Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Institutionen för matematik och matematisk statistik bedriver forskning inom beräkningsmatematik, diskret matematik, matematisk modellering och analys, matematisk statistik samt matematik för artificiell intelligens. Vår undervisning bedrivs på alla nivåer och omfattar matematik, matematisk statistik samt beräkningsvetenskap. Bland våra samarbetspartners finns internationella forskargrupper, akademiska institutioner, offentliga organisationer och företag.

Institutionen för matematik och matematisk statistik söker upp till två postdoktorer som ska arbeta i gruppen Matematiska grunder för artificiell intelligens under ledning av Alp Yurtsever. Anställningen avser heltid under två år med tillträde 1 oktober 2024 eller enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag 2024-05-17.

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter
Kopplingen mellan optimering och maskininlärning är kärnan i många av de senaste genombrotten inom artificiell intelligens och autonoma system. Många maskininlärningstillämpningar är modellerade som optimeringsproblem och när problemen blir mer och mer komplexa behövs nya optimeringsmetoder. Inom ramen för detta uppmuntras den framgångsrika kandidaten att utveckla sin forskningsplan i nära samarbete med sin handledare. Möjliga intresseområden inkluderar bland annat, men är inte begränsade till:

 • Effektiva och skalbara algoritmer för maskininlärning
 • Optimeringsproblem med stokastiska bivillkor
 • Implicit regularisering i neurala nätverk
 • Optimering med kvantberäkning
 • Distribuerad optimering och federerat lärande
 • Operatoruppdelningsmetoder för optimering
 • Kontinuerligt lärande
 • Binivåoptimering och tillämpningar inom maskininlärning
 • Representationsinlärning
 • Optimering på mångfalder

Projektet är en del av AI/MLX-spåret i Wallenberg AI, Autonomous Systems, and Software Program (WASP). WASP är Sveriges största enskilda forskningsprogram i modern tid. Programmet skapar en plattform för akademisk forskning och utbildning i nära samarbete med ledande svensk teknikintensiv industri. Forskningen innefattar artificiell intelligens och autonoma system som verkar i samarbete med människor och som anpassar sig till sin omgivning med hjälp av sensorer, information och kunskap och skapar intelligenta system av system. WASPs vision är excellent forskning och kompetens inom artificiell intelligens, autonoma system och mjukvara till gagn för Sveriges industri och samhälle. Läs mer: https://wasp-sweden.org/ 

Kvalifikationer
För att anställas med stöd av postdoktoravtalet krävs avlagd doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.

För att anställas med stöd av postdoktoravtalet bör främst den komma ifråga som har avlagt examen enligt föregående stycke för högst tre år sedan. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, tjänstgöring inom totalförsvaret, eller andra liknande omständigheter samt klinisk tjänstgöring eller för ämnesområdet relevant tjänstgöring/uppdrag. Postdoktor som ska undervisa eller handleda ska ha relevant högskolepedagogisk utbildning.

Dokumenterad kunskap och beprövad erfarenhet av optimering eller maskininlärning krävs. Dessutom krävs goda programmeringskunskaper (gärna MatLab eller Python) och kommunikationsförmåga i skriftlig och talad engelska. En gedigen publikationslista och erfarenhet av optimering för maskininlärning är starka meriter. Forskningsuppgifterna kräver självständighet, noggrannhet och engagemang.

Ansökan
En fullständig ansökan ska innehålla:

 • Personligt brev där du beskriver dina kvalifikationer och forskningsintressen, en förklaring om varför du söker tjänsten och varför du anser att dina kvalifikationer och erfarenheter är relevanta (upp till 2 sidor plus referenser).
 • Meritförteckning - CV med publikationslista.
 • Styrkt kopia av doktorsexamensbevis eller dokumentation som styrker när doktorsexamen förväntas erhållas.
 • Styrkta kopior av andra examensbevis, akademiska kursintyg och/eller betyg.
 • Kopia av doktorsavhandling och maximalt 3 relevanta artiklar.
 • Övriga handlingar som den sökande vill åberopa.

Sökande som väljs ut för intervjuer kommer att uppmanas att lämna kontaktuppgifter till två personer som är villiga att fungera som referenser. Ansökan ska vara skriven på engelska eller svenska. Ansökan görs genom vårt elektroniska rekryteringssystem. Handlingar som skickas elektroniskt ska vara i formaten Word eller PDF. Logga in på systemet och ansök via knappen i slutet av denna sida. Sista ansökningsdag är 17 maj 2024. 

Umeå universitet strävar efter att erbjuda en jämlik miljö där öppen dialog mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, kreativitet och utveckling. Vi välkomnar personer med olika bakgrund och erfarenheter att söka den aktuella anställningen och uppmuntrar särskilt kvinnliga sökande.

Mer information
Närmare upplysningar lämnas av Alp Yurtsever, alp.yurtsever@umu.se, +46 90 7867546.

Mer information om institutionen: https://www.umu.se/institutionen-for-matematik-och-matematisk-statistik/

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 2
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-628-24
Kontakt
 • Alp Yurtsever, universitetslektor, 090-7867546
Facklig företrädare
 • SACO, 090-7865365
 • ST, 090-7865431
 • SEKO, 090-7865296
Publicerat 2024-04-19
Sista ansökningsdag 2024-05-17

Tillbaka till lediga jobb