Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Medicinska fakulteten är platsen för forskning och utbildning inom vetenskapsområdet medicin. Här finns 12 grundutbildningsprogram, 13 institutioner och ett 80-tal ämnesinriktningar inom forskarutbildningen.

På Institutionen för strålningsvetenskaper forskar och undervisar vi inom ämnena radiofysik och medicinsk teknik, onkologi samt diagnostisk radiologi. Vi har internationellt erkända forskningsmiljöer där bredden av ämnesområden möjliggör innovation och samarbete över gränser. De flesta av våra forskare och lärare arbetar kliniskt i våra lokaler på NUS - mitt i verksamheten.

Läs mer om institutionen på Institutionen för Strålningsvetenskaper (umu.se)

Institutionen för strålningsvetenskaper söker en postdoktor för ett projekt om perinatal epigenetisk modulering av genuttryck med dagsljuslängd. Anställningen är begränsad till två år på heltid med tillträde 1:a augusti 2023 eller enligt överenskommelse.

Värdlaboratoriet för Nordic Daylight Research har ett nära samarbete med Northpop-födelsekohorten och forskare från Umeå centrum för molekylär medicin, och bygger synergier för utmärkta forskningsmöjligheter. Vi är ett tvärvetenskapligt team av fältforskare, experimentalister, kliniker och studenter som arbetar med viktiga frågor om tidig miljöexponering och barns utveckling. Vi driver en systematisk datainsamling för sömn/aktivitet och ljusexponering hos treåriga barn som detta projekt drar nytta av när det gäller rekrytering och datadelning.

Arbetsuppgifter
Vi söker en postdoktor som kan att bidra med sin specialkompetens inom analytisk biokemi och biostatistik. Vi försöker kartlägga miljöljusdoser över dag-nattfaser som ger stora bidrag till fotoperiodisk pupillkänslighet och differentiella RNA-uttrycksnivåer. Arbetet ska behandla sömn och affektiva mottagligheter för att bättre förstå etiologin för affektiva störningar. Arbetsuppgifterna inkluderar:

 •  Insamling av hårsäckar/munslemhinnor samt beteende- och pupillbedömning hos barn
 •  Genuttrycksanalyser, RT-PCR i realtid, optimering och validering av analyser  
 • Möjlighet att undersöka epigenetiska blodanalyser
 • Designa beräkningsmodellering av tidskänslig data  
 • Operativa pupillmätningar, aktigrafiska data och föräldraenkäter
 • Organisera logistik med föräldrar för upprepad datainsamling hos barn  
 • Söka etiskt godkännande och följa accepterade etiska standarder inom forskning

Kvalifikationskrav
Den som har avlagt doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid den tidpunkt när anställningsbeslutet fattas. Eftersom anställning som postdoktor är en karriärutvecklingsanställning för yngre forskare är vi i första hand intresserade av sökande som avlagt sin doktorsexamen senast tre år före sista ansökningsdag, om det inte finns särskilda skäl (till exempel föräldraledighet).

Doktorsexamen ska vara inom biokemi, molekylärbiologi eller annat relaterat område inom life science och ha förvärvat biostatistiska färdigheter. Kraven inkluderar relevanta forskningsresultat, vilket framgår av första författarskap av publikation som presenterar banbrytande forskningsresultat eller innovativa datadrivna metoder. Ytterligare krav är:

 • Kompetens i genuttrycksanalyser, realtids RT-PCR Kunskaper i beräkningsmodellering, cirkulär datastatistik, kapslad design och inversa sannolikhetsviktningsmetoder
 • Beprövad erfarenhet och kompetens inom forskning på människor, inklusive kommunikation med små barn
 • Behärskar svenska och engelska
 • Stark uppföljningsförmåga och förmåga att proaktivt identifiera och lösa problem; initiativförmåga är absolut nödvändigt

Övriga önskvärda kvalifikationer
Intresse för subarktiskt klimat och mental hälsa Kunskaper om molekylär kronomedicin Starka tekniska färdigheter med stor känsla för detaljer Kunskaper i ett programmeringsspråk

Mer information om anställning
Anställningen är en visstidsanställning på heltid under två år enligt avtalsvillkoren för visstidsanställning som postdoktor från 1 september 2023, eller enligt överenskommelse.

Mer information om gruppernas forskning finns på våra webbplatser:

https://www.umu.se/en/staff/katharina-wulff/

http://www.katlab.org/

https://www.northpop.se/en/home-2/

Ansökan
Ansökan ska innehålla:

 • En kort beskrivning av dina forskningsintressen och ett uttalande som beskriver varför du är intresserad av anställning.
 • CV
 • Lista över publikationer
 • Examensbevis från forskarutbildning och andra relevanta examina
 • Kontaktuppgifter till två referenspersoner

Ansökan ska skrivas på engelska. Ansökan ska göras via vårt e-rekryteringssystem Varbi och ska vara oss tillhanda senast den 14 augusti 2023.

Annan information

För ytterligare information om anställningen, vänligen kontakta Katharina Wulff, katharina.wulff@umu.se

Vi ser fram emot din ansökan.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-985-23
Kontakt
 • Katarina Wulff, katharina.wulff@umu.se
Facklig företrädare
 • SACO, 090-7865365
 • SEKO, 090-7865296
 • ST, 090-7865431
Publicerat 2023-05-24
Sista ansökningsdag 2023-08-14

Zurück zu Stellenangeboten