Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

MIMS (The Laboratory for Molecular Infection Medicine Sweden) är den svenska noden för Nordic EMBL Partnership for Molecular Medicine. Vårt uppdrag är att främja forskningens spetskompetens inom infektionsmedicin och att utveckla karriärerna för nästa generations forskare inom detta område. Genom vårt partnerskap med European Molecular Biology Laboratories (EMBL) och ett starkt nätverk av nordiska partners kopplar vi svensk vetenskap till en expanderande familj av europeiska forskningscentra för molekylärmedicin. 

Mer information om MIMS finns att läsa på vår websida: www.umu.se/mims

Vi söker en kommunikatör för en tidsbegränsad anställning upp till 12 månader i första hand, med en anställningsgrad på 50%. Tillträde snarast möjligt eller enligt överenskommelse. Anställningen är placerad vid institutionen för molekylärbiologi, Umeå Universitet.  

Arbetsuppgifter

De huvudsakliga arbetsuppgifterna kommer att vara att informera om MIMS verksamhet, med fokus på vetenskapskommunikation. Målgrupperna är lokala och internationella forskare, studenter och allmänheten samt våra nationella och internationella partners.

Du ska arbeta med olika aspekter av kommunikation kring vetenskapliga frågor och i nära samarbete med MIMS forskare. Du ska även ansvara för skapande av innehåll, design, underhåll, analys och uppföljning av MIMS webbplats och även andra digitala kommunikationskanaler (t.ex. sociala medier och nyhetsbrev). Andra uppgifter är att bidra till dokumentationen och rapportera om forskningsresultat och evenemang. Anställningen innebär också arbete med att formge tryckmaterial och digitalt material, t.ex. årsrapport, broschyrer, annonser, affischer m.m. Du ska självständigt interagera med kommunikatörerna av våra lokala, nationella och internationella samarbetspartners.

Du bistår MIMS-ledningen samt relaterade institutioner och arbetsenheter med råd och stöd i kommunikationsfrågor. Du ska arbeta i ett team som är ledd av MIMS science manager, och som innehåller, för tillfället, även en projektkoordinator och en evenemangskoordinator. Arbetet innebär en kontinuerlig och strategisk utveckling av kommunikationen till förmån för institutet. I tjänsten ingår även att delta i det dagliga administrativa arbetet med ansvar för både intern och extern kommunikation med våra medlemmar och samarbetspartners. Detta är ett självständigt uppdrag med stor variation i arbetsuppgifter och goda möjligheter att påverka och utvecklas. Arbetsuppgifterna kan komma att förändras över tid.

Kvalifikationer

Vi söker dig med en masterexamen inom livsvetenskap, Life Science. För att fullgöra denna roll effektivt måste du ha dokumenterad erfarenhet av vetenskapligt skrivande i form av forskningsartiklar och/eller populärvetenskapliga artiklar. Du ska ha dokumenterad god erfarenhet av webbpublicering och skrivande. Vidare krävs att du har utmärkt språklig och stilistisk förmåga i både tal och skrift i såväl svenska som engelska.

Då arbetet innebär flera kontakter krävs integritet, god samarbetsförmåga och hög grad av servicekänsla. Du är flexibel i ditt arbetssätt och kan arbeta självständigt. Du är också initiativtagande, lösnings- och utvecklingsorienterad och har en god förmåga att arbeta strukturerat och noggrant även under arbetstoppar och när arbetet inbegriper flera samtidigt pågående processer.

Som person är du utåtriktad och kreativ, och du kommer gärna upp med idéer och nya angreppssätt i arbetsrelaterade frågor. Du är självgående och tar ansvar för dina arbetsuppgifter samt driver dina processer vidare. Du fungerar väl i olika arbetsgrupper och är bra på att samarbeta och skapa relationer i både större och mindre sammanhang och i nätverk.

Meriterande

 • Doktorsexamen inom livsvetenskap, Life Science.    
 • Erfarenhet av arbete inom universitets- och högskolesektorn, särskilt kunskaper som förvärvats inom vetenskapliga projekt, helst med erfarenhet av arbete med kommunikationsfrågor inom ett forskningsområde som ligger nära MIMS verksamhet, är en fördel.
 • Erfarenhet av medievetenskap eller journalistik.
 • Erfarenhet av arbete med layout och formgivning samt arbete med bild- och filmproduktion, samt erfarenhet av webbpubliceringssystem som Episerver.

Ansökan

Anställningen är på deltid (50%) i tolv månader med tillträde snarast som möjligt eller enligt överenskommelse. Ansökan ska göras i e-rekryteringssystemet Varbi och vara inkommen senast 20 Maj 2024.

Ansökan ska vara skriven på engelska (företrädesvis) eller svenska och ska innehålla: 

 1. Ett personligt brev som förklarar varför du är intresserad av anställningen och hur du uppfyller de väsentliga och önskvärda kvalifikationerna (högst två A4-sidor).
 2. Ett CV som dokumenterar utbildning och nuvarande och tidigare anställningar. 
 3. Namn och e-postadresser med två till tre referenser. 
 4. Annan relevant dokumentation som du vill inkludera till stöd för din ansökan (t.ex. exempel på artiklar/inlägg som du har skrivit).

Kontaktperson: Oliver Billker, oliver.billker@umu.se  

Välkommen med din ansökan! 

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde Snarast möjligt enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 50%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-608-24
Kontakt
 • Oliver Billker, Professor, oliver.billker@umu.se
Facklig företrädare
 • SACO, 090-7865365
 • SEKO, 090-7865296
 • ST, 090-7865431
Publicerat 2024-04-15
Sista ansökningsdag 2024-05-20
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb