Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Vi söker två fältassistenter för att arbete i både akvatiska och terrestra ekosystem med högkvalitativ forskning tillsammans med en grupp forskare vid Climate Impacts Research Centre för Ekologi och Miljövetenskap, med placering i Abisko. Det finns två tidsbegränsade heltidsanställningar, en från den 15 maj till den 15 oktober och den andra från den 1 juni till den 31 augusti 2024. Ansökningstiden går ut den 2024-04-26.

Arbetsuppgifter
Fältassistenterna kommer att delta i olika forskningsaktiviteter i Abiskoregionen. I detta arbete ingår planering och genomförande av miljödatainsamling i akvatiska och terrestra miljöer, inklusive laboratoriearbete. Arbetet är fysiskt krävande och innefattar ofta transport av tung fältutrustning till fots eller på skidor med ryggsäck eller pulka. Assistenten kommer att samordna aktiviteter med forskare, teknisk personal, studenter och praktikanter för att säkerställa högsta integritet och kvalitet.

Exempel på uppgifter är:

 • insamling av fältinsamling av ekologiska och kemiska prover för analyser
 • mätningar i fält, inklusive växtsamhällets sammansättning, kolflöden och NDVI
 • installation, underhåll och nedladdning av logger- och sensordata
 • laboratoriearbete och analyser av ex. vatten, evertebrater, växter och jordprover
 • underhålla och reparera fältutrustning, inklusive instrument som används för fältmätningar
 • datainmatning, validering och datahantering
 • organisera och koordinera fältarbete för studenter och praktikanter

Kvalifikationer
Vi söker dig med lägst en kandidatexamen i biologi, ekologi, miljövetenskap eller motsvarande. Du har god erfarenhet av att arbeta i krävande fjällmiljöer som är typiska för Abisko (sommar- och vinterförhållanden). Du ska ha tidigare erfarenhet av att utföra fältarbete och laboratoriearbete i subarktiska eller arktiska miljöer samt kunna navigera med karta och kompass. Du har goda kunskaper i Microsoft Office och god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på engelska. Ett giltigt körkort i Sverige är ett krav för denna anställning. En allmän kunskap om akvatisk  och terrester provtagningsmetodik,  taxonomisk kunskap i allmänhet och botanisk artkunskap i synnerhet  från fjällmiljö är meriterande. Det är önskvärt om personen har utbildning i första hjälpen och HLR-certifiering.

Intermittent anställning
En intermittent anställning med ramavtal innebär att du kan bli erbjuden schemalagda anställningstillfällen under en ramperiod på max 9 månader. Anställningstillfällena tidsbegränsas med stöd av LAS 5 § 1 p. Att stå till förfogande på detta sätt innebär att du kan tacka ja eller nej till varje tillfälle du erbjuds att arbeta på och att ett nytt anställningsförhållande inträder vid varje enskilt tillfälle som du arbetar. I praktiken innebär det att du har en timanställning.

Ansökan
Du ansöker via vårt rekryteringsverktyg Varbi (på engelska eller svenska). Ansökan ska innehålla:

 • CV och personligt brev
 • Kopior av betyg och intyg
 • Namn och kontaktuppgifter på två referenspersoner

Sista ansökningsdag är 2024-04-26

För frågor angående anställning, vänligen kontakta Karl Heuchel (karl.heuchel@umu.se) eller Keith Larson, keith.larson@umu.se

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningens omfattning Heltid/Deltid
Tillträde 2024-05-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Timlön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad Upp till 100%
Ort Abisko
Län Norrbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-539-24
Kontakt
 • Keith Larson, 090-7865029
Facklig företrädare
 • SACO, 090-7865365
 • SEKO, 090-7865296
 • ST, 090-7865431
Publicerat 2024-04-04
Sista ansökningsdag 2024-04-26

Tillbaka till lediga jobb