Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Institutionen för datavetenskap söker nu en doktorand inom cybersäkerhet med fokus på DDoS-attacker och försvarsstrategier för cloud-edge-kontinuumet.

Institutionen för datavetenskap har haft en expansiv tillväxt under de senaste åren. Att skapa en inkluderande forskningsmiljö där medarbetare har en hög delaktighet är en viktig faktor i vår hållbara utveckling. De drygt 60 doktorandstuderande vid vår institution består av en diversifierad grupp människor från olika nationaliteter, bakgrunder och fält. Som doktorand hos oss har du tillgång till stöd för din karriärutveckling, nätverk, administrativ och teknisk support samt goda anställningsvillkor. För mer information besök: https://www.umu.se/institutionen-for-datavetenskap/

Är detta intressant för dig? Välkommen med din ansökan senast den 29 maj 2024

Projektbeskrivning

Det komplexa cloud-edge kontinuum med flera lager innebär flera utmaningar, t.ex. smart placering, förutsägelse och omlokalisering av arbetsbelastning, förutsägelse av energianvändning och säkerhet för kritiska tillämpningar och infrastrukturer. De viktigaste säkerhetsutmaningarna för befintliga metoder, särskilt när det gäller DDoS-attacker och försvarsstrategier för cloud-edge, är obegränsad omfördelning av resurser för mikrotjänster som utsätts för attacker, osäkerhet om effektiviteten i kontinuummiljöer utan begränsningar, långsam reaktionstid, brist på metoder för validering i verkliga miljöer, svag kärnarkitektur i virtualiserade instanser, och framför allt olika kategorier av attacker över lager och samlokalisering samt förståelse av de underliggande skillnaderna mellan tillfälliga godartade belastningsspikar och massiva eller smygande DDoS-attacker, som inte utforskas i cloud-edge. När maskininlärning (ML) används både för att optimera prestanda (godartad anpassning) och upptäcka attacker (DDoS) ställs säkerhetsforskare inför problemet att beakta den sammansatta effekten av varje ML-komponents osäkerhet.

Detta projekt syftar till att utforska tidsvariabla inlärningsalgoritmer för att förstå de inbyggda skillnaderna mellan godartade och skadliga belastningsmönster över hela cloud-edge kontinuumet, i synnerhet DDoS-attacker och försvarsstrategier. Planen kommer uttryckligen att modellera osäkerhet och undersöka vilka protokoll, servicefunktioner och beroendekedjespecifikationer som kännetecknar godartade belastningsvariationer och vilka som måste behandlas som attacker. Effekten av modellerade attacker kommer sedan att bedömas i scenarier med cloud-edge kontinuum, där motståndarna siktar på resursdelningsattacker. Projektet kommer att ytterligare undersöka de utvecklade försvarsmetoderna med tre olika hotmodeller: smygande, dynamiska och indirekta skador som orsakas över kontinuumet, och kommer att mäta omkostnaderna för varje försvarsstrategi i sig när det gäller resursanvändning och återhämtningstid.

Doktoranden kommer att bidra till Autonomous Distributed Systems (ADS) Lab inom institutionen för datavetenskap. ADS Lab är en internationellt ledande forskargrupp med fokus från distribuerad AI till autonom resurshantering och modern. Labbet består för närvarande av över 20 erfarna och världsledande forskarkollegor från mer än 10 olika länder. För mer information, se https://www.cloudresearch.org

Anställningen finansieras av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse genom The Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program (WASP) inom ett nytt ambitiöst NEST-projekt AIR2: AI for Attack Identification, Response and Recovery i samarbete med ledande forskargrupper inom AI och cybersäkerhet från KTH och Linköpings universitet. WASP är Sveriges största individuella forskningsprogram någonsin, ett stort nationellt initiativ för strategiskt motiverad grundforskning, utbildning och fakultetsrekrytering. Programmet adresserar forskning om artificiell intelligens och autonoma system som agerar i samarbete med människor, anpassar sig till sin omgivning genom sensorer, information och kunskap, och bildar intelligenta system-av-system. Visionen för WASP är excellent forskning och kompetens inom artificiell intelligens, autonoma system och mjukvara till nytta för svensk industri. Läs mer: https://wasp-sweden.org/

