Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

Vikarierande förste forskningsingenjör vid Institutionen för medicinsk biovetenskap

Umeå universitet satsar på kreativa miljöer för studier och arbete. Hos oss finns attraktiva utbildningar, världsledande forskning och utmärkta innovations- och samverkansmöjligheter. Fler än 4 300 medarbetare och 33 000 studenter har redan valt Umeå universitet. Välj oss du också. Medicinska fakulteten är platsen för forskning och utbildning inom vetenskapsområdet medicin. Här finns 12 grundutbildningsprogram, 14 institutioner och ett 80-tal ämnesinriktningar inom utbildning på forskarnivå.

Institutionen för medicinsk biovetenskap söker en vikarierande förste forskningsingenjör med tillträde snarast eller enligt överenskommelse. Anställningen är tidsbegränsad till sex (6) månader och avser heltid. Institutionen tillhör medicinska fakulteten vid Umeå universitet (www.medbio.umu.se). Institutionen bedriver forskning och undervisning inom ämnena Klinisk kemi, Medicinsk och klinisk genetik samt Patologi och har c:a 90 anställda. Den är placerad i ”laboratoriehuset” i byggnad 6M, med direkt kontakt med sjukhuset, medicinska biblioteket och tandläkarhögskolan.

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter
Projektet syftar till att förbättra förståelsen av den vanliga sjukdomen prostatacancer för att på lång sikt komma fram till bättre diagnostiska och terapeutiska verktyg. Forskningens fokus är på detaljerade studier av komponenter i TGF-beta systemet i relation till tumörcellers överlevnad, genetisk stabilitet, celldelning och invasiva potential med användning av både primära tumörer och i cellinjer, samt undersökningar av kliniska material.

Som förste forskningsingenjör kommer du att arbeta med att undersöka hur invasivitet och metastasering regleras i prostatacancerceller och hur dessa egenskaper korrelerar bl.a. till stamcellsdifferentiering.

Kompetenskrav
Den sökande skall ha doktorsexamen med inriktning mot cancerforskning. Dokumenterad erfarenhet av arbete med celllinjer och humana tumörer, studier av epitelceller in vitro och in vivo samt transfektion av epitelceller och sfäroider är ett krav. Gedigna kunskaper om metoder inom FACS analyser av stamceller, immunofluorescence, konfokal mikroskopi, FACS, cellcykel och cell migration är också ett krav. Dokumenterade kunskaper om hur cancercellers invasivitet och metastasering regleras i prostatacancerceller och hur dessa egenskaper korrelerar bl.a till stamcellsdifferentiering är viktiga för projektet och därför också ett krav. Den sökande måste ha goda teoretiska kunskaper inom områdena cellbiologi och patologi samt ha erfarenhet från arbete med djurmodeller. Kunskaper om invasivitet och metastasering regleras i prostatacancerceller och hur dessa egenskaper korrelerar bl.a till stamcellsdifferentiering.

Övriga meriterande kvalifikationer
Erfarenhet av arbete med avancerade djurmodeller för att studera metastasering med sk IVIS är meriterande. Den sökande bör ha dokumenterad god förmåga att planera experiment och arbeta självständigt i laboratoriet, att samverka med andra på ett positivt sätt samt ha god organisationsförmåga. Dessutom bör den sökande ha god erfarenhet av att sammanställa resultat till vetenskapliga publikationer. Den sökande bör också ha mycket goda kunskaper i tal och skrift på engelska. Stor vikt kommer att läggas vid personliga egenskaper såsom flexibilitet, noggrannhet, driv och samarbetsförmåga.

Ansökningsförfarande
En komplett ansökan ska innehålla följande: 

  • Personligt brev som inkluderar ditt forskningsintresse, kvalifikationer samt motivering till ansökan (max 2 sidor).
  • Meritförteckning/Curriculum vitae (CV).
  • Dokumentation av genomförda akademiska kurser, erhållna betyg, examensbevis samt eventuella övriga meriter som sökanden vill åberopa.
  • Namn och kontaktinformation till minst två referenspersoner.

Ansökan skall sändas in elektroniskt i word- eller pdf-format.

Upplysningar
Närmare upplysningar lämnas av professor Maréne Landström, tel: +46 90 785 24 58,
e-post: marene.landstrom@umu.se.

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast eller enligt överenskommelse.
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1012-20
Kontakt
  • Marene Landström, 090-785 24 58
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2020-06-25
Sista ansökningsdag 2020-07-16

Tillbaka till lediga jobb