Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

Doktorand i Medicinsk vetenskap med inriktning mot virologi

Vi söker en doktorand till institutionen för klinisk mikrobiologi och Wallenberg centrum för molekylär medicin vid Umeå universitet. Projektet går ut på att identifiera de molekylära mekanismerna bakom rekrytering och inträde av virus i värdceller. Anställningen är tidsbegränsad till fyra år med start snarast eller enligt överenskommelse.

Projekt

Rekryteringen av ett virus till värdcellens yta är en mycket komplex och dynamisk process som bygger på en mängd olika biomolekylära interaktioner som måste regleras och moduleras i rymd och tid. Ofta involverar initiala interaktioner mer eller mindre specifika interaktioner med kolhydrater som finns inom glykokalyx, i form av glykosaminoglykan, glykolipider eller glykoproteiner. Doktorandprojektet syftar till att undersöka molekylära mekanismer som ligger bakom interaktioner mellan virus och kolhydrater. Arbetet innebär ett biofysiskt tillvägagångssätt baserat på användningen av cellytmimik av olika komplexiteter och mikroskopi-baserad single particle tracking för att systematiskt undersöka hur virusbindning, frisättning och diffusion moduleras vid cellytan.

Behörighet och kvalifikationer

Du ska ha minst 240 högskolepoäng (hp), varav minst 60 hp på avancerad nivå. Förkunskap i biofysik är ett krav och sökande bör helst ha en examen i fysik eller motsvarande utbildning.

Sökande måste vara skicklig i både muntlig och skriftlig kommunikation på engelska, kunna arbeta självständigt såväl som i samarbete med andra och vara mycket motiverad.

Utmärkt analytisk och programmeringsförmåga inklusive erfarenhet av MATLAB krävs.

Tidigare praktisk erfarenhet inom arbete med lipidaggregat med olika komplexitet är mycket önskvärd. Erfarenhet med procedurer och algoritmer för single particle tracking är också mycket önskvärd. Dokumenterat tidigare experimentellt arbete med metoder för karakterisering och kvantifiering av lipidvesiklar och virus är särskilt meriterande.

Ansökan

Du ansöker via vårt e-rekryteringssystem MyNetwork.

Ansökan ska bestå av följande:

  • Ett personligt brev inklusive en kortfattad beskrivning av dina forskningsintressen och motivering till varför du söker samt varför du är lämpad till forskarutbildningsplatsen.
  • Ett CV
  • Styrkta kopior av examensbevis, betyg och intyg
  • Namn och kontaktinformation till minst två referenspersoner
  • Kopia av kandidat- eller masteruppsats och forskningspublikationer

Handlingar som skickas elektroniskt ska vara i Word- eller pdf-format.

  • Sista ansökningsdag är tisdag 2018-12-11

Övrig information

Anställningen syftar till en doktorsexamen och är tidsbegränsad till fyra år heltid.

Tillträde snarast eller enligt överenskommelse.

Löneinplacering sker enligt fastställd lönestege för doktorandanställning. Enligt Högskoleförordningen (12 kap, 2§) kan beslutet om anställning inte överklaga.

Närmare upplysningar

Önskas ytterligare information -  kontakta Marta Bally: marta.bally@umu.se

Mer om oss

Doktorandprojektet ingår i Wallenberg centrum för molekylär medicin (www.wcmm.umu.se). Arbetet ska utföras vid Institution för klinisk mikobiologi.   

 

Välkommen med din ansökan!



Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1936-18
Kontakt
  • Marta Bally, Biträdande universitetslektor, 090-785 0000 (växel, NUS)
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2018-11-21
Sista ansökningsdag 2018-12-11

Tillbaka till lediga jobb