Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med drygt 35 000 studenter och 4 200 anställda.  Här finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden. Umeå universitet är också platsen för den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 – en revolution inom gentekniken som tilldelats Nobelpriset i kemi.

Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur där vi gläds åt varandras framgångar.

Vid Institutionen för fysik bedrivs en stark och expanderande forskning med flera olika inriktningar, t. ex. organisk elektronik, kondenserade materiens fysik, nanoteknik, fotonik, rymdfysik, och teoretisk fysik. För mer information se https://www.umu.se/institutionen-for-fysik/forskning/

Institutionen för fysik söker nu en doktorand i rymdfysik.
Sista ansökningsdag är 29 maj 2021. Tillträde 1 september, 2021, eller enligt överenskommelse.

Arbetsuppgifter och projektbeskrivning
Solvinden för med sig stora mängder energi och massa genom solsystemet, men jorden är delvis skyddad av två tunna avgränsande strömskikt: bogchocken och magnetopausen. Bogchocken är det yttersta gränsskiktet där den supersoniska solvinden bromsas ner och ett turbulent magnetoskikt skapas. Bogchocken har länge ansetts vara ett ganska passivt element i den jordnära miljön. Ny forskning visar dock att den kan spela en mycket viktig roll för magnetosfären. Till exempel kan jetflöden i magnetoskiktet (lokaliserade förhöjningar i den kinetiska energin) skapas vid bogchocken och de kan kollidera med magnetopausen och orsaka störningar i magnetosfären.

I projektet kommer vi att studera egenskaper hos jetflöden uppströms jorden och hur de påverkar magnetosfären. Vi kommer att använda oss av data från flera satellitmissioner och markbaserade observatorier. Projektet kommer att bedrivas i nära samarbete med forskare från Universitetscenteret på Svalbard, Charles University i Prag och Kungliga Tekniska Högskolan, Stockholm

Projektet är finansierat av Vetenskapsrådet.

Kvalifikationer
För att bli antagen till utbildning på forskarnivå krävs att den sökande har grundläggande behörighet genom avlagd examen på avancerad nivå, eller slutfört kurser om minst 240 högskolepoäng varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller motsvarande utländsk utbildning, eller motsvarande kvalifikationer.

För att uppfylla kravet på särskild behörighet att antas till forskarutbildning i experimentell fysik krävs att den sökande har godkända kurser inom ämnesområdet fysik om minst 120 högskolepoäng.

Kraven ska vara uppfyllda vid tidpunkten för antagning till forskarutbildningen och behöver inte vara uppfyllda vid söktillfället. 

Dataanalys kommer att utgöra en central del av forskningsprojektet, och det krävs därför att du har goda kunskaper i programmering och god erfarenhet av att använda speciellt programspråket Matlab, eller motsvarande. Goda kunskaper i skriven och talad engelska krävs. Vi söker dig som är engagerad, målmedveten och ansvarsfull och som brinner för att utvecklas, både som individuell forskare och som medlem av en forskargrupp. För att lyckas i rollen behöver du vara kreativ och hängiven uppgiften. Du ska vara intresserad av rymdfysik samt ha lämplig utbildningsbakgrund som motsvarar den utlysta anställningen. God social förmåga, initiativrik, och en hög grad av självständighet är andra egenskaper som krävs.

Som doktorand kommer du att vara aktiv inom forskning, läsa doktorandkurser, och eventuellt delta i undervisning av kurser på grundnivå. Målet med doktorandstudier är att uppnå en doktorstitel. Finansieringstiden är begränsad till fyra år, motsvarande heltid. Upp till 20% av anställningen kan utgöras av undervisning som exempelvis labhandledare. Motsvarande tid adderas i sådana fall till den totala disponibla tiden (upp till maximalt fem år).

Ansökan
Ansökan ska innehålla:

  1. Ett följebrev som innehåller dina kvalifikationer och din bakgrund som är relevant för anställningen, de drivkrafter som motiverar dig att bedriva studier på forskarutbildningsnivå inom detta vetenskapsområde och i vår grupp, dina karriärambitioner samt de förväntningar du har på arbetslivet efter att du har slutfört doktorsexamen;
  2. Ett CV med formella meriter;
  3. Verifierade kopior av examensbevis översatta till engelska eller svenska, inklusive dokumentation av slutförda akademiska kurser och erhållna betyg (för en internationell sökande ska betygssystemet förklaras kortfattat);
  4. En kopia av slutförd kandidat- och/eller masteruppsats eller motsvarande, samt om tillämpligt, övriga forskningspublikationer;
  5. Kontaktinformation till minst tre referenspersoner.

Information
För ytterligare information, kontakta lektor Maria Hamrin, maria.hamrin@space.umu.se

Ansökningar skickas in via e-rekryteringssystemet Varbi. Sista ansökningsdag är 29 maj 2021.

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Visstidsanställning längre än 6 månader
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 1 september, 2021, eller enligt överenskommelse.
Löneform Enligt fastställd lönetrappa för doktorandbefattningar
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-432-21
Kontakt
  • Maria Hamrin, 090-786 60 36
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • ST, 090-786 54 31
  • SEKO, 090-786 52 96
Publicerat 2021-03-23
Sista ansökningsdag 2021-05-29

Tilbage til Ledige stillinger