Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

Institutionen för odontologi består av ca 70 medarbetare och bedriver undervisning på tandhygienist-, tandläkar- och tandteknikerprogrammet samt odontologisk forskning. Målsättningen med forskningen är att bidra till att förbättra människors munhälsa och orala funktion samt förebygga och motverka sjukdomstillstånd.

Du som antas till utbildning på forskarnivå vid Medicinska fakulteten ingår i det fakultetsgemensamma forskarutbildningsprogrammet. Programmet omfattar 25 hp och erbjuds i två studietakter: 25 hp över 8 terminer (totalt 4 år) respektive över 12 terminer (totalt 6 år), med programstart varje höst- och vårtermin. Mer information om programmet går att finna på fakultetens hemsida för utbildning på forskarnivå (Utbildning på forskarnivå)

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter

Vi söker en doktorand till projektet ”Störd vävnadsremodellering vid parodontit”. 

Parodontit (tandlossning) är en kronisk inflammatorisk sjukdom som drabbar tändernas stödjevävnad. Obehandlad parodontit resulterar i tandförluster. Den kroniska inflammationen triggas av kommensala bakterier som fäster mot tandytan och leder till en aktiviering av immunförsvaret. Svårighetsgraden av sjukdomen står inte i relation till mängden bakterier utan beror snarare på individens känslighet och hur immunförsvaret reagerar. I det här projektet studerar vi hur olika virulensfaktorer, tillväxtfaktorer och immunförsvarsmekanismer bidrar till den störda vävnadremodellering som ses vid parodontit. 

Antagningskrav 

För att antas till utbildning på forskarnivå ska den sökande ha grundläggande behörighet och särskild behörighet enligt nedan samt bedömas ha sådan förmåga som i övrigt behövs för att klara utbildningen.

Grundläggande behörighet

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har avlagt en examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng (hp), varav minst 60 hp på avancerad nivå, eller som i någon annan ordning inom eller utom landet har förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper (HF 7 kap 39§).

Särskild behörighet

För att kunna antas till utbildning på forskarnivå krävs att den sökande har nödvändiga kunskaper från högskoleutbildning eller motsvarande utbildning som bedöms i relation till forskarutbildningsområdet samt nödvändiga språkkunskaper i engelska. Både skriftliga och muntliga kunskaper avses. Bedömning av dessa kunskaper görs genom att ansökan skrivs på engelska och delar av intervjun hålls på engelska.

Övriga kvalifikationer

  • Erfarenhet som tandläkare i klinisk verksamhet
  • Erfarenhet och kunskap inom cellodling, laborativa analysmetoder (såsom immunhistokemi och proteinanalyser) och försöksdjurshantering är meriterande.
  • Du förväntas driva ditt eget avhandlingsprojekt och bör därför vara självgående och strukturerad samt ha ett stort engagemang för uppgiften.
  • Vi söker en kreativ doktorand med hög motivation för forskarstudier.
  • Förutom kravet på engelska, enligt den särskilda behörigheten, bör du kunna uttrycka dig väl i tal och skrift på svenska.
  • Du ska ha förmåga att samarbeta effektivt och produktivt i ett team samt kunna arbeta självständigt.

Stor vikt kommer att läggas på personlig lämplighet. Hänsyn tas även till referenstagning, anställningsintervju och annan möjlig prövning av huvudkandidater.

Anställningsvillkor 

Fysiskt kommer den anställde att vara placerad vid Institutionen för odontologi, där den ämnesspecifika utbildningen och handledningen äger rum.

Ansökan

Ansökan ska göras via vårt e-rekryteringssystem Varbi och vara inkommen senast 4 juni 2025

Den sökande till utbildning på forskarnivå ska lämna in en skriftlig ansökan som underlag för bedömning. En fullständig ansökan ska innehålla:

  • Personligt brev som sammanfattar ditt vetenskapliga intresse och motiverar varför du söker tjänsten (max 2 sidor)
  • CV/meritförteckning, med eventuella publikationer
  • Examensbevis
  • Ev. övriga meriter med relevans för anställningen
  • Kontaktinformation till två referenspersoner

Observera att ofullständig ansökan inte kommer att behandlas. Enligt Högskoleförordningen (12 kap 2§) kan beslutet om anställning inte överklagas.

Övrig information 

Närmare upplysningar lämnas av Cecilia Koskinen Holm, cecilia.koskinen@umu.se, 073-0486836

Löneplacering

Löneplaceringen sker enligt fastställd lönestege för doktorandanställning.

 

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-689-25
Kontakt
  • Cecilia Koskinen Holm, cecilia.koskinen@umu.se, 073-0486836
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2025-05-14
Sista ansökningsdag 2025-06-04
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb