Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Umeå Plant Science Centre (UPSC) är ett internationellt erkänt centrum inom området experimentell växtbiologi. Inom UPSC är forskning om växters cell- och molekylärbiologi, speciellt på skogsträd, ett profilområde. Där utvecklas modellsystemen asp/hybridasp och gran men en stor del av forskningen använder Arabidopsis som modellsystem. Vi söker en förste forskningsingenjör för anställning i 2 år med tillträde 2018-06-01.

Beskrivning

Projektets syfte är att undersöka betydelsen av trehalose 6-phosphate (T6P) för styrning av blomningsprocessen. Tidigare studier har visat att just T6P-signalering spelar en viktig roll för styrning av övergången till blomning i Arabidopsis thaliana. Flera frågor återstår dock att besvaras, såsom hur de molekylära mekanismerna för T6P-signalering fungerar. För att lösa dessa frågor, kommer detta projekt att karaktärisera den molekylära funktionen av TREHALOSE 6-PHOSPHATE SYNTHASE 1 (TPS1) och karaktärisera nya möjliga signalkomponenter hos T6P/TPS1, baserade på en utförd screening av EMS-suppressorer i Arabidopsis thaliana.

Arbetsuppgifter

Arbetet kommer i huvudsak att innefatta karaktärisering av EMS-suppresorer som kan återställa blomningsförmågan i den icke-blommande tps1-2 GVG:TPS1-mutanten. Du kommer genomföra detaljerad analys av alla kandidatgener med avseende på deras spatiala och temporära expression med hjälp av qRT-PCR-analyser och RNA in situ-hybridisering. Vidare så kommer fluorescensmarkerade proteiner att genereras via kontroll av endogena (konstitutiva och vävnadsspecifika) promotorer. Detta kommer därmed, med hjälp av jäst två-hybrid, att möjliggöra en identifiering av potentiella interagerande partners hos de utvalda kandidaterna. Mer specifika analyser av den molekylära funktionen hos kandidaterna kommer att vara starkt beroende av kandidatgenernas egenskaper.

Kvalifikationer

Det krävs att du har doktorsexamen eller motsvarande utländsk examen inom biologi, biokemi eller bioteknik, med en specialisering på växtfysiologi och/eller utveckling. Du ska ha goda erfarenheter av standardmässiga molekylärbiologiska metoder, växtgenetik och liknande. Tidigare erfarenheter av genomiska eller proteomiska metoder och grundläggande dataanalyser av dessa är en fördel. Goda färdigheter i engelska (muntligt såväl som skriftligt) är nödvändigt.

Du förväntas ha goda sociala färdigheter och förmågan att kunna arbeta såväl självständigt som inom ett team.

Ansökan

Ansökan skall innehålla (1) ett personligt brev (2) CV med full publikationslista och kopior på relevanta examen (3) en beskrivning av forskningserfarenhet (4) Redogörelse för forskningsintresse (5) Kontaktinformation till två referenspersoner. Sista ansökningsdag är 20180329.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2018-06-01
Löneform månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-450-18
Kontakt
  • Markus Schmid, professor, 090-786 58 54
Publicerat 2018-03-08
Sista ansökningsdag 2018-03-29

Tillbaka till lediga jobb