Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Forskargruppen Responsible Artificial Intelligence (RAI) vid Institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet söker en postdoktor i datavetenskap, med fokus på transparens inom AI, ett nyckelområde inom det ständigt föränderliga området AI. Anställningen är anknuten till AI Policy Lab vid Umeå universitet. Förväntat startdatum är 1 maj 2024 eller enligt överenskommelse.

Institutionen för datavetenskap

Till vår institution, kännetecknad av världsledande forskning inom flera fält och en bredd av internationellt högt rankade utbildningsprogram, söker vi nu en postdoktor inom Ansvarsfull artificiell intelligens med fokus på transparens.

Institutionen för datavetenskap har haft en expansiv tillväxt under de senaste åren. Att skapa en inkluderande forskningsmiljö där medarbetare har en hög delaktighet är en viktig faktor i vår hållbara utveckling. Vår institution består av en diversifierad grupp människor från olika nationaliteter, bakgrunder och ämnen. Som postdoktor hos oss har du tillgång till stöd för din karriärutveckling, nätverk, administrativ och teknisk support samt goda anställningsvillkor.

För mer information besök https://www.umu.se/institutionen-for-datavetenskap/

Forskningsmiljö

Institutionens arbete med artificiell intelligens har en stark internationell ställning, särskilt inom ämnena kollaborativ och ansvarsfull AI. RAI-forskargruppens fokus ligger på metoder och verktyg för design, analys och verifiering av AIs etiska och samhälleliga effekter, och syftar till att balansera AI:s transformativa potential med behovet av säkerhet, etisk integritet och samhällsnytta. Vi verkar i skärningspunkten mellan datavetenskap och samhällsvetenskap och humaniora, och främjar en multidisciplinär samarbetsmiljö.

Vår forskning handlar inte bara om utvecklingen av intelligenta system, utan också om att förstå effekterna på vårt samhälle av deras utbyggnad. Vi arbetar för att säkerställa en etisk tillämpning av artificiell intelligens (AI), både genom offentligt engagemang och nära interaktion med beslutsfattare, och genom att underlätta utvecklingen av ansvarsfull AI.

Våra forskare samarbetar med flera nationella och internationella forskargrupper och har aktiva kontakter med näringsliv och politiska organisationer. Besök https://www.umu.se/forskning/grupper/responsible-artificial-intelligence/  för mer information.

Sammanfattningsvis så erbjuder vi

  • En levande, samarbetsinriktad och multidisciplinär forskningsmiljö.
  • Tillgång till ett brett internationellt nätverk som spänner över ämnen och discipliner.
  • Möjligheter att engagera sig med beslutsfattare och påverka utvecklingen av AI-policy.
  • Stöd för innovativ forskning och tillgång till toppmoderna lokaler och utrustning.

Är detta intressant för dig? Välkommen med din ansökan senast den 29 februari 2024.

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter

Du kommer att fokusera på att utveckla modeller, teorier och verktyg för specifikation, övervakning och utvärdering av transparensen i AI-system. Denna forskning kommer att ta upp komplexiteten i AI-beslutsprocesser, utveckla tolkningsbara formella modeller för att bedöma effekten av transparens på ansvarsskyldighet och användarnas förtroende och antagande. Rollen innebär att hantera etiska och juridiska överväganden och ta fram beräkningsmetoder för att mäta och förbättra transparensen i AI-system inom olika domäner.

Du kommer att vara anställd på heltid vid Umeå universitet och få en konkurrenskraftig lön under en period av tre år, förutsatt att forskningen gör tillräckliga framsteg.

 Kvalifikationer

Krav

För att anställas med stöd av postdoktoravtalet krävs avlagd doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.

För att anställas med stöd av postdoktoravtalet bör främst den komma ifråga som har avlagt examen enligt föregående stycke för högst tre år sedan. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, tjänstgöring inom totalförsvaret, eller andra liknande omständigheter samt klinisk tjänstgöring eller för ämnesområdet relevant tjänstgöring/ uppdrag. Postdoktor som ska undervisa eller handleda ska ha relevant högskolepedagogisk utbildning

Dessutom ska du ha:

  • En doktorsexamen inom ett relevant område (AI, datavetenskap, etc.)
  • Erfarenhet av AI, policyanalys, etiska överväganden inom AI.
  • Kunskaper i engelska, både i tal och skrift, är ett krav.

Övriga önskvärda meriter

  • Stark forskningsbakgrund, gärna med fokus på transparens inom AI.
  • Förmåga att samarbeta i en multidisciplinär miljö.
  • En passion för ansvarsfull AI-utveckling och ett engagemang för att angripa komplexa problem med innovativa lösningar.

Ansökan

Vi förväntar oss många sökande. Det är därför av största vikt att ansökan följer anvisningar och är komplett. En fullständig ansökan ska innehålla:

  • Ett personligt brev som inkluderar en forskningsplan som beskriver hur du förstår kraven och förväntningarna på den specifika anställningen och hur du avser att förverkliga dess mål (max 2 sidor).
  • Curriculum Vitae (CV) inklusive en komplett lista över vetenskapliga publikationer.
  • Styrkt kopia av doktorsexamensbevis eller dokumentation som visar beräknat datum för doktorsexamen,
  • Kopior av övriga examensbevis inklusive dokumentation av genomförda akademiska kurser och erhållna betyg.
  • Länkar till din doktorsavhandling och en lista på (max 5) originalforsknings-publikationer som är relevanta för anställningens inriktning, tillsammans med en kort beskrivning av deras relevans för anställningen.
  • Namn och kontaktuppgifter för tre personer som är villiga att fungera som referenser.

Ofullständiga ansökningar eller ansökningar med en generisk motivering som inte är relaterad till tjänsten kommer inte att beaktas.

Ansökan ska skrivas på engelska eller svenska och bifogade handlingar ska vara skrivna på eller översatta till engelska eller svenska. Dokument måste vara i Word- eller pdf-format. Ansökan ska lämnas in elektroniskt med Umeå universitets e-rekryteringssystem och vara inkommen senast den 29 februari 2024. Logga in på systemet och ansök via knappen i slutet av sidan.

För ytterligare information, vänligen kontakta Prof. Dr. Virginia Dignum: virginia@cs.umu.se

Vi ser fram emot din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 1 maj 2024 eller enligt överrenskommelse.
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-19-24
Kontakt
  • Viriginia Dignum, virginia@cs.umu.se
Publicerat 2024-01-08
Sista ansökningsdag 2024-02-29

Tillbaka till lediga jobb