Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Medicinska fakulteten är platsen för forskning och utbildning inom vetenskapsområdet medicin. Här finns 12 grundutbildningsprogram, 13 institutioner och ett 80-tal ämnesinriktningar inom forskarutbildningen.

Institutionen för Folkhälsa och Klinisk medicin

Institutionen för Folkhälsa och Klinisk medicin söker en postdoktor till ett forskningsprojekt om molekylära mekanismer som ligger bakom utvecklingen av typ 2 diabetes. Anställningen avser heltid i två år. Tillträde så snart som möjligt eller enligt överenskommelse.

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter

Forskningsprojektet syftar till att identifiera molekylära mekanismer som ligger till grund för såväl insjuknande som remission av typ 2 diabetes. Under lång tid har typ 2 diabetes betraktats som en kronisk sjukdom, men nyliga forskningsdata visar att det är möjligt att ”tillfriskna” och att detta är förenat minskad inlagring av fett (lipider) i våra organ, ff a i skelettmuskulatur och pankreas. Trots stora ansträngningar saknas kunskap om bakomliggande mekanismer, något som skulle kunna leda till förbättrad behandling och prevention av sjukdomen. Detta projekt fokuserar på att öka förståelsen kring de specifika mekanismer som ligger bakom en ansamling av bioaktiva lipidsubtyper och dess inverkan på insulinsekretionen i pankreas liksom på insulinkänsligheten i skelettmuskulatur. Projektet involverar både hantering av biopsimaterial (humant och från djurmodeller) och cellkulturer, liksom studier av organellfunktion/vävnadsfunktion och masspektrometribaserade analyser av små molekyler/lipider involverade i energimetabolismen.

Inom projektet genomförs experimentellt forskningsarbete som planeras och utvärderar i samverkan med projektets övriga forskare. Som postdoktor kommer du även att vara huvudansvarig för författande av vetenskapliga publikationer och presentationer av erhållna forskningsdata på vetenskapliga seminarier/konferenser.

Behörighet

Behörig att anställas som postdoktor är den som avlagt doktorsexamen, eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, inom medicin, kemi, biokemi, molekylärbiologi eller motsvarande. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.

Det vetenskapliga arbetet kräver god kunskap om forskningsområdet och förmåga att arbeta både självständigt och i grupp under ledning av gruppledaren.

Ett krav för anställningen är erfarenhet av funktionella och molekylära mätningar i skelettmuskelbiopsier eller motsvarande. Du ska även ha erfarenhet av laborativa moment inom kemi- eller biologiforskning. Allmän kunskap om masspektrometribaserad analys av små molekyler, proteinkemi och molekylärbiologiska metoder är meriterande. Tidigare publicerad forskning inom metabolism och glukosreglering är särskilt meriterande.

Du som söker måste ha mycket goda kunskaper i engelska i såväl tal som skrift och ha hög motivation för forskningsarbete. Eftersom projektet inbegriper flertalet samarbeten måste du kunna arbeta produktivt även i en grupp. Utmärkt kommunikationsförmåga krävs för god samverkan inom forskargruppen liksom med kollegor från närliggande forskningsområden.

Meriterande

Eftersom anställning som postdoktor utgör en meriteringsanställning för juniora forskare, riktar vi oss främst till den som har en doktorsexamen som inte är äldre än tre år räknat från sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller andra liknande omständigheter, samt för ämnesområdet relevant tjänstgöring/uppdrag.

Mer om anställningen

Anställningen är en tidsbegränsad anställning på heltid i 2 år enligt villkor i avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor från 1 februari 2022.

Ansökan

Ansökan ska innehålla:

  • En kort beskrivning av forskningsintressen och motivering till varför du är intresserad av anställningen.
  • CV
  • Publikationslista
  • Examensbevis från forskarutbildning samt andra relevanta examina
  • Kontaktinformation till två referenspersoner

Ansökan ska vara skriven på svenska eller engelska. Ansökan ska göras via vårt e-rekryteringssystem Varbi och vara inkommen senast den 21 juni.

Välkommen med din ansökan!

 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1038-23
Kontakt
  • Elin Chorell, forskare, elin.chorell@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2023-05-31
Sista ansökningsdag 2023-06-21

Zurück zu Stellenangeboten