Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

Institutionen för Molekylärbiologi vid Umeå universitet söker en staffscientist för att arbeta med projektet "Bakteriell cellväggshomeostas och plasticitet: Från grundläggande forskning till antimikrobiella mål". Anställningen är 4 månader med start i 1:a december 2024 eller enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag är 28 oktober 2024.

Beskrivning

Cava-labbet vid Laboratoriet för molekylär infektionsmedicin Sverige (MIMS) och Institutionen för molekylärbiologi vid Umeå universitet studerar cellväggsbiologi och genetik hos bakterier. Enzymerna som deltar i produktion och omsättning av cellväggen är viktiga mål för många av våra mest framgångsrika antibiotika. Att förstå principerna för bakteriell cellväggshomeostas och plasticitet är därför avgörande för att bekämpa framväxande resistenta infektioner. Vårt huvudsakliga mål är att förbättra kartläggningen av aktörer inom cellväggsbiogenes, ombyggnad och reglering, karaktärisera funktionen och samspelet mellan kända komponenter samt utveckla vårt arbete till kvantitativa studier och datorbaserad modellering. Den insamlade datan har en extraordinär potential som nya mål för utveckling av antimikrobiella medel.

Du kommer att fokusera på följande specifika ämnen: 1) utveckla nya teknologier för höggenomströmnings-ultrakänslig analys av bakteriell cellvägg; 2) karaktärisera de genetiska determinanterna som styr bakteriell cellväggshomeostas på genomskala genom att analysera cellväggen hos arrayade mutantbibliotek; och 3) identifiera de miljöfaktorer som modulerar peptidoglykanplasticitet och avslöja dess regulatoriska nätverk.

Arbetsuppgifter

Kandidaten kommer att vara involverad i storskalig, höggenomströmningsanalys av bakteriella cellväggsprover med hjälp av LC-MS. Personen kommer också att vara ansvarig för optimering och utveckling av nya analytiska metoder, provberedning och analys samt dagligt underhåll och felsökning av instrumenten. Kandidaten kommer också att tillämpa molekylär mikrobiologi och genetik för att upptäcka nya cellväggsreglerande interaktörer.

Kvalifikationer:

Kandidaten måste ha en universitetsexamen i molekylärbiologi eller mikrobiologi vid tidpunkten för rekrytering. Du bör vara mycket motiverad, ha mycket god muntlig och skriftlig kommunikationsförmåga på engelska samt förmåga att arbeta i team.

Du måste ha tidigare erfarenhet av analytisk kemi, särskilt inom utveckling av kromatografiska metoder och provberedning och analys. God kunskap om kromatografi, masspektrometri och tillhörande programvara (t.ex. Empower, UNIFI, MassLynx) är väsentlig. Det kommer att vara särskilt meriterande för den framgångsrika kandidaten att ha visat expertis (minst 3 år) i jämförande analys av cellväggskromatografiska och MS-data samt generering och hantering av en cellväggsdatabas.

Du måste ha god arbetskunskap om standardtekniker inom molekylärbiologi och biokemi (inklusive DNA-kloning, proteinproduktion och rening) och visa skicklighet i mikrobiologi och grundläggande mikroskopimetoder.

Önskvärda kvalifikationer:
Erfarenhet av bioinformatikrelaterade program (t.ex. Galaxy, Matlab, R) och förmåga att utveckla datorbaserade skript för databehandling och analys (t.ex. Python) kommer att värderas mycket positivt.

Ansökan

Du ansöker via vårt rekryteringssystem senast 28 oktober 2024. Din ansökan ska innehålla följande
dokument skrivna på engelska (helst) eller svenska. Ansökan ska inkludera:

  • CV med information om utbildning, förteckning över tidigare och nuvarande anställningar, samt en lista över vetenskapliga publikationer.
  • Tre av dina bästa publikationer.
  • Kontaktuppgifter för två till tre referenser.

Mer om oss

För ytterligare information kontakta Felipe Cava, felipe.cava@umu.se. För mer information om
Institutionen för molekylärbiologi, vänligen besök vår hemsida www.molbiol.umu.se

Välkommen med din ansökan!

 

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024-12-01, eller enligt överenskommelse.
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1319-24
Kontakt
  • Felipe Cava, felipe.cava@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2024-09-17
Sista ansökningsdag 2024-10-17

Tillbaka till lediga jobb