Tillbaka till lediga jobb