Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Institutionen för tillämpad fysik och elektronik har cirka 90 medarbetare och bedriver forskning inom områden som energiteknik, laserspektroskopi, medicinskt teknik och elektro- och systemteknik. För mer information se www.tfe.umu.se/forskning. 

Forskningsmiljön Thermochemical Energy Conversion Laboratory (TEC-Lab) vid institutionen för tillämpad fysik och elektronik söker en doktorand i tillämpad fysik med inriktning mot laserbaserad förbränningsdiagnostik. Målet är utveckla och tillämpa laserspektroskopiska metoder för studier inom förbränning och förgasning av biomassa. TEC-Lab är även knyten till Kemisk Biologisk Centrum (KBC) vid Umeå universitet (http://www.kbc.umu.se).

Projektbeskrivning

Termokemisk omvandling av biomassa står för en allt större andel av el- och värmeproduktionen och kan leverera alternativa transportbränslen. Beröringsfri och snabb mätning av processparametrar, som temperatur och gassammansättning, underlättar att förstå, övervaka och optimera dessa högtemperaturprocesser, och är därför viktig inom både forskning och industri. Av särskilt intresse vid omvandling av biomassa är gasformiga kaliumkomponenter och koloxider. Projektet syftar på att konstruera lämpliga optiska sensorer baserade på laserspektroskopi för detektion av reaktiva kaliumföreningar, kolmonoxid och koldioxid på labb- och pilotskala. Sensorerna ska sedan användas för att undersöka grundläggande och tillämpade forskningsfrågor rörande omvandling av biomassa, askbildning och materialinteraktioner i högtemperaturmiljöer. 

Som doktorand följer du en forskarutbildning som innehåller kurser, forskning och avhandlingsarbete. Målet med doktorandstudierna är en doktorsexamen som uppfyller målen enligt högskoleförordningen, samt lokala mål vid Umeå universitet. Tidsperioden för doktorandstudierna är begränsad till fyra år. Doktorandanställningen kan dock innehålla undervisning (maximalt 20%), och då förlängs tiden för doktorandstudierna med motsvarande tid (till maximalt fem år). 

Kompetenskrav

För att bli antagen till utbildning på forskarnivå krävs att den sökande har grundläggande behörighet genom avlagd examen på avancerad nivå, eller slutfört kurser om minst 240 högskolepoäng varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper. 

För att uppfylla kravet på särskild behörighet att antas till forskarutbildning i tillämpad fysik krävs att den sökande har godkända kurser om minst 120 högskolepoäng inom ämnesområdet fysik, närliggande tillämpningsområden eller andra ämnesområden som bedöms som direkt relevanta för forskarutbildningen. Kraven ska vara uppfyllda vid tidpunkten för antagning till forskarutbildningen och behöver inte vara uppfyllda vid söktillfället. 

Du som sökande ska ha en civilingenjörsexamen/masterexamen/magisterexamen inom fysik eller kemiteknik, eller motsvarande kvalifikationer. Erfarenhet och kompetens av experimentellt arbete med lasrar, laserspektroskopi, optik och elektronik är meriterande. Detta gäller även programmering i Matlab och LabVIEW. Erfarenhet av arbete med förbränningsprocesser, biomassaomvandling samt av numerisk modellering och simulering är önskvärd men inte obligatorisk. Oberoende av bakgrunden ska sökanden ha ett starkt intresse av att tillämpa fysikaliska och kemiska analysmetoder inom termisk processkemi. 

Du bör vara mycket motiverad, målinriktad, och ha en förmåga att arbeta med huvudsakligen experimentella uppgifter såväl självständigt som i samarbete med en forskargrupp. Projektet inkluderar arbete och handhavande av kemikalier, hög-effekt lasrar och förbränningsprocesser, vilket gör att hög noggrannhet och ett högt säkerhetsmedvetande är viktigt. Mycket goda kunskaper i engelska språket både i tal och i skrift är ett krav, vilket visas genom att seminariet vid intervjutillfället hålls på engelska. 

Ansökan

Din ansökan ska vara skriven på engelska och ska innehålla:

  • Ett följebrev med kort beskrivning av dina kvalifikationer, forskningsintressen och motivering till varför du söker doktorandanställningen (max 2 sidor)
  • Curriculum vitae (CV)
  • Kopior på relevanta examensbevis och andra intyg
  • En lista på universitetskurser med betyg
  • Kopior på examensarbete och eventuella publikationer
  • Namn och kontaktuppgifter till minst en referensperson

Ansökan ska göras via e-rekryteringssystemet Varbi, och ska vara inkommen senast 2018-06-25. 

Övrig information

Anställningen gäller heltid i 48 månader. 

Tillträde tidig höst 2018 eller enligt överenskommelse. 

Löneplaceringen sker enligt fastställd lönestege för doktorandanställning.

Närmare upplysningar lämnas av Florian Schmidt, forskare 
Telefon: 090-786 76 11
E-post: florian.schmidt@umu.se

 

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2018-09-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-920-18
Kontakt
  • Florian Schmidt, forskare, 090-786 76 11
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2018-05-17
Sista ansökningsdag 2018-06-25

Tillbaka till lediga jobb