Forskarskolan inom WASP är inriktad på att tillhandahålla de färdigheter som behövs för att analysera, utveckla och bidra till det tvärvetenskapliga området artificiell intelligens, autonoma system och programvara. Genom ett ambitiöst program med forskningsbesök, partneruniversitet och gästföreläsare stöder forskarskolan aktivt bildandet av ett starkt tvärvetenskapligt och internationellt professionellt nätverk mellan doktorander, forskare och industri. Läs mer: https://wasp-sweden.org/graduate-school

Kvalifikationer

För att bli antagen till utbildning på forskarnivå krävs det att den sökande har grundläggande behörighet genom avlagd examen på avancerad nivå, eller slutförda kursfordringar om minst 240 högskolepoäng varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller motsvarande utländsk utbildning, eller motsvarande kvalifikationer.

För att bli antagen till utbildning på forskarnivå inom ämnet datavetenskap krävs att den sökande har godkända kurser om minst 90 högskolepoäng i ämnet datavetenskap eller som är direkt relevanta för den aktuella specialiseringen.

Ytterligare krav är en mycket god grund i teori och algoritmer inom projektrelaterade områden, såsom maskininlärning, edge computing, distribuerade system, och utmärkt programmeringsförmåga. Mycket goda kunskaper i engelska språket är ett viktigt krav, vi värdesätter starka kommunikationsförmågor och studierna kommer att övervägande utföras på engelska. Erfarenhet inom breda kompetensområden, inklusive utveckling av algoritmer för maskininlärning, statistiska metoder, distribuerad inlärning och cybersäkerhet, är mycket meriterande. Dessutom är erfarenhet av programvaruutveckling, konfiguration av experimentella testbäddar och utveckling av simuleringar meriterande.

Viktiga personliga egenskaper är kreativitet, ett nyfiket sinne samt förmågan att arbeta självständigt såväl som tillsammans med andra, antingen i en grupp eller utanför. Du förväntas också ha en vilja att kontinuerligt utveckla dig själv för att bli en kompetent forskare.

Om anställningen

Anställningen syftar till en doktorsexamen, och doktorandens huvuduppgift är att ägna sig åt egen forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan undervisning och annat institutionsarbete (upp till max 20%) ingå. Anställningen är tidsbegränsad till fyra år heltid eller upp till fem år vid undervisning deltid. Förväntat startdatum enligt överenskommelse.

Löneplaceringen sker enligt fastställd lönestege för doktorandanställning. Enligt Högskoleförordningen (12 kap, 2 §) kan beslutet om anställning inte överklagas.

Så här ansöker du

Du ansöker via vårt rekryteringssystem (se nedan).

En fullständig ansökan ska innehålla:

Ett personligt brev som beskriver dina forskningsintressen och varför du söker den utlysta anställningen. Brevet ska också innehålla din kontaktinformation. Kopior av examensbevis eller motsvarande Curriculum Vitae (CV). Kopior av kandidat- och/eller masteruppsats. Samt andra relevanta publikationer om sådana finns. Dokumentation och beskrivning av andra relevanta erfarenheter och kompetenser

Ansökan ska vara skriven på svenska eller engelska. Om bifogade dokument har annat originalspråk ska en översättning inkluderas. Bifogade dokument ska vara i Word eller pdf-format. Ansökan ska göras via Umeå universitets e-rekryteringssystem och vara inkommen senast 29 maj 2024. Logga in i systemet och ansök via knappen längst ner på webbsidan.

Institutionen för datavetenskap värdesätter diversitet. Vi välkomnar därför i synnerhet kvinnor och personer utanför det binära genussystemet som sökande.

Vid frågor eller behov av ytterligare information, kontakta biträdande universitetslektor Monowar Bhuyan (monowar@cs.umu.se) och professor Erik Elmroth (elmroth@cs.umu.se)

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse.
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-573-24
Publicerat 2024-04-16
Sista ansökningsdag 2024-05-29
Sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb