Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet satsar på kreativa miljöer för studier och arbete. Hos oss finns attraktiva utbildningar, världsledande forskning och utmärkta innovations- och samverkansmöjligheter. Fler än 4 000 medarbetare och 33 000 studenter har redan valt Umeå universitet. Välj oss du också.

Vi söker en postdoktor i miljövetenskap som skall jobba med direkta och indirekta effekter av metallföroreningar inom projektet "Metallers påverkan över ekosystemgränser: betydelsen av akvatiska insekter", finansierat av Vetenskapsrådet. Sista ansökningsdag är 8 mars 2019 med tillträdesdatum i maj 2019 eller enligt överenskommelse.

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter
Terrestra ekosystem har traditionellt ansetts vara källor till näringsämnen, organiskt material samt föroreningar, medan akvatiska system ansetts vara sänkor. Det senaste decenniet har intresset ökat för det motsatta flödet mellan akvatiska och terrestra ekosystem, med akvatiska insekter som bärare, och en springande punkt är hur olika stressfaktorer fortplantas över systemen. Även om mängden akvatiska insekter inte kan mäta sig med det terrestra bidraget, är akvatiska födoämnen ofta av hög kvalitet (ex. rik på fleromättade fettsyror, PUFA:s) och därmed viktiga för terrestra konsumenter. Utöver att fungera som föda för terrestra konsumenter kan akvatiska insekter även transportera föroreningar med ursprung i vattnet, när de kläcks som vuxna individer. Transporten av föroreningar från vattnet kommer dels att påverkas av koncentrationen i organismerna, men även av kläckningsframgången hos insekterna, varav det senare kan hämmas vid hög föroreningsbelastning. Terrestra predatorer skulle därmed kunna påverkas direkt via exponering av föroreningar, men även indirekt via ändrad födotillgång eller födokvalitet.

Målet för detta projekt är att förstå de multipla roller som akvatiska insekter kan ha över ekosystemgränser, i metallförorenade områden. Du kommer att leda arbetet med att 1) undersöka akvatiska insekters effekter över ekosystemgränser, 2) förstå metallernas roll på kläckning av insekter, och 3) bedöma påverkan av födokvalitet (mängd PUFA:s) och metallexponering på terrestra konsumenter (fåglar). Detta projekt kommer att ha en stark fältkomponent i kombination med arbete på labb.

Anställningen är på heltid under två år och placerad på Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap, Umeå universitet.

Kvalifikationer
Du har en doktorsexamen i ekologi, limnologi, ekotoxikologi eller från ett närliggande vetenskapligt ämnesområde. För att vara berättigad till tjänsten skall du som söker ha avlagt din doktorsexamen högst tre (3) år före utgången av ansökningsperiodens utgång, om inte särskilda skäl föreligger. Du ska ha erfarenhet av tidigare fältarbete samt giltigt körkort.

Vi söker dig som är kreativ och motiverad med god arbetsmoral. Du har god muntlig och skriftlig kommunikationsförmåga i engelska. Du skall klara av att arbeta självständigt samt i samarbete med andra. Tidigare erfarenhet av studier över ekosystemgränser, insektsidentifikation, hantering av fåglar, laboratorievana (ex. metall- och fettsyreanalyser), samt erfarenhet av R är meriterande.

Ansökan
En fullständig ansökan ska innehålla:

  • Ett personligt brev som också innehåller en beskrivning av varför du är intresserad av denna anställning och om hur du kan bidra till forskargruppen (max två sidor).
  • CV inklusive publikationslista.
  • En kopia på doktorsavhandlingen samt relevanta publikationer (max fem).
  • En kopia av ditt doktorsexamensbevis samt andra relevanta examensbevis.
  • Namn och kontaktuppgifter på tre referenser.
  • Övriga handlingar du vill åberopa.

Ansökan ska vara skriven på engelska eller svenska. Ansökan görs genom vårt elektroniska rekryteringssystem. Handlingar som skickas elektroniskt ska vara i formaten Word eller PDF. Sista ansökningsdag är 8 mars 2019.

Kontakt
Eventuella ytterligare frågor om projektet eller ansökan riktas till universitetslektor Åsa Berglund, Umeå universitet (asa.berglund@umu.se).

Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap bedriver forskning och forskarutbildning inom ekologi, miljövetenskap och naturgeografi. Institutionen har ca 130 anställda, cirka 15 av dem är postdoktorer.

Anställningsform Tidsbegrænset ansættelse mere end 6 måneder
Anställningens omfattning Heltid
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-118-19
Kontakt
  • Åsa Berglund, universitetslektor, 090-7869559
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2019-01-23
Sista ansökningsdag 2019-03-08

Tilbage til Ledige stillinger