Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

Institutionen för medicinsk biovetenskap söker en till två doktorander i medicinsk vetenskap

Institutionen för medicinsk biovetenskap är en internationellt framgångsrik forskningsmiljö med translationellt fokus inom patologi, klinisk kemi samt medicinsk och klinisk genetik. Institutionen tillhör den Medicinska fakulteten vid Umeå universitet (https://www.umu.se/institutionen-for-medicinsk-biovetenskap/) och har ca 90 anställda som bedriver forskning, klinisk verksamhet, och undervisning. Institutionen är placerad i ”Translational Research Centre”, ett forskningscentrum vid Umeå universitet i direkt kontakt med Norrlands universitetssjukhus.

Vi söker en till två doktorander i medicinsk vetenskap med inriktning mot patologi. Det finns flera forskningsprojekt som startar i vår nyetablerade forskargrupp vid Institutionen för medicinsk biovetenskap, Umeå universitet. Den nyetablerade forskargruppen är ansluten till SciLifeLab och ingår i det nationella programmet för Datadriven Life Science (DDLS, www.sscilifelab.se/data-driven), generöst finansierat av Knut and Alice Wallenbergs Foundation. Vår forskning använder maskininlärning och mekanistiska beräkningsmodeller tillsammans med patientdata för att skapa kliniskt prediktiva beräkningsmodeller för cancer och andra sjukdomar.

Anställningen som doktorand syftar till en doktorsexamen och är tidsbegränsad till maximalt fyra år på heltid. Anställningen kan även omfatta deltidsarbete (upp till max 20 %) inom grundutbildning. I så fall förlängs den totala tiden för doktorandanställningen i enlighet därmed (upp till högst fem år). Doktorandens huvuduppgift är att ägna sig åt egen forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser, seminarier, journal clubs, m.m. Du som antas till utbildning på forskarnivå ingår i det fakultetsgemensamma forskarutbildningsprogrammet vid Medicinska fakulteten. Information om programmet finns på fakultetens hemsida för utbildning på forskarnivå (Utbildning på forskarnivå vid Medicinska fakulteten - handbok (umu.se).

Projektbeskrivning
En kortfattad beskrivning av de planerade projekten:

(i) utveckling och tillämpning av multiomics-dataintegrationsalgoritmer, 
(ii) skapande och simulering av storskaliga, mekanistiska modeller, och 
(iii) applicering av modeller på stora datamängder för skapande av prediktiva beräkningsmodeller.

  • Resurser och annan information
    Tillgång till High Performance Computing Center North (HPC2N) i Umeå och National Academic Infrastructure for Supercomputing i Sverige (NAISS), Berzelius och EuroHPC samt stöd från SciLifeLabs infrastruktur ger möjligheter för beräkningsintensiva simuleringar.
  • Experimentella faciliteter inom institutionen, fakulteten och via SciLifeLab.
  • Fördelar med att vara del av det nationella DDLS-programmet och dess nätverk av doktorander och postdoktorer över hela Sverige, vilket även interagerar med nätverket PALS (Program for Academic Leaders in Life Science, www.palsnetwork.se).
  • Möjlighet till samarbete med prekliniska, translationella och kliniska medarbetare vid institutionen och fakulteten.
  • Kurser och övriga aktiviteter anordnade av det fakultetsgemensamma forskarutbildningsprogrammet.

Antagningskrav
För att antas till utbildning på forskarnivå ska den sökande ha dels grundläggande behörighet, dels särskild behörighet samt bedömas ha sådan förmåga som i övrigt behövs för att klara utbildningen.

Behörighet och övriga kvalifikationer
Grundläggande behörighet
Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har avlagt en examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng (hp), varav minst 60 hp på avancerad nivå, eller motsvarande utländsk utbildning.

Särskild behörighet 
För att kunna antas till utbildning på forskarnivå krävs att den sökande har nödvändiga kunskaper från högskoleutbildning eller motsvarande utbildning och/eller yrkeserfarenhet som bedöms i relation till forskarutbildningsområdet samt nödvändiga språkkunskaper i engelska. Både skriftliga och muntliga kunskaper krävs.  Bedömningen av dessa kunskaper görs genom att den tilltänkta doktoranden presenterar sin forskningsplan på engelska för institutionens forskarutbildningskommitté.

Övriga kvalifikationer
Utbildning och/eller erfarenhet av programmering är ett krav. Erfarenhet av PK/PD och ODE-baserad modellering samt utbildning och/eller erfarenhet av statistik och maskininlärning är starkt meriterande. Grundläggande erfarenhet av laborativt arbete samt cellodling är också meriterande.

Den sökande förväntas ha hög motivation och förmåga att ta egna initiativ, kunna arbeta självständigt och i grupp, ha god analytisk och organisatorisk förmåga, samt ha goda kunskaper i tal och skrift på engelska. Stor vikt kommer att läggas vid egenskaper såsom flexibilitet, noggrannhet och samarbetsförmåga.

Ansökan
En fullständig ansökan, skriven på engelska, ska innehålla följande dokument:

  • Ett personligt brev som beskriver dina kvalifikationer, forskningsintressen och motivation för din ansökan för den utlysta anställningen (max 2 A4-sidor).
  • Meritförteckning/Curriculum vitae (CV) som innehåller information om utbildning, tidigare och nuvarande anställningar samt eventuella publikationer där du varit författare eller medförfattare.
  • Styrkta kopior av examensbevis, inklusive dokumentation av genomförda akademiska kurser, erhållna betyg och andra relevant intyg du vill åberopa.
  • I anställningsprocessen kan det bli aktuellt med referenstagning. Ange namn och kontaktuppgifter på minst två referenser.

Ytterligare information om tjänsten 
För ytterligare information om tjänsten, vänligen kontakta Cemal Erdem, e-postadress: cemal.erdem@umu.se.

Din ansökan, som ska vara skriven på engelska görs genom vårt e-rekryteringssystem, Varbi. Alla dokument ska laddas upp i pdf-format. Sista ansökningsdag är 14 januari 2024.

Tillträdesdag 
1 april 2024 eller enligt överenskommelse.

Löneplacering
Löneplaceringen sker enligt fastställd lönestege för doktorandtjänst.

Vi ser fram emot din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 1 april 2024 eller enligt överenskommelse.
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-2002-23
Kontakt
  • Cemal Erdem
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2023-12-07
Sista ansökningsdag 2024-01-14

Tillbaka till lediga jobb