Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Första forskningsingenjör

Umeå Plant Science Centre (UPSC) är ett internationellt erkänt centrum inom området experimentell växtbiologi. Inom UPSC är forskning om växters cell- och molekylärbiologi ett profilområde. Institutionen för fysiologisk botanik söker nu en första forskningsingenjör tillsvidare med växtfysiologisk inriktning för arbete på två av UPSCs plattformar.

Beskrivning

Arbetet kommer att delas mellan två plattformar på UPSC; främst poppeltransformationsplattformen men även delvis fenotypsplattformen. 

Poppeltransformationsplattformen tar framför allt hand om transformationer av asp och hybridasp, tillhörande sterilarbete samt arbete med växter i vävnadskultur. På fenotypsplattformen ingår arbete med att utveckla träd för ökad tillväxt och resistens mot torka. Arbetet inkluderar design och konstruktion av plasmider för både knock-down av uttryck och knock-out av funktion av målgener/genfamiljer i Poppel. 

Arbetsuppgifter

Till största del kommer du att arbeta med samtliga förekommande arbetsuppgifter inom transformationsplattformen, framför allt preparera sterilt tillväxtmedia arbete i sterilbänk med att klippa och plantera om skott. Vidare kommer du arbeta med att utföra Agrobacterium-medierad transformation av stambitar av hybridasp. Du kommer även att ha eget ansvar att ta hand om en del av plantbiblioteket samt även delvis att utföra molekylärt arbete som molekylär kloning och genexpressionsanalyser, inkluderande RNA- och proteinanalyser. Arbetet blir att identifiera gener och genfamiljer, homologa med gener som kontrollerar tillväxt och torka i andra växtarter, i det sekvenserade poppelgenomet.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har doktorsexamen inom växtfysiologi eller motsvarande och erfarenhet av arbete med sterilteknik. Erfarenhet av arbete med vävnadskultur och transformation av hybridasp är ett krav. Erfarenhet av molekylärbiologiskt arbete så som CRISPR/Cas9-mediated knock-out, RNAi och amiRNA silencing, RT-qPCR och Western blotting är ett krav. 

Goda kunskaper i muntlig och skriftlig engelska och muntlig svenska är nödvändigt för anställningen. God förmåga att både arbeta i grupp och enskilt samt förmåga att kunna ta eget ansvar krävs. Forskning i molekylär biologi och fysiologi i andra trädarter än poppel meriterande.

Villkor

Anställningen avser heltid och är tillsvidare. Tillträde 2 augusti 2023 eller enligt överenskommelse. 

Ansökan

Ansökan skall innehålla (1) ett personligt brev (2) CV och (3) kopior på relevanta examen. 
Du ansöker via vårt e-rekryteringssystem. Ansök via knappen längst ner på sidan. Sista ansökningsdag är 23 juni 2023.

Kontakt

Vid frågor om anställningen, vänligen kontakta Veronica Bourquin: veronica.bourquin@umu.se eller via telefonnummer 090-786 54 77.

 

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2023-08-02 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1070-23
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2023-06-02
Sista ansökningsdag 2023-06-23

Zurück zu Stellenangeboten